FENERBAHÇE'DE KONGRE BAŞLADI

Fenerbahçe'nin başkanının belirleneceği seçimli olağanüstü genel kurul toplantısı başladı.

Fenerbahçe Kulübü'nün seçimli olağanüstü genel kurul  toplantısı başladı. 
 
Fenerbahçe Kulübü'nün seçimli olağanüstü genel kurul  toplantısı başladı. 
 
Ülker Sports Arena'da gerçekleştirilen genel kurul, Fenerbahçe Kulübü  Başkan Vekili Abdullah Kiğılı tarafından açıldı. Gündemin ilk maddesi gereği  Kongre Divan Başkanlığı seçimi yapılırken, verilen tek önergeyle, Vefa Küçük  başkanlığındaki kurul, oybirliğiyle seçildi. 
 
Seçimin ardından bir konuşma yapan Küçük, Fenerbahçe'nin kongreden  daha da güçlenerek çıkmasını temenni ederek, "İnşallah iki gün sürecek kongre,  kulübümüze yakışır bir intizam içinde geçer. Kongremizin, tarafsız, sakin, adil  şekilde geçmesi için elimizden gelen bütün gayreti sarf edeceeğiz. Aynı gayreti  adaylarımızdan ve sizlerden de beklediğimi ifade etmek istiyorum" dedi.
Mevcut başkan Aziz Yıldırım, kongrenin başlangıç saati olan 10.30'da  salona girerken, diğer adaylardan Mehmet Ali Aydınlar, başlangıca 5 dakika kala  geldi. 
 
Aziz Yıldırım, içeri girdiğinde salondaki üyelerin büyük bölümü  alkışlarla tezahüratlar yaptı. Kongre üyelerini selamlayan Yıldırım, daha sonra  yönetim kurulu üyeleriyle beraber yönetim masasına oturdu. Yıldırım ve yönetim  kurulu üyesi Mithat Yenigün, masa üzerinde bulunan Süper Lig 2010-2011 sezonu  şampiyonluk kupasını beraber tutarak masanın önüne koydular. 
 
"İyi ki doğdun başkan" tezahüratları 
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, bugün 61  yaşına giren başkan Aziz Yıldırım için salondan sürpriz bir doğum günü kutlaması  yapıldı. Kongre üyelerinin bazıları bir anda "İyiki doğdun başkan" şeklinde  tempo tutarken, Yıldırım, bu sürpriz karşısında ayağa kalkıp üyeleri selamladı. 
 
2010-2011 şampiyonluk kupası yönetim masasında 
Fenerbahçe Futbol Takımı'nın sonrasında "3 Temmuz" süreci yaşanan  2010-2011 sezonunda elde ettiği Süper Lig şampiyonluğunun kupası yönetim kurulu  masasına konuldu. Diğer genel kurullarda olduğu gibi kongre salonunda başkanlık  divanının önüne sarı-lacivertli takımların bütün branşlarda kazandığı kupalar  sergilenirken, 2010-2011 şampiyonluk kupası yönetim masasında yer aldı. 
 
Kongreye gelenlere salona girişte Aziz Yıldırım döneminde yapılan  tesisler, alınan sportif başarılar ve ekonomik atılımların yer aldığı kitapçığın  yanı sıra, gazeteci Yılmaz Özdil'in "Fenerbahçeli olsam" başlıklı yazısı  dağıtıldı. 
 
Geniş güvenlik önlemleri 
 
Kongre için Ülker Sports Arena'nın girişinde ve içinde geniş güvenlik  tedbirleri uygulandı. Çok sayıda çevik kuvvet aracı salonun yakınında konuşlanıp çevrede  önlemler alırken, kongre üyesi kartı bulunmayanlar salona alınmadı. Başkasının  kartlarıyla girmek isteyenlerde tespit edilip engellendi. 
 
Faaliyet raporu Genel Kurul üyelerine dağıtıldı. Daha önce üyelere ulaştırılan, Olağanüstü Genel Kurul gündemi oy birliğiyle kabul edildi. Fenerbahçe yöneticisi Tahir Perek Denetleme Kurulu raporu üzerinde açıklamalar yaptı.
 
