‘DENİZ YERİNE BETON GÖRÜYORUZ’

‘Yasalara güvenmek istiyoruz’ Alev Galip ve Gültaç Özsan isimli vatandaş, evlerinin manzarasını engelleyen binayı yapanlara isyan etti:

Girne Alsancak bölgesinde bulunan Yayla Mahallesi sakinleri deniz kenarına evlerinin önüne yapılmakta olan binanın yasalara göre bir kat fazla çıkıldığı ve evlerinin önünü kapattığı iddiasında bulundu. Yapımı devam etmekte olan söz konusu binanın arkasında evleri olan Alev Galip ve Gültaç Özsan, “Bu bölgede yapılan evler hep iki katlı ve aykırı bir durum yok, ancak bu bina bir kat fazla çıkarak bizim evlerimizin önünü duvar gibi kapladı” dedi. Konu hakkında iki yıldan fazla gerekli mercilere başvurduklarını söyleyen bölge sakinleri, yasalara ve uygulayıcılara güvendiklerini geç de olsa adaletin tecelli edeceğine inandıklarını ifade etti. Star Kıbrıs’a konuşan Galip ve Özsan şunları söyledi:


GALİP: FAZLADAN BİR KAT ÇIKTI
“Evimin önünde üç katlı bir beton yığını görüyoruz. Bizim görüş özgürlüğümüz ne yazık ki gasp edilmiştir. Burada yalnız bu bina yok, başka yapılan binalar da var ama herkes bu iki kat ve yükseklik kuralına uyarken bu bina fazladan yükselerek önümüzü tamamen kapattı. Emirnamelere göre burada iki kat yapılıyor ama bu bina bir kat daha fazladan yaparak üç kata ulaştı. Evimizden dışarıya baktığımızda gördüğümüz şey bir beton yığını. Bizim artık burada evimizde oturmanın bir anlamı kalmadı. Biz yasalara herkesin uymasını ve yasaların uygulanmasını istiyoruz. Eğer bu bina da yasalara uysaydı iki katta kalacak ve bize bir engel teşkil etmeyecekti. Görüldüğü gibi fazladan yükseldi. Aynı binanın yanında yine aynı kotta yapılan başka bir bina var ama o yasalara uyarak iki katta kaldı ve kimseye rahatsızlık vermedi. Neden bu binayı yapanlar yasaları delerek başkasına rahatsızlık vermek isterler anlamam.”

GÜLTAÇ ÖZSAN: NEDEN STANDARDIN DIŞINA ÇIKTILAR?
“Burada sakin olarak yaşayan bizlerin en büyük şikayeti yapılmakta olan bu binanın yasalara rağmen aykırı bir yükseklik yaparak hem bizleri mağdur etmesi hem de mevcut yasaları ciddiye almaması olmuştur. Bu binayı yapanların Girne Emirnamelerini hiçe sayarak yüksekliğini normalin çok üstünde inşa ederek bölge halkının hürriyetini kısıtlamıştır. Eğer civar binalara bakacak olursanız bu binanın yüksekliği diğerlerine göre anormal ölçüde olduğunu gözle görebilirsiniz. Biz eğer bu binanın normal ve herkesin uyduğu ölçülerde yapılması durumunda buraya gelecek yeni komşularımızla iyi ilişkiler içinde yaşantımızı sürdürecek ve sorunumuz olmayacaktı. Denizi ve manzaramızı ortak paylaşacak, birbirimize saygılı davranacaktık. Ama bu bina standardın dışında çevresini rahatsız edecek boyutlarda olduğundan iki yıldır adeta mücadele veriyoruz. Neden herkes gibi yapmadılar da bölge halkının huzurunu kaçırıp bizleri perişan ettiler bunu da anlamakta zorlanıyoruz.”

Star Kıbrıs