CUMHURİYET MECLİSİ GENEL KURULU TOPLANDI

CTP-BG Milletvekili Sonay Adem, “Hükümet icraatları” konusunda yaptığı konuşmasına CTP Kurucu Genel Başkanı Ahmet Mithat Berberoğlu ölümünün 11. yıldönümünde anıldığını hatırlatarak başladı ve “Onu saygıyla anıyoruz” dedi.

KIDEM TAZMİNATI KONUSU TARTIŞILDI

CTP-BG Milletvekili Sonay Adem, “Hükümet icraatları” konusunda yaptığı konuşmasına CTP Kurucu Genel Başkanı Ahmet Mithat Berberoğlu ölümünün 11. yıldönümünde anıldığını hatırlatarak başladı ve “Onu saygıyla anıyoruz” dedi.

Salih Coşar’ın hastaneye kaldırıldığını da belirten Adem, ona da acil şifalar diledi.

Kıdem tazminatları konusunun giderek büyümekte olduğuna işaret eden Adem, hükümeti yasalara uymamak ve onları çiğnemekle suçladı.

Federasyonların birleşmesinin ve birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çeken Sonay Adem, İş Yasası  ile Grev ve Referandum Yasaları’nın kıdem tazminatları ile ilgili maddelerini kürsüden okudu.

Toplu İş Sözleşmesi süresi dolmadan 30 gün önce değişiklik konusunda yazılı bilgi verilmediğini, bu nedenle yasaya göre kıdem tazminatının kaldırılmasının yasa dışı olduğunu ifade eden Sonay Adem,  uzlaştırma kurulunda bakanlık temsilcisinin 1 Ocak 2008’den sonra işe girenlerin kıdem tazminatının kaldırılmasını istediklerini ifade ettiğini iddia etti.

Adem, yapılmak istenen değişikliğin TC imzalanan protokole yönelik olduğunu savundu.

Yapılacak düzenlemenin herkesi kapsayacağı konusunda uyarıda bulunan Sonay Adem, işçi federasyonlarının ortak hareket etmesinin doğru bir adım olduğunu, hükümetin geriletilmesi gerektiğini savundu.

Adem, gerekli uyarının 30 gün önce yapılmaması nedeniyle, toplu sözleşmenin bir yıl süresince değiştirilemeyeceğini de ifade etti.

TATAR

Maliye Bakanı Ersin Tatar da, 2012 sonuna kadar işe girenlerin kapsam dışında kalacağına yönelik söylemlerinin arkasında olduğunu belirtti.

Ülkenin ekonomik yapısını düzenlemek için kararlar alındığını ve kıdem tazminatlarının da kalkacağını kaydeden Tatar, amaçlanan hedefin tek tip sosyal güvenlik kapsamında özel ve kamunun ihtiyat sandığı ve sosyal sigortalardan emekli olması olduğunu anlattı.

Kıdem Tazminatı’nın kalkmasının protokole ilgili olmadığını KKTC yasalarına göre kalkmakta olduğunu ifade eden Tatar, TC ile yapılan anlaşmanın hafife alınmamasını istedi.

(ŞEB/KAR)

 

Kaynak: TAK Haber Ajansı