Dolar fiyatları yeniden 3.80'in üstünde

Sınır ötesi operasyon ihtimaliyle sert değer kaybeden TL üzerinde TCMB toplantısı ve Fitch değerlendirmesi de baskıya neden oluyor. Ayrıca, dolar endeksinin güçlenme eğilimine girmesi TL'de kayıpları artırabilir. Dolar güne 3.80'in üstünde başladı.

Türk Lirası, sınır ötesi operasyon ihtimali ile sert değer kaybetti. Gelişmekte olan ülke para birimleri 3 yılın dip seviyelerinde yer alan dolar endeksinden destek bulurken, TL jeopolitik riskler nedeniyle negatif ayrıştı.

Dün sabah saatlerinde 3.75 civarında fiyatlanan dolar/TL, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Afrin'e her an operasyon başlatılabileceğini söylemesiyle 3.80'e fırladı.

Dolar kuru bu sabah saat 08:02'de 3,8199'den işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL 4,6846, Sterlin/TL ise 5,2677 seviyesinde yer aldı.

DOLAR/TL'DE NE BEKLENİYOR?

Sınır ötesi operasyon ihtimaline ilişkin haber akışının yanı sıra; TCMB'nin perşembe günü gerçekleştireceği toplantı ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in cuma günü açıklaması beklenen raporu TL üzerinde baskıya neden oluyor.

Merkez Bankası'nın perşembe günü faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmezken, uzmanlar karar sonrası dolar/TL'de yukarı yönlü seyrin hızlanabileceğini ifade etti.

Diğer taraftan Fitch'in cuma günü geç saatlerde açıklaması beklenen kararında, Türkiye'nin BB+ not ve durağan görünümünü koruması bekleniyor.

TL için bir diğer risk de doların 3 yılın dip seviyelerinden toparlanma eğilimine girme ihtimali. Dün 90,05'e kadar gerileyen endeks bu sabah 90,24'te yer aldı. Analistler, euronun çok hızlı yukarı gittiği, düzeltme yaşanabileceği görüşünde. Eğer hafta içinde dolarda değer kaybına neden olacak yeni bir gelişme olmazsa endeksin güçlenmesi bekleniyor.