GÜNDE 70 TL’YE TEMİZLEDİLER

Denize dökülen petrolü temizlemek için istihdam edilen bir grup genç, AKSA’nın kendilerine 90 TL vaat ettiğini ancak 50 TL ödemeye kalkıştığını belirtirken; şirket yetkilileri bu iddiayı reddetti.

Kalecik bölgesinde denize dökülen akaryakıtın yarattığı kirliliği temizlemek amacıyla istihdam edilen bir grup işçi, “AKSA bize vaat ettiği günde 90 TL ücreti ödemedi” diyerek isyan etti. Yaklaşık 25 işçi vaad edildiği iddia edilen 90 TL günlük yerine kendilerine 70 TL ödendiği gerekçesiyle işi bıraktı.
AKSA yetkilileri ise, “biz kimseye 90 TL sözü vermedik, gençler kulaktan duyma sözlerle öyle sandı” açıklamasını yaptı.
AKSA Enerji Üretim A.Ş. kontrolündeki Kalecik elektrik santralinde, geçtiğimiz ay, Kaptanoğlu adlı gemiden fuel oil alımı sırasında meydana gelen kaza nedeniyle denize yaklaşık 100 ton yakıt akmış ve bölgede ciddi kirlenme yaşanmıştı.
AKSA’nın da katıldığı temizlik çalışmaları kapsamında, bir grup geçici işçi istihdam edildi.
Geçici olarak temizlik çalışmaları için istihdam edilen bir grup genç dün KIBRIS Gazetesi’ni arayarak, “bize vaad edilen günde 90 TL ücret ödenmedi, 50 TL günlük önerdiler” diyerek şikayetçi oldu.
İşçiler, şirket yetkilileri ile yaptıkları pazarlık sonucu günlüğü 70 TL’den ödendiklerini de ekledi.
Yaptıkları işin riskli olduğunu, kimyasal maddeyle uğraştıklarını söyleyen işçiler neden 90 TL den ödenmediklerini sordu. İşçiler, bazı çalışanlara 90 TL’den ödeme yapıldığını iddia etti. Hatta yemek ve yol parası dahi verildiğini öne sürdü.
AKSA Santral Müdürü Murat Çaptuğ, “kimseye 90 TL diye söz verilmedi” dedi. Çaptuğ, gençlerin kulaktan duyma sözlerle 90 TL günlük ücret olduğunu duyarak işe gelmiş olabileceklerini belirtti. Çaptuğ, “Asgari ücretin iki katı ücret verdik. Bunun yanında yemek ve yol parası ödendi. Ayrıca çalışan herkesin sigortası da yatırıldı. Tüm çalışanlar için bir ambulans sürekli hazır tutuldu” diye konuştu.

AKSA Santral Müdürü Çaptuğ şöyle devam etti:
“Buraya çalışmaya gelen ve çalışmayarak isyan eden işçiler var. Bizler 90 TL diye bir açıklama yapmadık. Kulaktan duyarak bizlere müracaat ettiler ve işe başladılar. Çalışanlarımızın yüzde 85’i KKTC vatandaşıdır. Bizim için tüm çalışanlar birdir.”

Çalışanlar ne dedi?

Taner Kızıl:
“Ben ve 5 arkadaşım Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı petrol arama biriminde çalışıyorduk. Oradaki işimizi bırakarak buradaki ücret daha iyi diye buraya geldik. Buraya ekmek paramızı kazanmak için geldik. İşe başlarken 90 TL’den ödeneceğimiz söylendi. Ben evliyim 15-20 gün sonra çocuğum olacak bugün ödeme yapıldı ve bizlere 50 TL’den ödeme yaptılar. Buna karşı çıkınca 70 TL’den bizleri ödediler. Türkiye’den gelen işçilere bizden daha fazla ödeme yapıyorlar. Kendi araçlarımızla Gelincik köyünden buraya geliyoruz ve dedikleri ücreti de vermiyorlar.”

Mehmet Kızıl:
“Beş gündür burada çalışmaya başladım. İşe başlamadan önce bizlere 90 TL günlüğü dendi. İşin şartları ortada, sıcağın altında katran temizliyoruz. Sağlık ekibi yok. Bu şartlarda çalışmaya geldik. 90 TL günlük diye ödemeye gelince 50 TL den ödeme yapıyorlar. Bizler de isyan ettik ve bu günlükler 70 TL’ye çıkarıldı. Sonuçta ağır bir iş,
kimyasal maddeyle uğraşıyoruz. Emeğimizin karşılığını da söz verdikleri gibi istiyoruz.”

Mahmut Nurçin:
“Beş gündür çalışıyorum. Benimle birlikte çalışan adamlar 90 TL’den ödeniyor. Bizlere 50 TL’den ödeme yapıyorlar. Buna itiraz edince de 70 TL veriyorlar. Ancak bizler buraya gelirken 90 TL günlük alacağımız söylenmişti. Türkiye’den gelen 100-150 kişilik ekipte sürekli bir ambulans var. Ancak bizler için hiçbir güvenlik tedbiri yok.”

Kemal Öğüt
“Sabah 8’de işbaşı yapıp saat 5’de işi bitiriyoruz. Ancak bizleri tehdit ediyorlar iş bitmese saat 8’e kadar çalışacaksınız diye. Bizler olan işimizi bırakıp bu işe geldik. Günlüğü 90 TL diye işe başladık. Ancak ödemede bizlere 50’TL verdiler. Bunun üzerine isyan ettik ve 70 TL den ödediler.”

Mehmet Zekioğulları:
“Hiçbir güvenliğimiz yok. Bizler işi bırakıyoruz. Çünkü güneşin altında çalışıyoruz ve üstelik de kimyasal maddelerle uğraşıyoruz aldığımız para tatmin edici değil. Evde kıyafetimiz kalmadı hep kıyafetlerimiz katran oldu.”

Tolga Yarıkkaya:
“90 TL günlük diye buraya işlemeye geldik. Kendi işimizi bıraktık. Buradaki işin sigortası yatacak diye daha güvenli bulduk. Can güvenliğimiz yok. Kanser olma riskimiz var. Bazı kişilere 90 TL veriyorlar…”

Bayram Kurum:
“Bizler kendi araçlarımızla geliyoruz. Bu gün öğreniyoruz ki 50 TL’den ödeneceğiz. Tepki gösterip tartışma çıkarınca 70 TL’den ödendik. 20-25 arkadaş işi bırakıyoruz.”

Kıbrıs