CUMHURİYET MECLİSİ GENEL KURULU TOPLANDI (SON)

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü oturumunda “Son Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomi ve Enerji Bakanının verdiği beyanatlar” başlıklı gündem dışı konuşma yaptı.

GÜNEY'DEKİ EKONOMİK KRİZ MECLİS'TE TARTIŞILDI

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü oturumunda  “Son Ekonomik Gelişmeler ve Ekonomi ve Enerji Bakanının verdiği  beyanatlar” başlıklı gündem dışı konuşma yaptı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un  Genel Kurul’da olmamasını eleştiren Soyer, CTP  kurucularından ve ilk Genel Başkanı Ahmet Mithat Berberoğlu’nu andı ve Salih Coşar’a geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

TC ile imzalanan Ekonomik Protokolün önemli olduğunu, ancak bunun eleştirilemeyeceği anlamı taşımadığını belirten Soyer, her ay KKTC’den TC’ye rapor yazılacağını ve bu rapora göre para verileceğini, kıdem tazminatları konusunun da bu kapsamda olduğunu iddia etti.

Soyer, 2012 sonuna kadar girenlerin kapsam dışı olmasının kurultay çerçevesinde işe girenler için yapılan bir uygulama olduğunu savundu.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un Güney Kıbrıs’taki kriz ile ilgili değerlendirme yaparak Rumlara TL kullanmalarını önerdiğini hatırlatarak bunu eleştiren Soyer, TL kullanan KKTC’de enflasyonun neden TC’den daha düşük çıktığını sordu.

KKTC’de ciddi ekonomik bozukluklar bulunduğunu söyleyen Soyer, bunların hükümetin gerçekleri saklayarak günü kurtarmaya yönelik uygulamalar yapmasından kaynaklandığını savundu.

Soyer, halkın tefecilere bağımlı yaşamaya başladığını, tefecilerin de haksız kazanç elde etmekte olduğunu ifade etti.

ATUN

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, devletlerde artık merkez bankalarının belirlediği politikaların hükümetlerin uyguladığı politikaların önüne geçmekte olduğunu söyledi.

Dünya ekonomik ortalamalarının düşmekte olduğunu belirten Atun, 2004-2006 döneminin KKTC’de büyümeler yaşandığını, 2007-2009 yıllarında daralmalar görüldüğünü anlattı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin zaman içinde kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünü ancak meclisinden gerekli yasaları çıkarmakta geciktiğini kaydeden Atun, sonunda bugünkü duruma geldiğini söyledi.

Güney Kıbrıs’ın içine düştüğü durumdan mutlu olunmasının mümkün olmadığını kaydeden Atun, “Ben aynı paralelde büyünmesini isterim” dedi.

Kıbrıs adası içerisinde ticaret sınırlarının malda hizmette ve sermayede kalkması gerektiği görüşünü ifade eden Atun, 10 yılda Yeşil Hat Tüzüğü’nün sınırlarının kalkması noktasına gelinmesi gerekirken aksine gerilediğini söyledi.

Güney Kıbrıs’ta Bankacılık sektörünün bir gecede yok olduğunu, yerine başka bir sektör koyamamaları halinde çökeceklerini, sefalete sürükleneceklerini kaydeden Atun, Euro’dan çıkmaları gerektiğini söyleyenlerin sayısının artmakta olduğunu, onların rekabetçi bir para birimine ihtiyaç duyduğunu, kendisinin  söylediğinin de bu olduğunu belirtti.

Atun, çekler konusunda Maliye Bakanı ile sürekli görüşmeler yapıp konuyu ele almakta olduklarını söyledi.

SOYER

Tekrar söz alan CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Güney Kıbrıs’ın TL kullanmaya başlamasının TC ile Rum tarafının KKTC olmadan bir araya gelmesini sağlayacağını söyledi.

ATUN

Yeniden kürsüye gelen Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, ileri vadeli çeklerin sorun olduğunu, hazırlanan yasa tasarısı ile bunu çözeceklerini söyledi.

Söz konusu tasarının Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğini ve süratle meclisten de geçirileceğini kaydeden Atun, ekonomide mutlak doğru bulunmadığını da ifade etti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu daha sonra çalışmalarını tamamladı.

Meclis Genel Kurulu bundan sonraki toplantısını  8 Nisan Pazartesi günü yapacak.

(ŞEB/KAR)

 

Kaynak: TAK Haber Ajansı