DİYET YAPANLARA "KURBAN ETİ UYARISI"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, "Kurban Bayramı dolayısıyla diyetin bozularak et ve diğer gıdaların aşırı tüketilmesi kalp, karaciğer ve gut hastaları için sakıncalıdır" dedi.

"KURBAN ETLERİNİN HAŞLANMASI PARAZİTLERİN İNSANA GEÇMESİNİ BÜYÜK ÖLÇÜDE ÖNLEYEBİLİR"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, "Kurban Bayramı dolayısıyla diyetin bozularak et ve diğer gıdaların aşırı tüketilmesi kalp, karaciğer ve gut hastaları için sakıncalıdır" dedi.

Akdur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, parçalama işlemi sırasında hayvandaki ya da çevredeki mikropların sayısının hızla arttığını, bu nedenle etin mümkün olduğu kadar büyük parçalara ayrılması ve hemen soğutulması gerektiğini söyledi.

Kurban kesiminin ardından sakatat ile etlerin aynı ortamda bulundurulmaması gerektiğini vurgulayan Akdur, "Etlerin tüketilmeden en az 12 saat dinlendirilmesi yararlıdır. Hemen tüketilmeyecek etler soğukta bekletilmeli, derin dondurucuya alınmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmelidir" diye konuştu.

Akdur, etlerin kesinlikle çiğ veya az pişmiş tüketilmemesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bazı hastalıklar bulaşır. Bayram süresince birkaç gün aşırı et yenilmesi sağlıklı kişilerde herhangi bir soruna yol açmayabilir ancak et, sindirimi en zor gıdalardandır. Bu nedenle de aşırı tüketenlerde sindirim sorunlarına yol açabilir. Kurban Bayramı dolayısıyla diyetin bozularak et ve diğer gıdaların aşırı tüketilmesi kalp, karaciğer ve gut hastaları için sakıncalıdır. Kilo problemi, yüksek tansiyon, diyabet ve mide hastalıkları olanlar da bayramda diyetlerini kesinlikle bozmamalıdır."

"KURBAN ETİNİ IZGARA YAPMAYIN, HAŞLAYIN"

Hayvanların ciğer ve sakatatlarındaki parazit ve kistlerin insan sağlığı açısından zararlı olduğunu dile getiren Akdur, "Izgarayla etin iç kısımları iyi pişmez. Bu nedenle kurban eti çok dikkatli pişirilmelidir. Etleri ızgara yapmayın. Kurban etlerinin haşlanması parazitlerin insana geçmesini büyük ölçüde önleyebilir" ifadesini kullandı.

Akdur, yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin hem pişirmede hem de sindirimde zorluk oluşturduğunu belirterek, etlerin 1-2 gün gün soğutucuda hijyenik ambalajda saklanması gerektiğini, uzun süre muhafaza edilecek etlerin ise kavurma yapılmasında yarar olduğunu anlattı.

"ACEMİ KASAPLAR"

Kurban pazarlarının ve kesim yerlerinin birbirine yakın olmasının bazı olumsuzlukları önleyebileceğine dikkati çeken Akdur, şöyle konuştu:

"Vatandaşlar, kurbanlarını kesmek için uzun mesafe taşımak zorunda kalmamalıdır. Kurban Bayramı'nda hayvanların kesilmesi sırasında binlerce insan yaralanıyor. Kurban kesiminin uygun yerde ve ehil kişiler tarafından yapılması gerekir. Kesimi belediyelerce yetkilendirilmiş ve eğitilmiş kasaplar yapmalıdır. Kurbanın ehil kasaplar tarafından kesilerek tüketime hazır hale getirilmesi yalnızca sağlık değil, ekonomik açıdan da çok önemli. Kurban derilerinin ehil kasaplar tarafından yüzülmemesi nedeniyle her bayramda milyonlarca liralık deri israf oluyor."

TAK