DEV PROJE SONA YAKLAŞIYOR!

Türkiye’den ülkemize getirilecek suyla ilgili Güzelyalı ve Geçitköy’de başlatılan çalışmalar sürüyor

Asrın projesi olarak nitelendirilen Türkiye’den ülkemize denizaltından borularla su getirilmesiyle ilgili başlatılan çalışmalar hız kazandı.

Türkiye’deki Alaköprü Barajı’ndan alınıp, boru hattıyla ülkemize getirilecek olan su,  Güzelyalı Terfi Merkezi vasıtasıyla 3 km. uzunluğundaki terfi hattı kullanılarak Geçitköy Barajı’na ulaşacak.

Ülkemize gelecek yıl gelmesi planlanan su ile ilgili Türkiye’de başlatılan çalışmalarla birlikte ülkemizde de yürütülen çalışmalar devam ediyor. Bu amaçla Güzelyalı’da 5 megavat gücünde pompa istasyonu yapımına başlandı.

Temelden yüksekliği 65 metre, akarsudan yüksekliği 58 metre olan depolama hacmi 26.5 milyon metreküp olan Geçitköy Barajı’nın inşaatı da devam ediyor.

Geçitköy Barajı’nın yanında da pompa istasyonu bulunacak.

Ülkemize gelecek olan 75 milyon metreküplük suyun 37,76 milyon metreküpü ( yüzde 50,3) içme ve kullanma suyu, 37,24 milyon metreküpün ise ( yüzde 49,7) sulama suyu olarak kullanılması öngörülüyor.

Projenin gerçekleşmesiyle, yeraltı ve yüzeysel su sıkıntısı çekilen ülkemizde içme, kullanma ve sulama suyu temin edilecek. Ülkenin, 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak.

Adanın en büyük ovalarından biri olan ancak kuraklıktan dolayı verimli kullanılamayan Mesarya Ovası’nda sulu tarım yapılacak.

Sulu tarıma geçilmesiyle birlikte yüksek gelir artışı sağlanması bekleniyor.

 

Kaynak: Kıbrıs