ELBET HERKES HIZLI KİLO VERMEK İSTER

Diyetisyen Meral Başkal

Beslenmenin önemi gelişmiş ülkelerde kabul gördüğü için;  beslenmeden kaynaklanan hastalıkların neden olduğu ekonomik kayıpları önlemeye yönelik çalışmalar hız kazanmıştır. Beslenme büyüme ve yaşamı sürdürebilmek için besinlerin kullanılmasıdır.  Ekmek, şekerli  bir çay veya çikolata ile açlık duygusu bastırabilinir. Sabah sucuklu yumurta, öğlen biftek, akşam pirzola yiyen kişiye özenilebilinir. Oysa ki bunların hiçbiri sağlıklı beslenmeyi  tanımlamaz.

Diyet yetersizliği ile vücut yapısı arasında doğru orantılı ilişki bulunmaktadır. Ayrıca herhangi bir besin öğesinin yetersiz alımı durumunda  vücutta o besin öğesinin görevi yerine getirilemeyeceğinden  hastalıklar baş gösterebilmektedir.

Aşırı beslenme sonucunda ise, gereksinim duyulanın üzerinde aşırı kalori alımı obezite, kalp damar sistemi rahatsızlıkları, felç, diyabet, diş çürüğü, kanser türleri gibi beslenmeye bağlı hastalıklar meydana  gelmektedir.

Elbet herkes, hızlı kilo vermek, incecik bir bedene sahip olmak ister . Oysa ki hızlı kilo vermek yanlış bir ilaç kullanmak gibi vücuda zarar verebilir. Eğer zayıflama sürecinde doğru davranılmazsa:

Genellikle çok düşük kalorinin yanında  karbonhidrattan fakir diyetlerdir . Bu durumda karbonhidrat’ın az olması kanşekerinin sürekli  düşmesiyle birlikte açlık hissi, asabiyet, halsizlik, yorgunluk ve eklem ağrıları görülebilir. Karbonhidrattan fakir beslenme kas kayıplarına da neden olabilmektedir ve unutmayalım kalbimizin yapısıda çizgili kastır. Saç dökülmesi yine hızlı  kilo kayıplarında  görülen bir problemdir.  Yine hızlı kilo kaybı böbrek ve karaciğer fonksiyon bozukluklarına kadar hayatı tehdit edici   birçok durumla karşılaşılabilinir.

Herzaman söylediğimiz gibi, mantıklı, sağlıklı kişiye özgü yaşam tarzı değişiklikleriyle kilo vermek en doğru ve sağlıklı yöntemdir. Dünya  Sağlık  Örgütü önerisi  ayda  ortalama  4 kg kilo kaybı olmasıdır. Unutmayalım ki hızlı verilen kilo hızlı döner.

 

Sağlıklı Günler

Dyt. Meral Başkal