EMEKLİLER KESİNTİLERİNİ BEKLİYOR!

Siyasi irade ile ilgili endişeleri var.

Kıbrıs Türk Emekliler Derneği Başkanı Tolga, Ombudsman tarafından emekli maaşlarındaki kesintilerle ilgili hazırlanan raporun etkili olduğunu ancak siyasi irade ile ilgili endişelerinin bulunduğunu söyledi.

Emine DAVUT YİTMEN

Kıbrıs Türk Emekliler Derneği Başkanı Mustafa Tolga, altı yıldır emekli maaşlarına yapılan kesintiler konusunda mücadele verdiklerini söyleyerek, bu konuda gerekli adımın atılması yönünde umutlu olduğunu belirtti.

Ombudsman Emine Dizdarlı’nın, 2010 yılında emekli maaşlarından yapılan kesintinin derhal ödenmesi gerektiği yönündeki açıklamasını değerlendiren Tolga, raporun oldukça iyi ve detaylı olduğunu ifade etti.

“Bizim öncelikli talebimiz, bir hukuk devletinde olduğumuzu anlatma ve kabul ettirme mücadelesiydi” diyen Tolga, iki kez yargıdan çıkan kararın tartışılır hale getirilmek istendiğine dikkat çekti.

Tolga, son olarak Meclis önünde yaptıkları eylemde, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın “Bu kararların geçerliliği konusunda halen şüphelerim var” yönünde açıklamada bulunduğunu anımsatarak, “Ben de eylemden sonra Ombudsman’a bir yazı yazmıştım. O yazı üzerine hazırlanan bir rapordur. Güzel ve detaylı bir rapor oldu” diye konuştu.

“Siyasi iradenin nasıl davranacağı konusunda endişelerim var”

Tolga, ortaya etkili bir rapor çıktığını ancak siyasi iradenin nasıl davranacağı konusunda endişelerinin bulunduğunu kaydetti.

Bu olayın, uzun zaman bekletilmesine hiç gerek olmadığını dile getiren Tolga, “Hükümetlerin sık değişmesi de konuların kesintiye uğramasına neden oluyor. Biz, 12 milyonu bütçeye koydurmak için çok uğraştık. Ümit ederim ki bu kadar makama giden bu konuda gerekli adım atılır” dedi.

Ombudsman “kesintiler derhal geri ödensin” demişti

Kıbrıs Türk Emekli Dernekleri Koordinasyon Konseyi’nin başvurusunu değerlendiren Ombudsman Emine Dizdarlı, başvuruyu inceleyerek, 2010 yılında emekli maaşlarından yapılan kesintinin derhal ödenmesi gerektiğini açıklamıştı.

Emekli Dernekleri Koordinasyon Konseyi, Anayasa Mahkemesi olarak oturum yapan Yüksek Mahkeme’nin Birleştirilmiş Anayasa Mahkemesi kararına rağmen, emeklilerin emekli maaşlarından yapılan vergi kesintilerinin geri ödenmediğini, KKTC Hükümeti, Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı’nın yargı kararlarına uymaları gerekirken uymadıkları iddiasıyla Ombudsman Emine Dizdarlı’ya başvuruda bulunmuştu.

Emeklilerden vergi alınmasını düzenleyen yasanın 2010 yılında yürürlüğe girmesinin ardından, vergiden muaf olan emeklilik maaşları vergiye tabi tutulmuştu.

Birleştirilmiş Anayasa Mahkemesi’nin ilgili davalarda, yasada yapılan değişiklikleri Anayasa’ya aykırı bularak, iptallerine hükmettiğine işaret eden Dizdarlı, Yasama ve Yürütme organları ile Devlet Yönetimi makamlarının, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu vurgulamıştı.

Kıbrıs