DAVAYA YENİ SAĞLIK VE MALİYE BAKANLARI EKLENECEK

Davaya yeni Sağlık ve Maliye bakanları eklenecek

Kamu hekimlerinin ikinci iş yasağıyla ilgili Yargıtay’da görüşülen davada, Serbest Çalışan Hekimler Birliği'ni temsilen davada hazır bulunan Avukat Güner Göktuğ’un bakanların davadan çıkarılması talebi ret edildi
 
Emine UYSAL

Kamu hekimlerinin ikinci iş yasağıyla ilgili Yargıtay’da görüşülen davada, Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği'ni temsilen hazır bulunan avukat Güner Göktuğ’un bakanların davadan çıkarılması talebi ret edildi.

Avukat Güner Göktuğ, bakanların davadan çıkarılmasını, davanın bakanlıklar aleyhine yürütülmesini talep etti.

Yargıtay Heyet Başkanı Ahmet Kalkan ve üye Mehmet Türker ve üye Bertan Özerdağ'ın huzurunda görüşülen davada, Serbest Çalışan Hekimler Birliği'ni temsilen hazır bulunan avukat Güner Göktuğ, eski Sağlık Bakanı Salih İzbul ve eski Maliye Bakanı Birikim Özgür’ün görevinden ayrılmaları nedeniyle, davayı bakanlıklar aleyhine yürüteceğini belirtti.

“Davaya yeni bakanlar eklenecek”

Yargıtay Heyet Başkanı Ahmet Kalkan ise yeni Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın davaya 10 gün içinde dahil edilmesine emir verdi.

Kalkan, davayı 2 Haziran 2016 tarihine erteledi.

Yargıtay huzurunda görüşülen davada Hekimler Birliği'ni temsilen Avukat Güner Göktuğ, bakanları temsilen Avukat Ezer Özsoy, sağlık ve maliye bakanlıklarını temsilen Avukat Fatma Memiş ve Tıp¬İş’i temsilen Avukatlar Tahir Seroydaş ve Jale Dizdarlı hazır bulundu.

Seroydaş, davanın Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasını talep etti

Tıp¬İş’i temsilen Avukat Tahir Seroydaş, Yargıtay’ın yetkisiz olduğunu savunarak, davanın Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasını talep etti.

Avukat Güner Göktuğ, talebe itiraz etmeyerek, “Hak arama ve yetki arama konusunda Yargıtay ile Yüksek İdare Mahkemesi’ni ayıran net bir karar yok. Konunun netlik kazanması için kişilerin hangi yargı organlarına başvurması gerektiğinin belirlenmesinin önemli bir karar olacağı kanaatindeyim” dedi.

Yargıtay Heyeti bu konuyla ilgili dünkü duruşma sonunda bir karar üretmedi.

Avukat Tahir Seroydaş, dava bitiminde şu bilgileri aktardı:

"Serbest Çalışan Hekimler Birliği'nin avukatı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile yeni Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nu davaya dahil etmek istemedi. Mevcut haliyle davayı yürütmek istedi. Biz de, bu arada iki Anayasa maddesinin yorumlanması için havale isteminde bulunduk. İdarenin görev alanında olan hususlarda Mandamus çıkarma yetkisi, olup olmadığının, böyle bir yorumun münhasır yargı yetkisi Anayasa Mahkemesi’nde olduğu için konunun Anayasa Mahkemesi’ne sunulmasını istedik. Ancak, heyet bunu yapmadan önce, Mandamus emirnamelerinin şahıslar aleyhlerine verilebileceği ve yeni maliye ile sağlık bakanının davaya dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Bu konuda bir süre verildi. Bu süre zarfında şayet müstediler, bu müracaatı yapmazlarsa, öyle anlaşılmaktadır ki, mahkeme kendisi bu şahısları davaya dahil edecek ve davayı buna göre yürütecektir. Yeni bakanlar davaya dahil edildikten sonra davanın Anayasa Mahkemesi’ne sunumuyla ilgili talebi ondan sonra değerlendirecek. Kanaatimce bu karmaşaya son vermek için, mahkeme konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürecektir.”

Serbest Çalışan Hekimler Birliği davada, Sağlık Bakanı'nın kamuda çalışıp da ilaveten özel kliniklerde de

çalışan bazı hekimler aleyhine disiplin işlemi başlatması hususunda mahkemeden emir talep ediyor.

Kıbrıs