ERCAN'DA BU KEZ ORTAKLAR KRİZİ ÇIKTI

Ercan'da bu kez ortaklar krizi çıktı

Ali CANSU

Ercan Havaalanı'nı 25 yıllığına devralan ve yeni bir havaalanı ve pist yapacak olan Taşyapı ve Terminal Yapı (T&T) Havaalanı İşletmeciliği inşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi Ltd. ortaklanndan Terminal Yapı, basın toplantısı düzenleyerek ortağI Taşyapı'dan aynlacağmın sinyallerini verdi.

Ticaret Odası'nda bir basın toplantısı düzenleyen Terminal Yapı Ticaret Ltd. Yönetim Kumlu Başkanı Alp Delimollaoğlu, "Taşyapı ile sorunlar yaşıyoruz. Bu durum sıkıntılar yaratacak. Şirket, 2014 yılında Ercan'da bazı gelirler hariç 50 milyon Euro gelir elde etti. Bize imza hakkı verilmez ise ortaklıktan ayrılır ve bu projenin yapılmaması için elimizden geleni yaparız" dedi. Taşyapı Şirketi yetkilileri de bir açıklama yaparak T&T Havalimanı İşletmeciliği olarak, KKTC Ercan Havaalanının işletme haklarının devredilmesine ilişkin işletme hakkı devir sözleşmesi ve ekleri çerçevesinde bugüne kadar üzerlerine düşen tüm görevleri eksiksiz olarak yerine getirdiklerini belirtti.

"Ercan'ı biz yapacağız, Taşyapı finansörümüzdür"

Taşyapı'yı deneyimsiz taraf olarak nitelendiren Delimollaoğlu, "Biz yeni Ercan'ı yapacak olan şirketiz. Taşyapı ise finansör şirketimizdir. İstediğimiz, yapılacak olan her türlü yazışma, proje, imalat, satın alma ve inşaat yapımının firmamızla müşterek onaydan sonra yapılması. Aksi takdirde ihale ve ortaklığın feshi yoluna gidilecek. Bu iş ülkeye zarar veriyor, 2 yıl hiçbir şey yapılmadı. Sabrımız Taşyapı'nın Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı'na gidip 'İşin müteahhitliğinı tek başımıza yapmak istiyoruz' dediğini duyduğumuzda taştı. Temel atma töreninde projeleri farklı gördük. Buna dayanacak gücümüz kalmamıştır" dedi. Ercan Havaalam'nın işletme haklarının devredilmek suretiyle Terminal Yapı ve Taşyapı ortak girişimini kurduklarını anlatan Delimollaoğlu, ortakları ile devlet arasında yaşadıkları sorunlan anlattı.

Delimollaoğlu, iki yıldır Taşyapı'nın kendilerine daıuşmadan yazışmalar, müracaatlar, sözleşmeler ve iş birlikleri ile para transferi yaptığını iddia ederek, kendi başlarına şirketi yönettiklerini savundu. İki şirket arasında ihale dosyası temin edilmeden yapılan ön anlaşmada tüm yetkinin Taşyapı'ya verildiğini, bunun hatalı ve yanlış olduğunu savunan Delimollaoğlu, ayrıca ön sözleşmenin ihale şartnamesine aykırılık içerdiğini kaydetti.

"Sözleşme sorumlulukları yerine getirilmedi"

Ön sözleşmede tarafların sorumlulukları ve yükümlülüklerinin düzenlenmesine rağmen Taşyapı'nın bunlara hiç uymadığı halde ön sözleşme ile devletin yanıltıldığını ifade eden Delimollaoğlu, şöyle devam etti: "Taşyapı bugüne kadar hiçbir havaalanı yapmamış ve bu konuda deneyimi yoktur. Ayrıca firma keyfi uygulamalan ile geçen iki yılda inşaata başlamamış ve olumsuzluklar kendini göstermiştir. ihale; yap işlet devret metodu ile uluslararası niteliklere sahiptir.

İki yıl boyunca bize yapılan işlerle ilgili hiçbir bilgi vermemiştir. Ercan'ın temel atma töreninde afişlerde görünen proje ile işverenin ihale dokümanının ekinde verdiği projeyle ilgisi bulunmamakta olup devlet yanıltılmaktadır. İşe başlamama sorumluluğu devlete yıkılmaya çalışılıyor. Devlete işe başlayamadiklan için tazminat davası açtıklarını basından öğrendik. İhale şartnamesinde açıkça yazan KDV'yi ödemeyip devlet zarara uğratılmış ve T&T’nin itibarı zedelenmiştir. Bilgiler bizden gizlenmiş ayrıca işletme gelirleri T&T'ye ait olmasına rağmen şirket inşaat yapımını geciktirip çeşitli bahanelerle inşaatı yapmamaktadır. Ercan Havalimanı'nda T&T Şirketi, 2014 yılında elektrik ve su gelirleri hariç 50 milyon Euro gelir elde etti. Ancak, devlete 16 milyon Euro'llık vergi borcunu ödemedi." Delimollaoğlu, devletin maharetiyle şirket sorunlarının çözündenebileceğini ifade ederek, "Biz bu ihalede sigortaya. Biz olmazsak bu iş olmaz. Biz buraya baş belası olmaya değil, KKTC'ye uluslararası bir havalimanı kazandırmaya geldik" dedi. Delimollaoğlu, proje yapılırken ihale. şartlarının aranması konusunda devleti  uyardıklarını, ortaklarını da uyardıklarını, şirket olarak ihalede imza yetkisi istediklerini ifade ederek, bu verilmezse çok problem olacağını kaydetti ve projenin yapılmaması için elinden geleni yapacağım vurguladı. "İhale şartnamesinin dengesi bozulmuştur" Yeni Ercan Havaalanı'nı yapacak yeterliliğe sahip firmanın kendileri olduğunu anlatan Delimollaoğlu, Taşyapı'nın iki yıl boyunca şirketin iç düzenlemesine yönelik hiçbir sözü yerine getirmediğini iddia ederek, "Bu ihale şartnamesinin dengesini bozmuştur" dedi. İhale şartnamesinde yüzde 20 hissesi bulunan Terminal Yapı'run Ercan'ı yapana kadar bu hisseleri devredemeyeceğini ancak Taşyapı'nın böyle bir zorunluluğunun olmadığım belirten Delimollaoğlu, "Böylece şirketin hiç bilinmeyen ve tasvip edilmeyen bir yönetimin eline geçebilme tehlikesi bulunmaktadır" dedi. Şu anda T&T'nin finansör şirketi olan Taşyapı'nın yüzde 70, Ercan'ı yapacak olan Terminal Yapı'nın yüzde 20 ve yerli ortak Kaner Grubu'nun yüzde 10 hisseye sahip olduğuna dikkat çeken Delimollaoğlu, uluslararası deneyimi olmayan bir şirketin Ercan'ı yapması durumunda bunun birçok aksi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. 

Kıbrıs