GAZİMAĞUSA ‘DA HANELERİN YÜZDE 40’I KANALİZASYONA BAĞLANDI

Gazimağusa’daki hanelerin yüzde 40’ı kanalizasyon sistemine dahil edildi.

Gazimağusa’daki hanelerin yüzde 40’ı kanalizasyon sistemine dahil edildi.

Gazimağusa Belediyesi’nden verilen bilgiye göre, Su ve Kanalizasyondan Sorumlu Müdür Muavini Naci Taşeli, Çevre Mühendisleri Odası’ndan bir heyetin tesisi ziyaretinde yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’nin maddi yardımlarıyla Karakol, Sakarya, DAÜ çevresi, Baykal, Dumlupınar ve Çanakkale bölgelerinde 45 km kanalizasyon hattı ve 46 km su hattı döşendiğini söyledi. Taşeli, ilk etap kanalizasyon şebekesi ve içme suyu şebeke yenileme projesinin 10.7 milyon Euro, Atık Su Arıtma Tesisi’nin ise 7.5 Milyon Euro maliyeti olduğunu ifade etti.

Taşeli, kanalizasyon hatlarının 45 kilometresinin AB yardımlarıyla yapıldığını, belediyenin öz kaynakları ve TC yardımlarıyla devam eden projenin 62 kilometreye ulaştığını ve 7 bin 500 hanenin sisteme bağlandığını, bunun da hane bazında Gazimağusa’nın yüzde 40’ına denk geldiğini söyledi.

TARIMSAL SU ÇANAKKALE GÖLETİ’NE VERİLİYOR

Atık su arıtma tesisinden çıkan suyun tarıma elverişli bir su olduğunu, kendilerinin birinci tercihlerinin bu suyun tarımda kullanılması olduğunu, ancak o imkan olmadığı için suyun Çanakkale Göleti’ne verildiğini ifade eden Taşeli, tesisin 25 yıl sonrası düşünülerek tasarlandığını ve 62 bin nüfusa hizmet verebileceğini belirtti.

2011 yılı sonunda aşama aşama kanalizasyona bağlanan tesis, günlük yaklaşık 2 bin 800 metreküp su arıtıyor.

TAK