GAÜ’DE KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ)’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü organizasyonları kapsamında Dış Basın Birliği Başkanı Gazeteci-Yazar Arslan Mengüç’ün hazırladığı “ Mücadele Kadınları” belgeselinin gösterimi gerçekleşti.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ)’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü organizasyonları kapsamında Dış Basın Birliği Başkanı Gazeteci-Yazar Arslan Mengüç’ün hazırladığı “ Mücadele Kadınları” belgeselinin gösterimi gerçekleşti.

GAÜ Spectrum Uluslararası Kongre Merkezi’nde gerçekleşen gecede, gösterim öncesinde GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi konuştu.

Vehbi, GAÜ ailesi olarak kadına yönelik şiddete karşı kampanyalara destek  verdiklerini, 8 Mart’ı sadece kadınların yılda bir kez hatırlanmaları değil, sorunların çözülene kadar tartışılması için bir fırsat ve imkan olarak gördüklerini belirtti.

Vehbi konuşmasının devamında, dünya çapında üniversite mezunlarının sadece %30’unu kadınların oluşturmasına ve işlerin %66’sını gerçekleştirmelerine rağmen, dünyadaki toplam mülkün yalnızca %1’ine sahip olduklarını belirtti. 

KKTC’nin ilk kadın Muhtar’ı olma ünvanını taşıyan ve “Mücadele kadınları” belgeseline önemli katkıda bulunan  Vehibe Özkasırga, mücadele yıllarını anlatan şiiri ile geceye katıldı.

Ardından Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) Müdürü Doç. Dr. Neriman Saygılı konuştu. Saygılı, gerek Kurtuluş Savaşında olsun gerekse Mücadele yıllarında olsun kadının inanılmaz derecede bir mücadele anlayışı olduğunu belitti.

Medya sektörünün reyting için kadına yönelik şiddet olaylarını defalarca farklı örnekler ile göstererek toplumun acı duymasına neden olduğunu dile getiren Saygılı, kadınların  acınası halde gösterildiğini vurguladı.

Saygılı, kadın erkek arasındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılması için eğitim formatının değiştirilerek, Mili Eğitim Bakanlığı gibi kurumlarla, ailelerle ve sivil toplum örgütleri ile işbirliğinde eğitim kurumlarında kadın erkeğin yan yana gelerek daha uygun ve çağdaş eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.

GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, TAK Müdürü Doç. Dr. Neriman Saygılı’ya teşekkür plaketi takdim etti.

Ayrıca mücadele yıllarını anlatan şiir ve katılımlarından dolayı Vahibe Özkasırga’ya ise GAÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Türkay Akpınar tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.  Ayrıca katılımlarından dolayı Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş’ın eşi Nesrin Savaş’a GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal’ın Eşi Sevim Erdal tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

TAK