Perek: Kulübün gerçek borcu 463 milyon liradır
 
Fenerbahçe Kulübü'nün seçimli olağanüstü genel kurul toplantısında denetim kurulu, kulüp yönetim kurulunun faaliyet ve hesaplarından dolayı ibra edilmesini önerdi. Ülker Sports Arena'daki kongrede Kongre Divan Başkanı Vefa Küçük, yönetim kurulunun faaliyet raporunu üyelere gönderdiği için yeniden okunmasını istemediğini belirterek, faaliyet raporunun okunup okunmamasını üyelerin oylarına sundu. Oylama sonucunda yönetim kurulu faaliyet raporunun okunmaması kabul edildi. Oylamanın ardından denetim kurulu raporunu kurul üyesi Sadettin Nalbantoğlu okudu. Nalbantoğlu, Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği'nin 01.01.2013 ile 31.08.20113 tarihleri arasındaki toplam gelirlerinin 89 milyon 416 bin 110 lira 14 kuruş, toplam giderlerin 152 milyon 344 bin 458 lira 79 kuruş olduğu ve 62 milyon 928 bin 348 lira 65 kuruş gider fazlası oluştuğunu açıkladı.
 
Nalbantoğlu, söz konusu dönemi kapsayan raporlarında bilanço ve gelir-gider tablolarının defter kayıtlarıyla uyum içinde olduğunun tespit edildiğini belirterek, "Bahse konu dönem için yönetim kurulunun faaliyet ve hesaplarından dolayı ibra edilmesi yönündeki önerimizi genel kurulumuzun taktirlerine arz ederiz" dedi.
 
Tahir Perek'in açıklaması
 
Kulüp asbaşkanı Tahir Perek, denetim kurulu raporunun okunmasının ardından kürsüye gelerek, kulübün borçlarıyla ilgili açıklamalar yaptı. Perek, son zamanlarda kulübün borçları hakkında çok çelişkili ve yüksek rakamlardan bahsedildiğini, gerçek borcun bahsedilen rakamlar gibi olmadığını söyledi. Fenerbahçe'nin borcunun 800 milyon lira olarak göründüğünü, ancak Fenerbahçe Kulübü Derneği'nin borcunun 165 milyon lira, Fenerbahçe Futbol AŞ'nin ise 397 milyon lira olmak üzere toplam kulübün borcunun 562 milyon lira olduğunu kaydeden Tahir Perek, "Şu anda 100 milyon civarında hazır varlıklar var. Kulübün gerçek borcu 463 milyon liradır" diye konuştu.
 
Perek, uzun vadeli borçlardaki yaklaşık 340 milyon bedelin borçla alakası olmadığını ileri sürerek, "Migros tribün, Ülker de Arena yapmış, bunları bize fatura ediyor. Bu para ödenecek değildir. Nasıl kapanacak. Migros tribünü Migros'a ve Arena'yı da Ülker'e kiralamış durumdayız. Kira gelirlerini bu borçlardan tenzil ediliyor" diye konuştu. Kulübün, Fenerbahçe Futbol AŞ'ye borcunun 204 milyon lira olduğunu aktaran Perek, bu borcun karşılığında değeri yaklaşık 300 milyon lira olan Fenerium'un hisselerini devretmeyi düşündüklerini ifade etti. Tahir Perek, maddi duran varlıkların ise 756 milyon lira olduğunu kaydetti. Bu arada, kısa bir süre önce başkan Aziz Yıldırım ile ters düşen genel sekreter Talat Yılmaz, yönetim kurulu masasında bulunmadı.
 
Ali Şen:''Ne kadar büyük bir kulubüz''
Fenerbahçe Kulübü'nen eski başkanlarından Ali Şen, sarı - lacivertli kulüpteki birlik ve beraberliğin çok güçlü olduğunu ve bu beraberliğin devam ettiği sürece kimsenin kendilerini yıkamayacağını söyledi.

Ülker Sports Arena'da gerçekleştirilen seçimli olağanüstü genel kurul toplantısında konuşan Şen, medyada gündemin Fenerbahçe olduğunu belirterek, "Bugün yaptığımız kongrede her yerde bahsediliyor. Kongre yapıldığını 75 milyon insan biliyor. Ne kadar büyük bir kulüp olduğumuzu da televizyon yayınlarından görebilirsiniz." diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Bir siyasi parti başkanı konuştuğunda iki üç tv kanalı yayınlarken başkanımız ve adaylarımızın konuşmaları neredeyse bütün televizyonlardan naklen yayınlanıyor. Bütün başkanlar, yöneticiler kulübü hakikaten öyle bir noktaya getirdilerki herkes Fenerbahçe ile yatıp kalkıyor. Biz böyle bir beraberliğe sahibiz. Bu birlik ve beraberlik olduğu müddetçe hiçbir güç bizi yıkamaz. Adaylardan Aziz Yıldırım ve Mehmet Ali Aydınlar rahat rahat evinde oturabilirlerdi ancak onlar kulübü iyi yere getirmek için çalıştılar ve daha da çalışmak için aday olup yarışıyorlar. Amaç Fenerbahçe'ye daha iyi hizmet etmek."

