GENÇLİK VE SPOR TÜRKİYE'YE EMANET

Personeli Türkiye seçecek... Tüm ihtiyaçları TC karşılayacak

Gençlik ve Spor Türkiye’ye emanet

TC Gençlik ve Spor Bakanlığı ile KKTC Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından imzalanan anlaşma ile gençlik ve spor işleri Türkiye tarafından KKTC’de kurulacak bir ofisin kontrol ve denetimine verilecek

GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI GÖREVİ YAPACAK: İki bakanlık arasında yapılan anlaşmayla Yurtdışı Koordinasyon Ofisi KKTC’de gençlik ve spor bakanlığı gibi hareket edebilecek. İlgili bakanlar tarafından imzalanan anlaşma, Cumhuriyet Meclisi’ni karıştırdı, içerik tepki topladı

İŞLETMELER DE VERİLİYOR: Türkiye Cumhuriyeti, gençlik kampları, spor tesisleri ve gençlere yönelik kültür ve spor faaliyetlerinin yapılması için yardım sağlayacak. Anlaşmada kurulacak kamp ve tesislerin işletmeleri de yöneticisi Türkiye tarafından atanacak koordinasyon ofisine verilecek

ŞİMDİLİK GERİ ÇEKİLDİ: Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Protokolü dün Meclis’te yeniden değerlendirmek için şimdilik geri çekti. Yorgancıoğlu bu protokolü geri aldıklarını ve gerekli değerlendirmeleri yapacaklarını söyledi

TDP TEPKİ KOYDU: TDP, anlaşmanın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek ülkede sivil-demokratik bir düzenin halen yaratılamadığını, Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetmeyi ve kendi kurumlarının efendisi olmayı bir türlü gerçekleştiremediğini kaydetti


KKTC Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yürütmesi gereken işler, Türkiye ile yapılan bir anlaşmayla adeta Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devrediliyor.

Bakanlar Kurulu Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor bakanı Akif Çağatay ile KKTC Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş arasında 12 Mart’ta imzalanan TC hükümeti ile KKTC hükümeti arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’nin kurulmasını onayladı.

Anlaşmaya göre Türkiye ile KKTC ilgili bakanlıkları arasında Yurtdışı Koordinasyon Ofisi kurulacak. Bu ofisin amacı ise anlaşmada mevcut dostluk ilişkisine dayanarak, gençlik ve spor alanındaki işbirliğini geliştirerek ileri düzeye taşımak olarak açıklandı.

Koordine iki bakanlıkta
Yapılan anlaşma çerçevesinde geliştirilen işbirliği programını Türkiye adına Gençlik ve Spor bakanlığı hem de KKTC adına Gençlik ve Spordan sorumlu bakanlık tarafından koordine edilecek. Türkiye’de konuşlanacak olan Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’nin görevleri arasında ise program ve projelerin hazırlanmasını ayrıca denetlenmesi de mevcut.

 

KKTC uygun görürse uygulanacak
Türkiye’de Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek projeler, KKTC yetkilileri tarafından uygun görülmesiyle uygulanacak. Ofisin bir diğer görevi ise öğrenciler için barınma ve burs imkanlarının geliştirilmesi ve KKTC hükümetine bu anlamda yardım sağlanması olarak belirtildi.

İşletme de koordinasyon da ofiste
KKTC ile TC hükümetleri arasından yapılacak proje anlaşmaları çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti, KKTC gençlik kampları, spor tesisleri ve gençlere yönelik kültür ve spor faaliyetlerinin yapılması için yardım sağlayacak. Anlaşmada kurulacak kamp ve tesislerin işletmeleri de koordinasyon ofisine veriliyor.

 

Personeli Türkiye seçecek
Anlaşma kapsamında yapılacak spor tesisleri, gençlik kampları ve kültür sanat tesislerinde çalıştırılacak mahalli personel dahil tüm personel Türkiye Cumhuriyeti seçecek ve istihdam edecek.

Tüm ihtiyaçları TC karşılayacak
Anlaşmaya göre Türkiye Cumhuriyeti’nin üstleneceği yükümlülükler şöyle; “Ofis çalışmaları için gerekli olan malzeme ve donanımları sağlamak, Ofisin mahalli personeli dahil olmak üzere koordinatörü ve personelini seçmek, istihdam etmek ve ücretlerini ödemek, ofisin ulaşım ihtiyaçları için gerekli ulaşım hizmetlerini sağlamak, gençlik ve spor alanında ortak çalışmalarla proje destek programları hazırlamak, KKTC ve ofis tarafından belirlenen projeleri desteklemek ve yürütmek, ofisin elektrik, su, ısınma ve haberleşme giderlerini karşılamak ve KKTC tarafının talebi üzerine mahalli personele ödenen ücretler hakkında bilgi vermek.”

Personel ve ailelerine ayrıcalık sağlanacak
Türkiye’den tesislerin yapımı için gelen personele ayrıcalıklı ülke vatandaşlarına sağlanan tüm kolaylıklar da sağlanacak. Personelin tüm ikamet ve sair hizmetleri de sağlanacak. Pasaport kontrol noktalarında personele kolaylık da sağlanacak.

