“GÜNEY KIBRIS ABD’NİN STRATEJİK ORTAĞI”

ABD’nin, Güney Kıbrıs’ı, stratejik ortak olarak addettiği bu nedenle

“WASHİNGTON BİDEN’İN ZİYARETİ ARACILIĞIYLA İLİŞKİLERİNİ İYİLEŞTİRECEK”

ABD’nin, Güney Kıbrıs’ı, stratejik ortak olarak addettiği bu nedenle ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in yarın başlayacak olan Kıbrıs temaslarına önem verdiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “ABD Stratejik Ortak” başlıklı haberinde, isminin açıklanmasını istemeyen Beyaz Saray yetkilisinin, gazetecilere yönelik bilgilendirmede, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in ziyaretinin amaçlarını sıraladığını yazdı.

Habere göre Beyaz Saray yetkilisi, Biden’in ziyaretinin amacının, ABD ve Güney Kıbrıs arasında geliştirilen güçlü stratejik ortaklık ilişkisinin teyit edilmesi, enerji konusu ile Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya karşı yaptırımlar konusunun ortaya konulması ve Kıbrıs sorunu olduğunu belirtti.

Gazete, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerin, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Ada’da yapacağı temasların gündeminde en üst sırlarda yer almamakla birlikte, ABD tarafından Kıbrıs sorununun değerinin de düşürülmediğini bunun aksine Kıbrıs sorununa çözüm bulunması arzusunun yüksek olduğunu yazdı.

Habere göre Beyaz Saray yetkilisi açıklamasında, “Güney Kıbrıs’ın, yeni, güçlü bir stratejik ortak olduğunu, bu nedenle ziyarete önem verdiklerini” söyledi.

Aynı yetkili açıklamasında, Güney Kıbrıs’ın, bölgenin güvenliği ile barışında ve de tüm Doğu Akdeniz’de önemli bir rol oynayabileceğine inandıklarını ifade etti.

Mevcut hükümetin, Doğu Akdeniz bölgesindeki temel transatlantik ilkelerin ileriye götürülmesine ilişkin siyasetin yeniden belirlediğini ifade eden ABD yetkilisi, Güney Kıbrıs’ın “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde hidrokarbon bulunmasının, Güney Kıbrıs’ı, bölgenin enerji ve ekonomik lideri yapmasının da mümkün olduğunu söyledi.

ABD yetkilisi, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, Ada’ya yapacağı ziyaretin, aralarında Suriye’den kimyasal silahların uzaklaştırılması, terörün ve kitle imha silahlarının yayılmamasının önlenmesinin de bulunduğu, iki ülke arasındaki ikili ortaklık ilişkisinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesinin bir parçası olduğunu ifade etti.

Gazete, Türkiye ve KKTC makamlarının, KKTC sembollerinin yer almasını isteyerek 'ipleri çekmeyeceklerine' inanılsa da, ABD Başkan Yardımcısı’nın KKTC’yi ziyaret etmesi konusunun henüz netleşmediğini savundu.

Habere göre ABD yetkilisi, Biden’in ziyaret programına değinerek Biden’in ziyareti çerçevesinde iki toplum liderinin yanı sıra dini liderlerle ve sivil toplum örgüt liderleriyle de görüşeceğini söyledi.

ABD yetkilisi “çözüm empoze etmek için ya da iki tarafa baskı yapmak için gelmiyoruz” ifadesini kullanarak, çözümün nasıl olacağının Kıbrıslıların konusu olduğunu, Başkan Yardımcısı’nın, iki tarafın da yardımcı olacağı şeklinde değerlendirmeye varması durumunda, direkt ve sürekli yardım sunacağını belirtti.

ABD yetkilisi sözlerinin devamında, “Air Force Two” uçağının, Çarşamba akşamı Larnaka Havalimanı’na ulaşacağını ve Biden'in Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis tarafından karşılanacağını söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, Perşembe sabahı Başpiskoposluğu ziyaret ederek burada Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos ve Kıbrıs’ın diğer dini liderleriyle görüşeceğini söyleyen ABD yetkilisi,  ABD Başkan Yardımcısı’nın, dini diyaloğun ve dini liderler arasındaki işbirliğinin karşılıklı güven açısından önemli örnek teşkil edeceğine inandığını da ifade etti.

Aynı yetkili, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in daha sonra Rum Başkanlık binasına giderek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşeceğini ardından ise onuruna verilecek olan yemeğe katılacağını söyledi.

Gazete Biden’in, ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçilik binasına giderek Ağustos 1974’te öldürülen ABD Büyükelçisi Rodger Davies ve Sekreteri Aduaneta Varnavas’ı anacağını da yazdı.

Habere göre Biden ayrıca ara bölgeye giderek Kıbrıslı Türk ile Kıbrıslı Rum işadamları ve sivil toplum örgütleriyle bir araya gelecek.

Gazete, Biden’in ziyaret ayrıntılarının henüz netleşmediğini KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesi konusunda henüz mutabakata varılmadığını savundu.

