DİZİLERE KONU OLACAK BİR HAYAT HİKÂYESİ

60 yaşında 10 yıl hapse mahkum oldu çünkü;

  Türk dizilerine konu olacak bir hayat hikayesini daha gündeme getiriyoruz. Dinçer Resmi 1954 yılında eski adı Gadaramenoz olan Angolemli’de dünyaya geldi. Doğumdan kısa bir süre sonra da ailesiyle birlikte Avustralya’ya göç etti.

Tam 20 yıl süreyle Avustralya’da yaşadıktan sonra Kıbrıs’a dönüş yaptı ve babasının eşdeğer malına yerleşerek, köyde hayvancılık ve çiftçilik yapmaya başladı. Ancak başarılı olamadı.

Daha sonra Kanada’ya giderek ikinci evliliğini yaşadı. Burada bir lokanta açarak iyi de para kazandı. Ne var ki; eşiyle ayrılmaya karar verdikten sonra elindeki her şeyi kaybetti. Hayatta en fazla değer verdiği oğlunu yanına alarak Kıbrıs’a dönüş yaptı.

Oğlunu alıp geldi

Hayat hikayesini anlatan Dinçer Resmi, Kıbrıs’a geldiğinde 8 yaşında olan oğlu şimdi 15 yaşına geldi. Önceleri Türkçe bilmiyordu. Ona bir taraftan Türkçe öğretirken, diğer yandan özel bir okula kayıt yaptırdı. Yıllık 3 bin Sterlin olan okul parasını ödemede zorlandığını ve bu esnada karşısına çıkan bir teklifi dikkate aldığını söylüyor.

Evinin bahçesinde Hint Keneviri adı verilen uyuşturucu yetiştirmesi halinde bunu güneye satabileceğini söyleyen iki yabancı uyrukluya aldanıp, ürertime başladığını söyleyen Dinçer Resmi, yaşadıklarını şöyle özetliyor:

Ağaç olmuşlardı

“2011 yılında zeytinlerin içine 9 kök gannavuri (Hint Keneviri) ektim. Büyüdüler ve ağaç oldular. İki kişi geldi Rum tarafından. Biri Çekoslavak, diğeri Hollandalı. Bana bunları ekmemi, yetiştirince gelip alacaklarını söylediler ama bir daha gelmediler. Ben bunları adanın kuzeyine satmak için yetiştirmedim. Malları o tarafa (güneye) yollayacaktım. Geçim sıkıntısı yaşıyordum. Yılda 3 bin sterlin sadece çocuğun okuluna veriyordum. Hem anne hem baba oldum, 57 yaşındaydım. Ne yapacağımı bilemiyorum.

Şu  anda 60 yaşındaydım 3 haftadır da cezaevindeyim.10 yıl hüküm giydim bu durumda 70 yaşında çıkacağım.Çok pişmanım.Çıktığımda oğlumla birlikte yeni bir hayat kurmayı planlıyorum. İnşallah o da annesinin yanına kaçıp gitmez. Hayatımda trafik cezam bilem olmamıştı. Şeytana uydum bir kere.”

Olay nasıl olmuştu:

Polis, aldığı bir ihbar üzerine 13 Eylül 2011 tarihinde, Güzelyurt’ta bağlı Doğancı köyünde düzenlediği operasyonda, aracında 3 kilo Hint keneviri bulunan Caner Uğuray ile evinde 7 kilo Hint keneviri, ağılında ise üç kök Hint keneviri bitkisi bulunan Dinçer Resmi’yi tutuklayıp, mahkemeye çıkarmıştı.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan sanıklar hapis cezasına çarptırıldı. Başkan Bahar Saner, Kıdemli Yargıç Nüvit Gazi ve Yargıç Musa Avcıoğlu’ndan oluşan heyetin, sanıklar hakkındaki kararına göre, sanık Uğuray’ı 3 yıl ,sanık Resmi ise 10 yıl süre ile hapse mahkum edildi.

Uyuşturucular karton kutu içindeydi

Alınan bir ihbar üzerine 13 Eylül 2011 tarihinde Güzelyurt’ta Gaziveren anayolu Doğancı mevkiinde hareket halinde olan CT 234 plakalı araca operasyon düzenlendi. Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda aracın bagaj kısmında karton kutu içinde 3 kilo ağırlığında Hint keneviri türü uyuşturucu madde ele geçirildi. Tutuklanan araç sürücüsü Caner Uğuray’ın evindeki aramada ise elle sarılmış Hint keneviri türü sigara bulundu.

İşleri kötü gidince uyuşturucu sattı!

Sorgulanan sanık Uğuray, uyuşturucu maddeyi satmak için sanık Dinçer Resmi’den aldığını,

maddi zorluklar çektiğini, işlerinin kötü gittiğini bu nedenle bu işi yapmaya kalkıştığını itiraf etti. Sanığın itirafı üzerine gözaltına alınan Dinçer Resmi’nin evinde yapılan aramada ise

7 kilo Hint keneviri, ağılında ise 12 kök Hint keneviri bitkisi ele geçirildi.

Hassas terazi ve silah da bulunmuştu

Ayrıca uyuşturucu maddenin yanı sıra sanığın yatağının altında piyade tüfeği ile bir adet şarjör, 58 adet canlı piyade tüfeği mermisi ve 5 adet piyade tüfeğine ait boş kovan ile evin giriş kapısında 2 adet hassas terazinin bulundu.

Her iki sanık “Kanunsuz uyuşturucu madde (Hint keneviri) tasarruf alma, verme”, “Kanunsuz uyuşturucu madde (Hint keneviri) bitkisi yetiştirme”, “Kanunsuz patlayıcı madde tasarrufu” suçlarından Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyordu.

Birçok kişiyi zehirleyecek miktar...

Kararı okuyan Başkan Saner, sanık Uğuray’ın aracında bulunan 3 kilo uyuşturucu maddeyi satıp para kazanmak amacı ile sanık Resmi’den aldığını belirterek, ele geçirilen maddenin birçok kişiyi zehirleyecek miktarda olduğunu ifade etti. Saner, uyuşturucu maddelerin toplum sağlığını bozduğunu dile getirerek, tıbbi ve bilimsel amaçlar dışında uyuşturucu madde yetiştirmenin yasaklandığını söyledi.

Saner, sanıkların tasarrufunda ele geçirilen miktarın oldukça fazla olduğunu kaydetti ve böyle bir suçun cezasının aslından 15 yıl olduğunu vurguladı. Saner, her iki sanığı hapis cezasına çarptırmayı uygun gördüklerini, sanık Uğuray’ı 3 yıl ,sanık Resmi’yi ise 10 yıl süre ile hapse mahkum ettiklerini açıkladı.

Diyalog