EĞİTİM BAKANLIĞI SÖZÜNÜ TUTACAK MI?

Öğrenci ve velilerin isyanı devam ediyor;

 

Sorun henüz çözülemedi

2013-2014 Eğitim Yılı'nda 20 Temmuz Fen Lisesi’nde çoğu 11. sınıfta okuyan toplam 35 öğrencinin haksızlığa uğradığını iddia eden veliler, Milli Eğitim Bakanlığı binası önünde dün yeniden bir araya geldi.

Öğrencilerin matematik ve geometri dersleri yüzünden haksızlığa uğradığını ifade eden eylemci veliler, toplam 35 öğrencinin genel olarak bu derslerden kalması nedeniyle sınıf tekrarı yapmak zorunda bırakıldığını söyledi.

Okul idaresinin 11. sınıflarda sınavsız olarak okula alınan 11 E sınıfını ortadan kaldırma gibi bir davranış ortaya koyduğunu belirten veliler, 20 kişilik sınıfın 11 öğrencisinin matematik ve geometri derslerinden sınıfta bırakılarak okula kayıtlarının yapılmayacağının söylendiğini kaydetti.

Sınav kağıtları incelendi

Eylemciler, özetle şunları anlattı:

“Öğrenciler ve veliler olarak eylül ayında bütünleme sınavlarının hemen arkasından okula itirazda bulunduk. Bütünleme kâğıtları okundu ve hiçbir öğrenci geçmedi. Okul idaresi bizleri bakanlığa yönlendirdi. Tüm öğrenciler bakanlığa başvurdu dilekçe yapıp kâğıtlarının tekrar okunmasını istediler. Bakanlıktan gereken ilgiyi gördük Teftiş Dairesi üst düzey bir yetkilisi bizimle ilgilendi. Gereken komisyonlar kuruldu ve kâğıtlar tekrar okundu. Bütünleme kâğıtlarında sadece sonuca göre not verildiği ve problemi çözme yöntemine hiç not verilmediği ortaya çıktı. Okunan kâğıtlarda genel olarak notlar yükseldi ancak 2 öğrenci geçer not alabildi”.

Eğitim Bakanlığı yetkililerinin özellikle 11 E sınıfına program hatası yapılarak, matematik ve geometri derslerinin olmaması gerektiği üzerinde öğrencilere bir haksızlık yapıldığını kabul ettiğini kaydeden eylemciler, Eğitim Bakanı ile görüşüldüğünü ve öğrencilerin mağdur edilmeyeceği yasal bir yol bulunup bu haksızlığın giderileceği sözünün alındığını vurguladı.

Bakanlık hep haklı olduğumuzu söyledi

Eylemciler, “Biz 20 Temmuz Fen Lisesi mağdur öğrenci ve velileri her cuma günü toplanıp bakanlığa gittik. Bizlere hep haklı olduğumuzu fakat bakanlığın sendika ile anlaşıp ona göre hareket etmek istediğini söylediler. Bu süreçte iki kez de sendikaya toplu halde gittik. Ağustos ayının sonuna doğru liselerin geçme tüzüğü bakanlık ve sendika tarafından yapılan çalışmayla değiştirildi. Bizlere de eskiden olduğu gibi sorumlu geçmenin (borçlu geçme) tüzüğe eklenerek genel olarak 1-2 dersten sınıf tekrarı yapması gereken öğrencilerin mağduriyetinin ortadan kaldırılacağı söylendi” şeklinde konuştu.

Okul idaresi ve bu durumun ortaya çıkmasına sebep olan matematik ve geometri öğretmenlerinin olaylardan bir şekilde haberdar edilerek notların değiştirilmesinin kendilerine hakaret kabul ederek öğrenci ve velilerden şikâyetçi olduğunu vurgulayan eylemciler, bakanlıkta yeniden bir kurul toplanması sağlanarak notların yeniden aşağı çekildiğini ifade etti. Eylemciler, bu yaşananların ardından bakanlığın veli ve öğrencilere yönelik olumlu tavrını değiştirdiğini söyledi.

Eylemciler, “Haziran ayında okula kaydınız yapılmayacak diyen okul idaresi, 11 E sınıfı öğrencilerine ve fen programında sınıfta kalan diğer öğrencilere, ‘Eylül ayında okula kaydolun 11. sınıf tekrarı yapabilirsiniz, bu yıl geometri okumayacaksınız, 4 ders olan matematiği ise haftada 2 ders okuyacaksınız’ dediler” şeklinde konuştu.

 

Kıbrıs