DAVUTOĞLU’NUN KKTC TEMASLARI BAŞLADI

TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun KKTC temasları başladı. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Davutoğlu’nu kabul etti.

DAVUTOĞLU, ULUSLARARASI TOPLUMDA ÇÖZÜM İÇİN CİDDİ BİR PSİKOLOJİ ATMOSFER OLUŞTUĞUNU BUNLARI İYİ DEĞERLENDİRİP GELİŞMELERE İVME KATACAK ŞEKİLDE KATKIDA BULUNMALARI GEREKTİĞİNİ İFADE ETTİ

TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun KKTC temasları başladı. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Davutoğlu’nu kabul etti.

Davutoğlu, uluslararası toplumda kalıcı barış ve çözüm için ciddi bir psikoloji atmosfer oluştuğunu bunları iyi değerlendirip bu yöndeki gelişmelere ivme katacak şekilde katkıda bulunmaları gerektiğini ifade etti.

Davutoğlu ile Eroğlu saat 13:00’te Cumhurbaşkanlığında baş başa görüşmeye başladı; baş başa görüşmenin ardından Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile  Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın da katılacağı TC-KKTC heyetleri arasındaki görüşmeye geçilecek.

Baş başa görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve  TC Dışişleri Bakanı Davutoğlu basına kısa açıklamalarda bulundular.

Eroğlu konuşmasında, Davutoğlu’nun böyle bir günde aralarında olmasının kendilerini son derece sevindirdiğini ve onurlandırdığını kaydetti. Bugüne kadar Kıbrıs sorununa bir çare bulma düşüncesiyle birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiklerini dile getiren Eroğlu, “amacımıza ulaştık mı? diye soracak olursanız henüz Kıbrıs’ta ulaşabildiğimiz bir çözüm ortada yok. Ama biz  bütün iyi niyetimizle bir anlaşma  arayışını bugüne kadar sürdürdük” dedi.

Güneyde Cumhurbaşkanı değiştirdikten sonra Rum Lider Anastasiadis ile defalarca telefonda konuşarak mektup yazarak ve bir kez de yemekte biraraya gelerek temasta bulunduklarını, ona düşüncelerini ilettiklerini söyleyen Eroğlu, artık kronik safhaya giren sorunun, birlik ve beraberlik ve karşılıklı anlayış içinde çözümlenmesi gerektiği görüşlerini ortaya koyduklarını ifade etti.

Anavatan Türkiye’nin  Dışişleri Ahmet Davutoğlu’nun   bu konuda her zaman yanlarında olduğunu, desteğini esirgemediğini dile getiren Eroğlu, Davutoğlu’nun bugün de yine KKTC halkına ve kendilerine destek için aralarında bulunduğunu ifade etti.

DAVUTOĞLU

TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasında ortak kader bağı tarih bilinci ve gelecek perspektifi bulunduğunu kaydetti. Kıbrıs’a gelmeyi zaten planladıklarını hem özlediklerini hem de istişare edecek bir çok konu  olduğunu dile getiren Davutoğlu, son dönemdeki gelişmeler ve müzakere süreci ile kazanılan ivmenin bu ziyarete istişare anlamında önemli bir katkı sağladığını vurguladı.

TC’nin her zaman KKTC ve Kıbrıs Türk Halkının yanında olduğunu Kıbrıs Türk Halkının huzur refah ve ülkedeki istikrarın kendileri için olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Davutoğlu, her zaman barışçıl bir çözüm gerçekleşmesi için ciddi bir çaba sarf ettiklerini kaydetti.

TC ile KKTC’nin iki toplumlu iki kurucu devlet ve siyasi eşitliğe dayalı bir statü için hep iyi niyet gösterdiğini bunun bundan sonra da süreceğini söyleyen Davutoğlu, “ümit ederiz ki  Güney Kıbrıs Rum Yönetimi  de Anastasiades’in seçilmesi sonrasında ortaya çıkan yeni siyasi gelişmeler çerçevesinde BM’nin aktif olarak yürüttüğü çabalara olumlu katkılar sağlar ve hem adada hem de Doğu Akdenizde kalıcı bir barış temin etmek mümkün olur” dedi. 

Dün Yunaninstan’da olduğunu ve Atina’da bu çerçevede görüşmeler yaptığını belirten Davutoğlu, uluslararası toplumda kalıcı barış ve çözüm ciddi bir psikoloji atmosfer oluştuğunu bunları iyi değerlendirip bu yöndeki gelişmelere ivme katacak şekilde katkıda bulunmaları gerektiğini ifade etti.

Bu iradenin TC ve KKTC tarafında mevcut olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:
“İnşallah bu irade herkes tarafından paylaşılır ve önümüzdeki dönem adayı da Akdenizi de huzura kavuşturacak bir yeni gelecek vizyonu gelişir.” 

TAK