ABD yetkilisi bu konu hakkında ise, Başkan Yardımcısı’nın, geleceklerinin nasıl şekillenmesini umut ettiklerine dair Kıbrıs fikirlerinin paylaşılması ve liderler ile müzakerecilerden siyasi atmosfer ve izlenimlerin  anlaşma için müzakereleri nasıl etkileyeceğini anlaması açısından bunu yararlı bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.

ABD yetkilisi, Biden’in, Cumhurbaşkanı Eroğlu ile de görüşme ve uluslararası toplumun desteğiyle, herkesin, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafının, birlikte çalışabileceği yöntemin bulunmasını ele alma niyetinde olduğunu ifade etti.

Politis gazetesi Amerikan kaynaklarına göre ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, Romanya ve Kıbrıs ziyaretleri çerçevesinde, bölgesel ve ikili konulara yoğunlaşacağını yazdı.

Haberi “Dinlemek İçin Geliyor” başlığıyla aktaran gazete, Biden’in gündeminde, enerji, bölgesel güvenlik ve Ukrayna krizinin bulunduğunu belirtti.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunak ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile olası görüşme ayrıntılarının, düne kadar henüz netleşmediğini de savundu.

Gazete yine aynı kaynakların, Washington’un, Biden’in Ada’ya yapacağı ziyaret çerçevesinde Türkiye ile yaptığı temaslara ilişkin olarak, Türkiye’nin yapıcı bir rol oynamaya devam edeceğini söylemekle yetindiğini belirtti.

Alithia gazetesi “Biden’in 48 Saati- Eroğlu İle Olan Görüşmenin Ne Saati Ne De Yeri Belirlendi” başlıklı haberinde KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, Biden ile yapacağı görüşme konusunda son ana kadar olumsuz olduğunu, bunun da görüşmenin iptalini getirebileceğini ileri sürdü.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, görüşmenin, KKTC sembolleriyle Cumhurbaşkanlığı’nda yapılması konusunda ısrarlı olduğunu yazan gazete bununla birlikte Amerikalıların, böyle bir şeyin olmasının mümkün olmadığı şeklinde teminatlar verdiğini savundu.

Gazete, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşmemesi ihtimalinin dün akşama kadar açık olduğunu ileri sürdü.

Biden ile Eroğlu görüşmesinin, Kıbrıs Türk tarafının görüşmeye ilişkin koşulları kabul etmesi durumunda, Perşembe günü öğleden sonra olarak belirlendiğini yazan gazete, diplomatik bir kaynağın (gazeteye) yaptığı açıklamaya dayanarak Biden’in, Kıbrıs Türk lideri ile görüşmek için KKTC’ye gitmeme konusunda kararlı olduğunu iddia etti.

Habere göre Biden ile birlikte, iki toplum liderinin de yer alacağı Perşembe akşamı Ledra Palace karşısındaki restoranda bir yemek düzenlenmesi de bekleniyor.

Simerini gazetesi söz konusu çalışma yemeğinin (18:00-20:00 saatleri arasında) BM himayesinde gerçekleştirileceğini yazdı.

BİDEN’IN EŞİ JİLL BİDEN’IN PROGRAMI

Fileleftheros gazetesi Biden haberinin içerisinde, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in eşi Jill Biden’ın ayrı programa sahip olduğunu yazdı.

Habere göre Jill Biden, Anastasiadis’in eşi Andri Anastasiadi ile birlikte Lefkara ve Güney Kıbrıs’taki Lefkoşa surlar içini ve ara bölgeyi ziyaret edecek.

HRİSTODULİDİS

Politis gazetesine göre, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Hükümet’in, KKTC’nin yükseltilmesi endişelerine yönelik olarak, ABD’den ilgili güvenceler aldığını belirtti ve bu güvencelerin pratikte kabul edilmesini beklediklerini söyledi.

Hristodulidis, Hükümet’in amacının, BM Güvenlik Konseyi’ndeki diğer ülkeler gibi ABD tarafından Kıbrıs sorununa ilişkin artan ilgiyi değerlendirmek olduğunu ifade etti.

PARTİLER

Rum siyasi partiler de ABD Başkan Yardımcısı Biden’in ziyaretine ilişkin açıklamalara devam etti.

AKEL Genel Sekreteri Antros Kiprianu, Hükümet’in, ziyaret konusunda partileri bilgilendirmesi gerektiğini söyledi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i, Biden’in, KKTC’yi olası ziyaretinin neden olacağı zararları göğüslemek yerine imaj yaratmakla suçladı.

KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise açıklamasında, Hükümet’e, Biden’dan, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yegane uluslararası varlığına” saygı duymasının istemesi yönünde çağrıda bulundu.

Rum Çevreciler ve Vatandaşlık Hareketi ise KKTC’nin yükseltilmesi tehlikesine ilişkin endişelerini dile getirdi.

Tak