ERKUT ŞAHALI, HÜKÜMETIN SU YÖNETIMINDEKİ YAKLAŞIMI

Erkut Şahali, hükümetin su yönetimindeki yaklaşımı

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, Türkiye’de katıldığı bir çalıştayda, su yönetimi konusunda hükümetin yaklaşımını anlattı ve farklı paydaşların, farklı formüllerle sürece katılımına da açık olduklarını söyledi.

Bakanlık’tan verilen bilgiye göre, Erkut Şahali, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) tarafından Ankara’da gerçekleştirilen “KKTC Su Temin Projesi ve Doğu Akdeniz’de Değişen Dengeler” konulu çalıştaya katıldı.

Şahali, Türkiye ve KKTC’den siyasi ve akademisyenlerin katıldığı çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, su yönetimi konusunda devlet teşkilatının ve teknik elemanların yetkinliğini kanıtlamanın, kendileri için es geçilemez bir görev olduğunu belirtti.

SU KURUMU YASASI

Bu yöndeki ilk adımlarının, Su Kurumu Yasası’nı hazırlayarak Bakanlar Kurulu’na göndermek olduğunu da belirten Şahali, suyun oluşacak özerk su kurumu tarafından yönetilmesi, dağıtımınınsa belediyelerin stratejik ortaklık temelinde “KKTC Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İşletmeleri” adıyla oluşturduğu yapı aracılığıyla yapılması öngörülerine dikkat çekti.

FARKLI PAYDAŞLARIN FARKLI FORMÜLLERLE KATILIMINA AÇIK BİR YAKLAŞIM

Bu sürecin ilerletilmesinde, gerekli noktalarda, “farklı paydaşların, farklı formüllerle katılımına açık bir yaklaşımı” benimsediklerini söyleyen Şahali, Asrın Projesi olarak nitelendirilen su temin projesinin, söz konusu suyun akılcı ve planlı bir şekilde yönetilerek, hem ada, hem de bölge barışına katkı koymasıyla esas amacına ulaşabileceği düşüncesiyle hareket ettiklerini de vurguladı.

TURİZM, EĞİTİM VE TARIM SEKTÖRÜNÜN GÜÇLENMESİ İÇİN FIRSAT

Kurak bir iklime sahip olan, yer altı suları azalmış ve tuzlanmış olan Kuzey Kıbrıs’a Türkiye’den su getirilmesi konusunun, yarım asırlık bir özlem ve hedef olduğunu kaydeden Şahali, su temin projesinin gerek turizm ve eğitim sektörleri, gerekse tarım sektörünün güçlenmesi bakımından bir fırsat yarattığını vurguladı.

İŞBİRLİĞİ ZORUNLULUK

Şahali,  Doğu Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin yakın bir gelecekte su sorunuyla karşı karşıya kalacağı ve bu bölgede yer alan ülkelerin su konusunda işbirliği ihtiyacının, önümüzdeki yıllarda kaçınılmaz bir zorunluluk  olacağını belirtti.

Şahali, “Bu nedenledir ki, Su Temin Projesi, ülkelerin sahip olduğu doğal kaynakların, barışçıl bir şekilde paylaşılabileceği mesajını vermesi bakımından da önemlidir” dedi.

GÜNEY KIBRIS'LA  PAYLAŞMAYA HER ZAMAN HAZIRIZ

Su projesinin adanın yaşam standardını yükseltme potansiyelinin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakereler üzerinde pozitif etkileri olacağını kaydeden Şahali, bu nedenle, adaya gelen suya, siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasına yönelik bir vizyonla yaklaştıklarını ifade etti.

Şahali, “Türkiye’den gelen su, adanın iki tarafı arasında işbirliği ve güveni tesis etmek için kullanılabilecektir. Bu noktada her fırsatta dile getirdiğimiz gibi, Türkiye’den adamıza gelen suyu, Güney Kıbrıs'la  paylaşmaya her zaman hazır olduğumuzu bir kez daha yinelemek isterim” dedi.

DENGELERİN DOĞAL OLARAK DEĞİŞMESİNE NEDEN OLACAKTIR

“Su temin projesi, geliştirilmeye açık bir proje niteliği taşıması bakımından, su sıkıntısı ile karşı karşıya olan Doğu Akdeniz bölgesinde dengelerin doğal olarak değişmesine neden olacaktır” diyen Şahali, Türkiye’den temin edilen suyun “barış suyu olması” ve Doğu Akdeniz’de işbirliğinin gelişmesi için bir adım olması temennisinde bulundu.

Bakan Şahali’nin bu akşam saat 18.00’de ülkeye dönmesi bekleniyor. Şahali’ye ziyareti sırasında Özel Kalem Müdürü Volkan Tulga ve Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Su Komitesi Başkanı Bektaş Göze eşlik ediyor.