HANGİ PARTİ NE KADAR HARCADI... 1,4 MİLYON TL'Yİ BULAN VAR...

KKTC'de yerel seçimlere doğru sona doğru ilerlenirken.... Hangi parti ne kadar harcama yaptı;

Yerel seçimlere kısa bir süre kala, siyasi partilerin reklam, afiş, broşür, araç, akaryakıt, ziyafetler ve diğer konularda yaptığı harcamaları araştırdı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler’in (CTP-BG) 1.4 milyonluk bütçe ile seçimlerde en fazla harcama yapan parti olması dikkat çekti. Parti Genel Sekreteri Kutlay Erk, yaptığı açıklamada, seçim için ayrılan paranın yarısını radyo, tv ve gazete ilanlarına harcadıklarını söyledi. Geri kalan miktarın diğer harcamalarda kullanıldığını anlatan Kutlar Erk; “bu kadarlık bir yerel seçim bütçesi fazla değil mi?” sorusunu yanıtlarken, bunun dahi yetersiz olduğunu ve seçimlere tasarruflu bir bütçe ile girildiğini kaydetti.

 

UBP ve DP’de net rakam yok

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Sunat Atun, rahatsızlığı nedeniyle evde istirahat ettiği için seçim bütçesi hakkında net bir bilgi veremeyeceğini söyledi. Partinin eski saymanı Nazım Çavuşoğlu da “ne kadar para harcandığını bilmiyorum. Herhalde netleşince açıklanacak” dedi.

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) saymanı Hasan Tosunoğlu’nun verdiği bilgiye göre; yerel seçimler için harcanan rakamlar henüz netleşmedi. Bölgelere göre değişik harcamaların yapıldığını anlatan  Tosunoğlu, sadece Lefkoşa için 23 bin TL Ayrıldığını söyledi. Tosunoğlu, bu paranın yarısından fazlasının afiş ve broşürlerin baskısı için matbaalara verildiğini ifade etti.

TDP’den 200 bin TL

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise yerel yönetimler için partinin özel bir bütçesi olmadığını, piyango satışları,  devlet katkısı ve adayların kendi kişisel bütçeleriyle oluşturdukları rakamların bulunduğunu ifade etti.

Özyiğit, tahmini harcamanın 200 bin TL olacağını, bu rakamın yarısını radyo, tv, ve gazete reklamlarının oluşturacağını söyledi.

 

Bağımsızlar ne kadar harcadı

Yerel seçimlere bağımsız olarak katılan Serdarlı Belediye Başkan adayı Vijdan Karagözlü, sadece 3 bin TL tutarında bir bütçesinin olduğunu söyledi. Karagözlü “fazla param yok, ayırdığım 3 bin TL’yi de reklamlara harcadım” dedi.

Lefkoşa Belediye Başkan adayı Arif Salih Kırdağ ise bugüne kadar 30-40 bin TL civarında bir para harcadığını belirtti. Kırdağ “benim dağıtacak param yok, ama kazanırsam maaşımın bir kısmını fakirlere dağıtacağım”dedi.

Gazimağusa bağımsız belediye başkan adayı İsmail Arter ise şu ana kadar yerel seçimler için 100 bin TL civarında bir para harcadı. Arter, bu harcamaları cebinden değil, UBP ve DP-UG’in destekleriyle karşıladığını söyledi.

Diyalog