GÜNEY KIBRIS, MISIR VE YUNANİSTAN İŞBİRLİĞİ

Rum, Yunan ve Mısır; Üç ülkenin dışişleri bakanları Kasulidis, Venizelos ve Fahmy, işbirliği yapacakları konuların kurallarını belirlediler ve sürecin devamını ilgili bakanlıklara aktardılar.

Rum, Yunan ve Mısır Dışişleri Bakanları, BM Genel Kurulu çerçevesinde ABD’de biraraya gelerek üçlü işbirliğinin temellerini attılar.

Simerini gazetesi “Akdeniz’de Üçgen - Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır Dışişleri Bakanları ABD’de İşbirliği Temellerini Belirlediler” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ve Mısır Dışişleri Bakanı Nabil Fahmy’nin New York’ta biraraya geldiklerini ve üç ülke arasında işbirliğinin temellerini attıklarını yazdı.

Habere göre, Kasulidis, Venizelos ve Fahmy, işbirliği yapacakları konuların kurallarını belirlediler ve sürecin devamını ilgili bakanlıklara aktardılar.

Gazete, üç ülkenin ilgili bakanlıklarının ele alacakları konular arasında, bölgesel ve siyasi konuların yanı sıra ekonomi, turizm ve yatırım konularının da bulunduğunu vurgularken, AB-Akdeniz ortaklık ilişkileri fonundan finanse edilecek ortak programların hazırlanmasının da gündemde olduğunu belirtti.

KASULİDİS: “MISIR’LA ANLAŞMAMIZ GEÇERLİ”

Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “bir sonraki adımın, üç bakanlığın genel müdürlerinin büyük olasılıkla Kahire’de biraraya gelmeleriyle atılacağını, akabinde de diğer iki ülkenin başkentlerinde yapılacak devam toplantılarının geleceğini” belirtti.

Kasulidis görüşmede, “Güney Kıbrıs ile Mısır ve Yunanistan ile Mısır arasında, Münhasır Ekonomik Bölgelere (MEB) ilişkin ikili düzeyde, birbirlerine paralel ve hemen başlaması gereken konuların mevcut olduğu konusunda uzlaşıya varıldığını” belirterek Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki anlaşmanın geçerliliğini koruduğunu vurguladı.

Kasulidis, “Türkiye tarafından yönlendirilen bazıları bundan kuşku duymak istediler ancak artık bu tür kuşkular ortadan tamamen kalktı” şeklinde konuştu.

Açıklamasında Kıbrıs sorununa da değinen Kasulidis, Türkiye’nin Kıbrıs’ta “işgalci güç olduğu” iddiasında bulunarak bu durumu Suriye’ye yönelik operasyon konusuyla ilişkilendirdi.

Kasulidis, “Herkes Suriye’ye müdahale için Güvenlik Konseyi kararı çıkarılmasından söz ediyor ancak Türkiye, hiçbir Güvenlik Konseyi kararı olmaksızın Kıbrıs’ı işgal etti” şeklinde konuştu ve Güvenlik Konseyi kararlarının Türkiye’nin Kıbrıs’tan çekilmesini istediğini öne sürdü.

Bu konunun “Ekim ayında gerçekleştirilecek siyasi diyalog yoluyla çözüleceğini” vurgulayan Kasulidis, “kendilerinin siyasi irade ortaya koyacaklarını, herkesin de gerekli siyasi iradeyi göstermesini dilediğini” ifade etti.

VENİZELOS: “MISIR’LA İŞBİRLİĞİ DİĞER ÜLKELERLE SORUN YARATMAZ”

Öte yandan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Mısır’la ileri götürülen işbirliğinin “diğer komşu ülkelerle geliştirilen işbirliğiyle çatışmadığını, bunlara paralel işleyeceğini” iddia etti.

Venizelos, işbirliği girişimlerinin “başka ülkelerin girişimleri aleyhine olmadığını, aksine bunları tamamlayıcı olduğunu” savunarak “bu üçlü işbirliğinin, ikili konularda işbirliğini engellemediğini, bunların da hemen hayata geçirilmesi gerektiğini” belirtti.

Venizelos, “Deniz alanlarının belirlenmesi ve uluslararası deniz hukukunun Akdeniz’de bize sağladığı imkanların değerlendirilmesi asıl unsurdur. Bu unsur, bize enerjiyle ilgilenme, kaynakları kullanma ve halklarımıza gelişme perspektifi sunma imkanı tanımaktadır” şeklinde konuştu.

Diğer gazeteler konuya ilişkin haberleri şu şekilde yansıttılar:

Fileleftheros: “Kıbrıs-Yunanistan-Mısır Üçlü Görüşmesi”.

Politis: “Akdenizli Temaslar – Kıbrıs-Yunanistan ve Mısır İşbirliği Dışişleri Bakanları Görüşmesiyle Başladı”.

Haravgi: “Üçlü İşbirliği Devam Ediyor – Kıbrıs Sorununun Çözümü İçin Siyasi İrade.”

Tak