DÜNYA 28 MİLYAR LİTRE İÇTİ!

Geçen yıl dünya genelinde 28 milyar litre alkol tüketildi. Tüketimde Rusya liderliğini korurken, Çin pazarın yüzde 38'ini ele geçirerek dikkat çekici bir atak yaptı.

Dünya geçen yıl 28 milyar litre alkol tüketti... 'Uluslararası Şarap ve İçki Araştırma' grubu küresel alanda 2012'nin alkol tüketim rakamlarını açıkladı. Araştırmada Rusya dünya liderliğini korurken, Çin pazardaki alkolün yüzde 38’ini tüketerek atak yaptı. 

ASYA ALKOLÜN YENİ VATANI MI?

Araştırmaya göre, 2012’de alkol tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 2 artış gösterdi. Geçen yıl dünya çapında 28 milyar litre alkol tüketilirken, Asya-Pasifik bölgesindeki alkol pazarı yüzde 3 büyüdü. Bu bölgede en çok dikkat çeken ülke ise Çin oldu. Çin’de en çok tercih edilen içki ise ulusal içkileri olarak görülen 'Baiju'. Sadece Çin’e özgü olan bu içki, başka bir ülkede tüketilmediği için ‘dünyada en çok tüketilen içkiler’ listesine giremiyor.

RUSLAR KİŞİBAŞI 14 LİTRE

Listenin en başında bulunan Rusya’da ise en popüler içki her zamanki gibi votka oldu. Ruslar, 2012’de kişi başına 14 litre votka tüketti, ülke çapındaki tüketim rakamı ise 2 milyar litre olarak gerçekleşti.

KRİZ ÜLKELERİ İÇKİDEN KESTİ

Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya alkol tüketiminde düşüşe geçen ülkeler arasında yer aldı. Bunun nedeni vergi artışları ve ekonomik kriz olarak gösterildi. Araştırma, Asya-Pasifik bölgesindeki alkol tüketiminin hızlı artışının yeni pazarlar yaratabiliceğine dikkat çekti.

44.4 MİLYAR LİTRESİ VOTKA

Araştırma sonuçlarına göre geçen yıl en çok tüketilen içki 44.4 milyar litreyle votka oldu. Votkayı sırasıyla rom, viski, gin ve tekila takip etti.

 

cnbc-e