HAPSE GİTTİLER

78 bin 300 TL değerindeki tarihi eseri tasarrufunda bulunduran Hasan Güloğlu ve Halil Erkan Bekiroğlu, para cezasına çarptırıldı

Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi, Güney Kıbrıs’tan getirilen ve çeşitli dönemlere ait 78 bin 300 TL değerindeki 72 parça tarihi eseri, satmak için tasarrufunda bulunduran Hasan Güloğlu ve Halil Erkan Bekiroğlu’nu yargılayarak, 10’ar bin TL para cezasına çarptırdı.

Başkan Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Fügen Ulutekin ve Yargıç Banu Soyer’den oluşan Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi, huzurlarındaki sanıklara, ilk ve son kez bir fırsat vererek hapse göndermedi ve Hasan Güloğlu ve Halil Erkan Bekiroğlu’nu hürriyeti bağlayıcı bir ceza yerine para cezasıyla cezalandırdı.

Ancak sanıklar, para cezasını ödeyemeyince, Lefkoşa Merkezi Cezaevi’ne gönderildi. Hasan Güloğlu ve Halil Erkan Bekiroğlu, ya para cezasını ödeyip serbest kalacak ya da 2 ay boyunca cezaevinde kalacak.

Emare eserlerin müsadere edilip Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne teslim edilmesine emir veren mahkeme, ayrıca, sanıkları da, iki yıl süreyle sulh ve sükûnu koruyacağına, benzeri suç işlemeyeceğine dair 100’er bin TL’lik şahsi kefalete bağladı.

Mahkemenin oy birliği ile verdiği kararı açıklayan Kıdemli Yargıç Fügen Ulutekin, öncelikle, İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Mustafa İldeniz’in mahkemeye aktardığı olgulara özetle değindi ve sanıkların, 29 Ağustos 2012’de, Bedis Piknik Alanı’nda düzenlenen operasyonda yakalandıklarını anımsattı.

Kıdemli yargıç, Akasya ağacı altında, satışa hazır biri plastik 4 kutu içerisindeki çeşitli dönemlere ait eski eserleri emare alan polisin sanıkları tahkikat amaçlı 3 gün süreyle tutuklu tuttuğunu dile getirerek, meseleyle ilgili tüm hususları titizlikle incelediklerini aktardı.

“Eski eserler, ülkenin kültürel zenginlikleridir” diyen Fügen Ulutekin, sanıkları işlemiş olduğu suçlardan ötürü suçlu bulup mahkûm ettiklerini açıkladı ve konu suçların çok ciddi olup yasada 10 yıla kadar hapislik cezası öngördüğünü belirtti.

Ülkenin kültürel zenginliğinin ve mirasının gözetilip korunması gerektiğine dikkat çeken Fügen Ulutekin, konu suçları işleyenlere ve işlemeye tevessül edecek kişilere caydırıcı ve ibret verici bir ceza verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Fügen Ulutekini, konu eserleri satmak amacıyla tasarruflarına alsalar da eski eserlerden bir menfaat sağlamayan, pişman olup mahkemeden özür dileyen sanıkları, oy birliğiyle işlediği suçlardan ötürü 10 bin TL para cezasına çarptırdığını açıkladı.

Kıbrıs