DOWNER'IN ADAYA GELİŞİ NEDEN ERTELENDİ

Ada’ya Pazar günü gelmesi ve dün temaslarına başlaması beklenen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, ziyaretini ertelediği belirtildi sebep olarak ise

Ada’ya Pazar günü gelmesi ve dün temaslarına başlaması beklenen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, ziyaretini ertelediği belirtildi.

Politis gazetesi “Kıbrıs Rum Tarafı Beklemede-Downer’i Bekleyerek-CTP Yetkilileri Bugün AKEL’de ” başlıklı haberinde, Kıbrıs Rum tarafının, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in Çarşamba günü Ada’ya gelmesiyle birlikte, yapacağı söz konusu temasları konusunda BM’den bilgilendirme beklediğini yazdı.

Gazete bununla birlikte BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, daha önce planlandığı gibi Cuma günü Ada’dan ayrılıp ayrılmayacağı veya her iki liderle görüşmek için ziyaretini uzatıp uzatmayacağının ise henüz netleşmediğini belirtti.

Gazete BM UNFICYP Sözcüsü Michel Bonnardeaux’un dün yapmış olduğu “Downer’in Ada’ya gelişinin, kişisel nedenlerden dolayı 48 saat ertelendiği” şeklindeki açıklamasına yer verdi.

Habere göre Downer’in Ada’ya yarın sabah gelmesi bekleniyor.

Gazete kaynakları, Downer’in, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in İngiltere temaslarını tamamlamasını bekleyeceğini belirterek, Cumartesi gününe kadar, Ada’da kalmasını da ihtimal dışı bırakmadığını, Kıbrıs Rum tarafının, düne kadar, Downer’in programlanmış temasları konusunda bilgilendirilmediğinden bahsetti.

CTP/BG YETKİLİLERİ BUGÜN AKEL’İ ZİYARET EDECEK

Gazete aynı haberinin içerisinde Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’den üç yetkilinin, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Dışişleri Bakanı Özdil Nami ve CTP/BG Genel Sekreteri Kutlay Erk’in(gazete Lefkoşa Türk Belediyesi eski Başkanı olarak verdi), bugün, AKEL bürosuna giderek temaslarda bulunacağını belirtti. Gazete, CTP/BG yetkililerinin Kıbrıs sorunundaki çıkmaza ilişkin endişelerini dile getirmesinin beklendiğini de yazdı.

DOWNER’İN ZİYARETİNİN ERTELENMESİNE İLİŞKİN DİĞER HABERLER

Alithia gazetesi BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in Ada’ya gelişinin 48 saat ertelendiğini yazdı.

BM UNFICYP Basın Sözcüsü Michel Bonnardeaux’un Downer’n gelişinin kişisel nedenlerden dolayı ertelendiğinden bahsetmesine karşın diplomatik kaynakların, Downer’in ziyaretinin 48 saatliğine ertelenmesinin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Londra ziyaretinden kaynaklandığı şeklinde görüş belirttiğini yazan gazete Anastasiadis’in İngiltere temaslarını tamamlamasının ardından Cuma günü Ada’ya geleceğini anımsattı.

Gazete Downer’in Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile yapacağı ayrı ayrı görüşmelerin yeni programının dün akşama kadar açıklanmadığına da dikkati çekti.

Simerini gazetesi ise konuya ilişkin haberi “Yenisine Kadar Erteleme-Programlanmış Downer-Anastasiadis Görüşmesi Ertelendi” başlıklarıyla aktarırken, Downer’in Ada’ya nihayetinde Çarşamba günü geleceğini belirtti.

Haberi “Alexander Downer’dan Kısa Aşk Mektubu ve 48 Saat Erteleme” başlıklarıyla veren Fileleftheros gazetesi BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, Ada’ya gelişini kişisel nedenlerden dolayı 48 saatliğine ertelendiği konusunda,  Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i, gönderdiği üç satırlık mektupla bilgilendirdiğini yazdı.

Downer’in, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşebilmesi için hafta sonuna kadar Ada’da kalması gerektiğine dikkati çeken gazete Downer’in liderlere gönderdiği kısa mektubun dışında başka bir bilgilendirmenin bulunmadığını da belirtti.

Haravgi gazetesi ise ilgili haberi “Erteleme Downer’in Görüşmelerini İptal Ettirdi” başlığıyla duyurdu.

HRİSTOFYAS

Haravgi gazetesine göre Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas dün bir radyo kanalına yaptığı açıklamada, egemenlik konusunun, II.Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile olan görüşmelerde çözümlendiğini belirtti.

Hristofyas açıklamasında, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun BM önünde kabul edeceği taahhüdünde bulunduğu  zemin üzerinde de anlaşamaya varıldığını savundu.

EVRO.KO AÇIKLAMA

Simerini gazetesine göre EVRO.KO Genel Sekreteri Marios Karantonas, Kıbrıs Rum tarafının, Anastasiadis’i kısır bir sürece sürükleme hedefine sahip olan Downer’in yöntemlerinin göğüslenmesine hazır olması gerektiğini ifade etti.

Karantonas ayrıca Downer’in objektif ve güvenilir bir arabulucu olmadığını gösterdiğini de söyledi.

Tak