Ali Şen, bütün başkan adaylarına seçimde başarılar dileyerek, "Yarın hepimiz Fenerbahçe'nin başkanını seçeceğiz. Seçilen başkan ve üyeler hepimizin başkanı ve üyeleri olacaktır." dedi.

Kemal Açıkgöz'ün sözleri protesto edildi

Kongrede konuşma yapan Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu üyesi Kemal Açıkgöz'ün "Fenerbahçe'de kan değişikliği lazım. Aranan kan Mehmet Ali Aydınlar" sözünün ardından salonda büyük protesto oldu. Bu arada kongre üyesi Kemal Açıkgöz'e, kulübün otoparkı ve oyun  salonuyla ilgili talepler konusunda konuşmaya başladıktan kısa bir süre sonra üyeler, konuşmasını sonlandırması için tepki gösterdi. 

Funda Sibel Pala'nın sözleri büyük alkış aldı
 
Fenerbahçe'nin 23-24 Mayıs 2009'da yapılan olağan genel kurulunda  başkan adayı olup 66 oy alan kongre üyesi Funda Sibel Pala, Fenerbahçe'nin  yaşadığı zor durumların sorumlusu olarak gördüğü Mehmet Ali Aydınlar'ı başkan olarak görmediğini ifade etti. 
 
Sözlerini Aydınlar'a yönelten Pala, özetle şunları kaydetti: "Eğer masum ve iyi bir Fenerbahçeliysen, Fenerbahçe'yi Avrupa'da ve  Türkiye'de zor duruma sokan 1. etik kurulu raporunu neden hazırlattın? Baskılara  boyun eğdin. Eğer baskılara boyun eğdiysen, Fenerbahçe makamı her gün yeni bir  savaş makamıdır. Biz 3 yıldır neden sokaklarda bağırıyoruz? Kendimizi kendimiz  yöneteceğiz diye bağırıyoruz. Ben yarın oyumu sadece Aziz Yıldırım'a  vermeyeceğim. Ben yarın oyumu bana 3 Temmuz'dan bu yana bu acıyı yaşatanların  yüzüne tokat atmak için vereceğim. Bu kürsüye de 'korkmuyorum' demek için  çıktım." 
 
Haluk Burcuoğlu'nun konuşması 
Prof. Dr. Haluk Burcuoğlu'nun, 3 Temmuz sürecinden başkan ve yönetim  kurulu üyelerinin sorumlu tutulmasına katılmadığını ifade ettiği konuşmasını,  salonda bulunan üyelerin büyük bölümü ayakta alkışladı. 
 
Yönetim kurulunun ve başkanın eleştirilmesine itiraz etmediğini ancak  bir konuda yüreğinin sızladığını ifade eden Burcuoğlu, "3 Temmuz sürecinden  başkanı ve yönetim kurulu üyelerini sorumlu tutmaya kesinlikle katılmıyorum"  dedi. 
 
3 Temmuz sürecinde tüm camianın dik durarak kulübü ayakta tuttuğunu  belirten Burcuoğlu, "İçeride sayın başkan ve bazı yöneticiler, çok değerli  Fenerbahçeliler, dışarıdaki yöneticiler ve aslanlar gibi teknik direktör Aykut  Kocaman bu kulübü dimdik ayakta tutmuşlardır. Bugün Fenerbahçe hala en büyük ise  o dimdik duruşun eseridir, bunu unutmayalım. Başka hangi kulübün başına böyle bir  senaryo gelseydi hiçbir şekilde bu kadar dik duramazdı" şeklinde konuştu. 
 
Yıldırım, Ekşioğlu ve Mosturoğlu'nun "Kötü şöhret sahibi" olmadıkları kabul edildi
 
Fenerbahçe Kongresi'nde Başkan Aziz Yıldırım, yöneticiler İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu'nun "Kötü şöhret sahibi" olmadıkları oy birliğiyle kabul edildi.