Vergi de alınmayacak
Uygulama projelerde kullanılmak üzere, KKTC’de alımı yapılacak veya TC Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından KKTC’ye gönderilecek ekipman ve malzemeler, gümrük vergisi ve fiyat istikrar fonundan muaf tutulacak.

 

Gençlik ve Spor Bakanlığı görevi yapacak
İki bakanlık arasında yapılan anlaşmayla Yurtdışı Koordinasyon Ofisi ülkede gençlik ve spor bakanlığı gibi hareket edebilecek. Anlaşmaya göre ofise, KKTC Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan sorumlu kurumlara ve yüksek öğretim kurumlarına sağlanan tüm muafiyetler uygulanacak.

KKTC’ye bürokrasiyi temizlemek kalıyor
Yapılan anlaşma ile tüm gençlik ve spor tesislerinin inşası bir bakıma Türkiye Cumhuriyeti’ne bırakılıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin inşasını üstleneceği, personelini kendisinin getireceği bir sistemin ne kadar işlevsel olacağı ise merak konusu. Anlaşmaya göre KKTC’ye düşen görev ise devlet için bürokrasiyi temizlemek. Anlaşmada belirtilen maddelere göre KKTC hükümeti şu maddelere uymak zorunda: “Ülke ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ofis ile müzakere edilerek projeleri belirlemek, projelerin tasarım ve uygulaması sırasında görevlendirilen uzmanlara gerekli tüm bilgileri sağlamak, taraflarca uzman görevlendirilmesinin uygun görülmesi halinde görevlilere KKTC’deki çalışmalarını engelleyici şartlar koymamak, anlaşma çerçevesinde KKTC’de görev yapan personel ve aileleri ile ofis personelinin güvenliklerini teminat altına almak için gerekli tedbirleri almak, projelerde KKTC hükümeti adına görev yapacak uzmanların tüm masraflarını karşılamak, ofis için uygun bir hizmet yeri sağlamak ve hizmet yeri faaliyete geçinceye kadar geçecek sürede personelin kamuya ait binalarda çalışabilmesi.”

TDP tepki koydu
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), “Türkiye hükümeti ile KKTC hükümeti arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin kurulması ve faaliyetlerine ilişkin anlaşma”nın Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürdü.
Özyiğit, ülkede sivil-demokratik bir düzenin halen yaratılamadığını, Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetmeyi ve kendi kurumlarının efendisi olmayı bir türlü gerçekleştiremediğini savundu.
TC Gençlik ve Spor Bakanlığıyla Mart ayında imzalanan ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın imza koyduğu anlaşmanın daha sonra Bakanlar Kurulu kararına dönüşerek, ardından Meclis’e geldiğini kaydeden Özyiğit, Kıbrıs Türkleri “kendi kendimizi yönetelim” derken bir yandan bazı kurumlarının by-pass yapıldığını ileri sürdü.


KKTC’ye yeni bir ofis açılacağını (GSB Yurtdışı Koordinasyon Ofisi) ve gençlik etkinliklerinin bu merkezden yönetileceğini ifade eden Özyiğit, bu anlayışı şiddetle protesto ettiklerini ve Kıbrıslı Türklerin kendi kurumlarının efendisi olması gerektiğini dile getirdi.


TDP Milletvekili Zeki Çeler de, yapılan anlaşmayla KKTC’deki gençlik ve sporla ilgili kurumların tüm gücünün başka taraflara verileceğini ve açılacak ofisin tüm personelinin Türkiye’den geleceğini, tüm kamp ve yurtdışı etkinliklerin ofise bağlanacağını ve buradan idare edileceğini savundu.


Dürüstlük ve şeffaflığın TDP’nin verdiği iki söz olduğunu söyleyen Boysan Boyra da, yapılan anlaşmanın Anayasa’ya aykırı olması nedeniyle sınıfta kalacağını savundu.


Bugün, bu dürüstlük ve şeffaflığın ihlal edildiğini gördükleri için basın toplantısı düzenlediklerini söyleyen Boyra, anlaşmanın aynı zamanda Anayasa’ya da aykırı olmasından dolayı hukuki açıdan hiçbir varlık taşımadığını ileri sürdü.

Şimdilik geri çekildi
“Türkiye Hükümeti ile KKTC Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Protokolü hükümet tarafından geri çekildi.


Denktaş, spora yapılan yardımların bugüne kadar hep yardım heyeti üzerinden yapıldığını, ancak bu protokolle yetkilerin bakanlığa alındığını belirterek, bu konuda Meclis’in bilgilendirildiğini söyledi. Serdar Denktaş, konuyla ilgili olarak Anayasa’yı da inceleyeceklerini kaydetti.


Başbakan Özkan Yorgancıoğlu söz alarak, bu protokolü geri aldıklarını ve gerekli değerlendirmeleri yapacaklarını söyledi.

Havadis