GÜNEY KIBRIS VE YUNANİSTAN, TÜRKİYE'YE KARŞI HAREKETE GEÇTİ

Güney Kıbrıs ve Yunanistan, Türkiye'ye karşı harekete geçti

Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın, Türkiye’nin Kıbrıs’taki garantörlük haklarını sonlandırmak için harekete geçtiği iddia edildi.

Hürriyet gazetesinden Ömer Bilge’nin haberine göre, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi, Kıbrıs’ta Türkiye’nin garantörlüğünü sonlandırmak amacıyla ortak çalışma grubu kurdu. Ortak komitenin hazırlayacağı alternatif plan, Ada'ya bu ay bir ziyaret gerçekleştirecek ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’e sunulacak.

Yunanistan ile Güney Kıbrıs arasındaki ortak komite kurulması kararı, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas’ın geçen hafta Ada’ya yaptığı ziyaret sırasında gündeme geldiğinin belirtildiği haberde, “Türkiye’nin garantörlüğünün sona erdirilmesi görüşüne destek oluşturacak alternatif bir plan hazırlanmasını teklif etti” ifadelerine yer verildi.

Haberde, Güney Kıbrıs’ta yayın yapan Fileleftheros gazetesinin, Kocyas’a eşlik eden Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Dimitris Paraskevopulos ve Siyasi İşler Müdürü Petros Mavroidis'in, Rum yetkililerle bir dizi toplantı gerçekleştirdiği yönündeki iddialarına da yer verildi.

‘YABANCI ÜLKELERİN GARANTÖRLÜĞÜNÜN SONLANDIRILMASI GÖRÜŞÜLDÜ’

Öte yandan in-cyprus.com isimli internet sitesi ise Kocyas ile Anastasidis’in planının, Kıbrıs’taki Türk askerinin varlığının sonlandırılması ve Ada’daki ‘yabancı ülkelerin garantörlüğünün sona erdirilmesi’ni içerdiğini yazdı. 

Filelefteros gazetesine de atıf yapılan haberde, Kocyas’ın ekim ayındaki Güney Kıbrıs ziyareti sırasında Ada’daki güvenlik ve garantörlük konularını ele aldığı belirtildi. Haberde ayrıca, Yunan yetkililerinin teknik detaylar üzerinde çalıştığı ve gelecek günlerde Lefkoşe’de Kıbrıslı Rumlarla yeni plan üzerinde çalışacakları da ifade edildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocyas, göreve geldiği ilk günden bu yana  Kıbrıs’taki garantörlük sisteminin sona erdirilmesi gerektiğini savunuyordu.