“GENÇLER BU ÜLKENİN GELECEĞİ VE IŞIĞI”

Arabacıoğlu, gençlere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihini çok iyi öğrenmeleri çağrısı yaparak, “Öğreniniz ki geleceğe daha emin adımlarla yürüyebilesiniz” dedi.

ARABACIOĞLU, GENÇLERE KKTC KURULUŞ TARİHİNİ ÇOK İYİ ÖĞRENMELERİ ÇAĞRISI YAPTI

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, gençlere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihini çok iyi öğrenmeleri çağrısı yaparak, “Öğreniniz ki geleceğe daha emin adımlarla yürüyebilesiniz” dedi.

Arabacıoğlu, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısı ile Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda bir konuşma yaptı. Konuşmasının başında, Soma’da meydana gelen maden faciasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Arabacıoğlu, “Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin Soma ilçesinde 13 Mayıs tarihinde meydana gelen maden faciasından dolayı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bizler de büyük bir üzüntü ve büyük bir acı içerisinde olduğumuzu belirtir, faciada yaşamını yitiren kardeşlerimize Tanrı’dan Rahmet, kederli ailelerine sabır ve metanet dilerken, faciada yaralanan kardeşlerimize de acil şifalar dilerim” dedi.

Milli Bayramların, tarihi süreci anımsatan ve yaşatan bayramlar olduğunu vurgulayan Arabacıoğlu, “Bugün kutlamakta olduğumuz 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı da Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna yönelik yaşanan tarihi sürecin başlangıcını hatırlatmaktadır” diye konuştu.

Yaşanan tarihi süreci anlatan Arabacıoğlu, şöyle devam etti:

“Bu tarihi süreci kısaca özetleyecek olur isek, 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk ve bir grup arkadaşı, Bandırma Vapur’u ile Samsun’a gider; Oradan Amasya’ya geçer, Amasya Genelgesi’nin yayınlamasının ardından Erzurum’a, Sivas’a geçerek milli mücadeleye yönelik kongreler yapmaya başlar ve 27 Aralık 1919 da Sivas’tan Ankara’ya geçer. 25 Mart 1920‘de İstanbul’da Meclis-i Mebusan’ın ittifak güçleri tarafından işgali ve kapatılmasının ardından 23 Nisan 1920 tarihinde T.B.M.M oluşturmuştur”

Arabacıoğlu, böylelikle milli mücadeleye yönelik olarak alınacak olan tüm kararların T.B.M.M’nin iradesinde alınmaya başlandığı ve Kurtuluş Savaşı’nın merkezinin de Ankara olarak belirlendiğini kaydetti. T.B.M.M de yapılan toplantılarda misak-ı milli sınırları içerisinde vatanın bir bütün olduğunu ve parçalanamayacağının ana hedef olarak belirlendiğini söyleyen Arabacıoğlu, bu çalışmalar sonucunda önce doğuda Ermenilere karşı, sonra batıda Yunanlılara karşı I ve II İnönü savaşları yapıldığını, bu savaşları Sakarya Meydan Muharebesi’nin izlediğini ifade etti.

Arabacıoğlu, şunları söyledi:

“26 Ağustos 1922 tarihinde ise Mustafa Kemal Atatürk’ün komuta ettiği büyük taarruz başlamış ve 30 Ağustos 1922’de, 30 Ağustos Zaferi kazanılmıştır.  9 Eylül tarihinde ise İzmir düşman işgalinden kurtulmuştur. 29 Ekim 1923 tarihinde ise TBMM, Cumhuriyeti, Rejim olarak kabul etmiştir. Bugün Türkiye Cumhuriyeti var ise bu mücadelelerin sonucu olduğunu asla unutmamamız gerekiyor”

“GENÇLER BU ÜLKENİN GELECEĞİ VE IŞIĞI”

“Siz gençler bu ülkenin geleceği ve ışığısınız” diyen Arabacıoğlu, Türk gençliğinin, Atatürk’ün düşünce ve ilkeleri doğrultusunda yetişmesini sağlamanın hükümetlerin görevi olduğunu söyledi.

Ancak bu şekilde Atatürk’ün emaneti olan Cumhuriyete sahip çıkılabileceğini belirten Arabacıoğlu, “Sevgili gençler, gelecek sizlersiniz! Geleceği kurarken, geçmişi asla unutmayınız” dedi.

Gençlerden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihini çok iyi öğrenmelerini isteyen Arabacıoğlu, öğrenerek geleceğe daha emin adımlarla yürüyebileceklerini vurguladı.

Arabacıoğlu, “Bu duygu ve düşüncelerle başta Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan için canlarını feda eden aziz şehitleri rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, tüm vatandaşlarımızın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını yürekten tebrik ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.