CUMHURBAŞKANI EROĞLU, WASHİNTON AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HEYETİNİ KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının belirlediği yol harıtasıyla görüşmeleri Haziran’da tamamlamayı öngördüklerini ancak Kıbrıs Rum Yönetiminin hedef olarak 2015 sonunu gösterdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının belirlediği yol harıtasıyla görüşmeleri Haziran’da tamamlamayı öngördüklerini ancak Kıbrıs Rum Yönetiminin hedef olarak 2015 sonunu gösterdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Washinton Amerikan Üniversitesi  Barış ve Antlaşmazlık Çözüm Programı Direktörü Doç. Elefterios Michael ile öğrencilerinden oluşan grubu kabul etti.

Program Direktörü Doç. Elefterios Michael, ziyaret amaçlarıyla ilgili bilgi vererek, Kıbrıs konusunda bilgi almak istediklerini ifade etti. 

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, heyeti kabulünde, müzakere süreciyle ilgili gelişmeleri anlatarak, bugün Kıbrıs Türk tarafının bir yol haritası belirlediğini ancak bunun Anastasiades tarafından kabul görmediğini de açıkladı. Eroğlu, "Bizim belirlediğimiz bir yol haritası vardır ki bunu Anastasiades kabul etmemiştir" dedi.

YOL HARİTASI

Mevcut aşamada bugüne kadar yapılan görüşmelerin Rumlar tarafından taramadan geçirildiğini, bu sürecin 15 Nisan'da tamamlanmasını beklediklerini ifade eden Eroğlu, bu aşamanın tamamlanmasından sonra her iki tarafın köprü kurucu önerilerini masaya koymasını istediklerini söyledi.

MAYIS’TA İKİNCİ ÇAPRAZ ZİYARET VE BAN İLE DURUM DEĞERLENDİRMESİ...

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Mayıs ayı içerisinde Kıbrıs Türk Müzakerecisi Kudret Özersay'ın Atina ve Kıbrıs Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis'in de Ankara'ya ikinci çapraz ziyareti gerçekleştirmesini istediklerini ve köprü kurucu önerilerin tamamlanmasının ardından son durum değerlendirmesi yapmak için, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile bir araya gelmeyi öngördüklerini anlattı.

HAZİRAN’DA 4’LÜ GÖRÜŞME...

Haziran ayında ise 4'lü bir görüşmenin ardından olayı tamamlamak istediklerini ancak Anastasiades'in Brüksel'de yaptığı açıklamalara bakıldığında müzakereleri 2015 sonunda tamamlamayı hedeflediklerinin anlaşıldığını ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:

"Haziran ayı içerisinde dörtlü zirve, yani Türkiye, Yunaistan ve iki liderin katılacağı toplantıda, önce toprak sonra garantiler konusunu tamamlayıp olayı bitirmek istiyoruz. Ama Rum tarafının buna sıcak bakmadığını söyleyebiliriz. Geçen gün Brüksel'den verdiği mesajlara bakacak olursak hedef 2015'in sonu olarak gösteriliyor."

Eroğlu, müzakerelerin mevcut gidişatıyla ilgili olarak ise, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades ile müzakerecilerin haftada iki kez görüşmesini öngördüklerini ancak Kıbrıs Rum tarafının hazırlık süreci gerektiği gerekçesiyle müzakerecilerin haftada bir görüşmesini istediğini, sonuçta da mevcut aşamada müzakerecilerin haftada bir kez görüşmekte olduğunu anlattı.

Eski Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas'la müzakere sürecinde, Cumhurbaşkanlığına seçildikten sonra kendisinin ve daha önce de İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın pek çok konuda yakınlaşma sağladığını ancak Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades'in bu yakınlaşmaları kabul etmeyerek, müzakerelerdeki altı başlığı tekrardan tartışmak istediğini anımsattı.

Yakınlaşmaları yok kabul etmenin yalınız zaman kaybına neden olduğunu kaydeden Eroğlu, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Anastasiades’in ortak açıklama ısrarı nedeniyle de 5 ay kaybettiklerini vurguladı.

HARİTA VE RAKAMLAR SON SAFHADA...

Müzakere başlıklarına da atıfta bulunan Eroğlu, garantiler konusunun garantör ülkelerin katılacağı bir toplantıda ele alınacağını, önemli konulardan toprak konusunda kriterlerini görüştüklerini ancak harita ve rakamların son safhada diğer başlıklarda mutabakata varıldıktan sonra ele alınmasını talep ettiklerini; bu taleplerinin de Birleşmiş Milletler tarafından kayda alındığını anlattı.

TAK