ÇÖZÜM HER İKİ TARAFA DA BÜYÜK YARARLAR SAĞLAYACAK

Çözümle birlikte Kıbrıs’ın Akdeniz’in incisi olabilir...

VASİLİU: “ÇÖZÜM HER İKİ TARAFA DA BÜYÜK YARARLAR SAĞLAYACAK”

“ÇÖZÜMLE BİRLİKTE KIBRIS AKDENİZ’İN İNCİSİ OLABİLİR”

Rum Yönetimi eski başkanlarından Yorgo Vasiliu, çözüm müzakerelerinin başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi  ve çözümün her iki tarafa da büyük yararlar sağlayacağını kaydetti. Vasiliu, çözümle birlikte Kıbrıs’ın Akdeniz’in inci olabileceğini ifade etti.

Rum Yönetimi eski başkanlarından Yorgo Vasiliu, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası’nın davetlisi olarak Açık Öğretim Fakültesi Konferans Salonu’nda Kıbrıs sorunuyla ilgili konferans verdi.

Saat 18:00’de başlayan konferansa Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile TDP Genel Sekreteri Mehmet Harmancı da dinleyici olarak katıldı.

Konferansın başında kısa bir konuşma yapan KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, KTAMS’ın Kıbrıs’a kalıcı barışın gelmesi ve Birleşik Federal Kıbrıs’ın oluşturulması için hep aynı saflarda mücadele verdiğini kaydetti.

Müzakerelerin yeniden başlamasının kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Kaptan, Kıbrıs sorununun çözüm sürecine ellerinden gelen katkıyı koymaya devam edeceklerini dile getirdi.

MEMNUNİYET

1988-1993 yıları arasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanlığı yapan  Yorgo Vasiliu, konferansta yaptığı konuşmada,  AB’ye giriş müzakerelerine her iki toplumun birlikte başlamasını arzu ettiğini, bu yönde büyük umutlar taşıdığını ancak zamanın Kıbrıs Türk liderliğinin görüşlerinin bu yönde olmadığını savundu.

Yılarca sayısız miktarda müzakere gerçekleştirildiğini ancak hiçbir netice alınamadığını kaydeden Vasiliu, müzakerelerin yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Şimdi başarılı olunacağı yönünde bir umut taşıdığını ifade eden Vasiliu, üzerinde anlaşmaya varılan ortak açıklamanın önemine işaret etti ve bu açıklamada Birleşik Kıbrıs’tan, tek ülkeden bahsedilmesinin değerini vurguladı. Kıbrıs’taki tüm halkların bu çatı altında korunacağını ve saygı duyulacağını belirten Vasiliu, AB müktesebatının da bir bütün olarak uygulanacağını söyledi.

Her iki tarafın da çözüm istediğini, bunu tartışarak zaman kaybedilmemesi gerektiğini ifade eden Vasiliu, eskiden iki devletten bahsedildiğini ancak AB çatısı altında 2 devletin kabul görmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

AB ruhunun ayrılıktan, bölünmeden bir sürü küçük devletten değil bütünlükten yana olduğunu dile getiren Vasiliu, globalleşmeye de dikkat çekti.

Bazı AB ülkelerinde yaşanan ekonomik krizlerden dolayı AB’ye kuşkuyla bakılabileceğini ancak bunun yeterince birlik  olunmamasından kaynaklandığını kaydeden Vasiliu, daha sıkı bir yakınlık olsaydı bu ekonomik krizlerin yaşanmamış olacağını belirtti.

Vasiliu, AB dışındaki ülkelerin nerdeyse tümünün AB’ye üyelik için uğraşmasının bir rastlantı olmadığını da dile getirdi.

Çözümün tüm ilgili taraflara avantajlar sağlayacağını da belirten Vasiliu, Kıbrıslı Rumlar’ın çözümle ekonomisini düzeltebileceğini, uluslararası toplulukta oluşacak güvenle  yatırım olanaklarının artacağını, büyük Türkiye pazarının Rum tarafına açılacağını, turizmin hız kazanacağını ve  limanların daha fazla işler hale geleceğini söyledi.

Kıbrıs Türk tarafı için çözümün sağlayacağı avantajların daha görülür olduğunu da söyleyen Vasiliu, Kıbrıs Türk tarafının AB’ye girişinin gerçekleşeceğini, gençlerin gelecek endişelerinin ortadan kalkacağını, izolasyonlardan kurtulunacağını, halkın AB’nin imkanlarından yararlanacağını, dış yatırımların artacağını kaydetti.

Karbon yataklarından sağlanacak faydanın da çözümle yararlanılır hale geleceğini ifade eden Vasiliu, çözümle birlikte Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’in incisi olabileceğini de söyledi.

Tak