HASTANEDE İZDİHAM

sadece bir doktorun 12 saat içinde 65 hastaya baktığı belirtiliyor

Yetkililerin açıklamalarının aksine,  hastaneler grip olan çocuklarla dolup taşıyor.  Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastenesi’ne grip rahatsızlığı nedeniyle başvuran çocuk sayısında son günlerde artış gözleniyor.

Hastane kaynaklarından alınan bilgilere göre; hafta başında akşamdan sabaha acil servise 12 saat içinde 65 çocuk viral enfeksiyon rahatsızlığı ile başvurdu. Aynı rahatsızlıktan dolayı yetişkinlerde ise 24 saat içinde 100’den fazla kişi hastaneye akın etti.

Yüksek ateş, ishal ve grip rahatsızlığı ile hastaneye başvuran aileler, yeterli doktor olmamasından ve  saatlerce sıra beklemekten şikayetçi.

Kandil nedeniyle bakınamadılar

Mevlit Kandili nedeniyle geçtiğimiz Pazartesi gününün tatil olması, daha sonraki iki günde doktor sırası bekleyenlerin sayısında patlamaya yol açtı.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Polikiliniği’nde saatlerce doktor bekleyen aileler, yetkililerin bu soruna acilen çözüm getirmesini istedi. Muhabire yaptıkları açıklamada, sabahın erken saatlerinden itibaren çocuklarıyla birlikte hastaneye giden 100’den fazla insanın koridora sıkışarak sıra beklediğini anlatan aileler, bazı kimselerin doktora görünmeden evine dönmek zorunda kaldığına iddia etti.

Hastalar da çalışanlar da dertli

Sıra numarası aldıktan sonra bir de kayıt kuyruğunda bekleyen vatandaşlar, burada sadece iki personelin görev yaptığını, bunun da yeterli olmadığını söyledi.

Her defasında sıra çilesi yaşadıklarını dile getiren vatandaşlar, yetkililere, “Bu işkenceye kim dur diyecek” sorusuyla seslendi.

Sabahın karanlığında hastaneye giden vatandaşlar sıra numarası aldıktan sonra bir de kayıt kuyruğuna takıldıklarını, saatlerce doktor beklediklerini de belirtirken, bazen de uzun bekleyişin ardından, “bugün doktor yok” yanıtı aldıklarını da aktardı.

Şehir içi ve köylerden saat 05.00’te Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne giden vatandaşlar, kışın soğuğunda saatlerce beklemenin nasıl bir sert olduğunu anlatmakta zorlanıyorlar.

Çalışanlar da hastalardan şikayetçi

Bu arada Dr.Burhan Nalbantoğlu çalışanları da, hastaların doktor kapısı önünde gereksiz yere beklemesinden rahatsız.

Sıra numarası alan hastaların kapı önlerinde beklemelerinden şikayetçi olan hastane çalışanları, “Numarası 40 olan da 1 olan da doktorun kapısının önünde bekliyor, sonra da kuyruk var diye şikayet ediyorlar. Bekleme odaları boş, millet kapının önünde” diye rahatsızlığını dile gitirdi.

Hastanede sıra numarasını, belli bir saatten sonra Özel Güvenlik şirketinin bir personeli dağıtıyor.

Çocuklarını hastaneye getiren aileler şöyle konuştu:

Muhammed Aryan

“Oğlum dört aylık ve üç günüdür hastaneye gidip geliyorum.Grip oldu biraz ateşi var sabahtan bu yana buradayım. Sıra numarası aldım doktor geldi baktı, bir saat sonra başka doktor yokmuş diye servise çıktı, O kadar çocuk bekliyor. Bize de bugün git yarın gel dediler. Dört aylık bebek ne anlar bugün git yarın gelden. Ateşi var dedim ilaç verin evde dediler , öksürük de var bilmiyorum ne yapacağım.”

Selim Özsoy

“Oğlum Ata Öztürk Özsoy’un soğuk algınlığı şikayetiyle geldik. Bir buçuk yaşında hasta oldu. Grip salgını var zaten. Sabahtan beridir en az yüz çocuk gördüm ben içeride. Ama doktorlar yetersiz. Önceki günde Kandil tatili nedeniyle poliklinik kapalıydı, bu nedenle hastane doldu taştı. Çocuk bölümü çok yoğun.”

Dilay Sınırgeç

“Çocuğum on beş aylık. Gözleri alerji oldu,. Sabahtan beri bekliyorduk, nihayet baktırdık. Ama grip olmayanı da grip ediyoruz galiba, grip olanlarla aynı yerde bekledik, bizim ki de hapşırmaya başladı.

Yarın yine burdayız gibi. Yani çocuk doktorlarının bekleme yerinde herkes aynı yerde bekliyor, bulaşıcı olan da olmayan da sabahtan beridir yüz,yüz elli çocuk gördüm, hepsi grip. Bu durumda biz de grip olursak hiç şaşmam.”

Ali Kadir Koloğlu 

“Çocuğum 15 aylık grip oldu. Sabah erken geldik hastaneye. Geç de olsa baktırabildik.Sabahtan bu yana poliklinikte 100-150 çocuk gördüm kimisi öksürük,kimi buhar almaya gelmiş,kiminin burnu tıkalı nefes alamıyor.Allah kolaylık versin ailelere.”

Ali Atlar

“Bir yaşında grip şikayetiyle hastaneye başvurduk. Antibiyotik yazıp yolladılar. Bu ara salgın var zaten. Çok çocuk vardı sabahtan beri hastanedeyim. En az yüz çocuk gördüm, doktor yetişemedi.”

Zeynep Güneş

“Çocuğum bir yaşında, ishal nedeniyle polikliniğe başvurduk. Sabahtan beridir çok sayıda çocuk var ama kimisi göz için, kimisi ateş, ama çoğu da grip, herkese geçmiş olsun.”

Mesih Kamran

“Üç çocuğumu hataneye getirdim üçü de grip olduğu için geldik. Önce biri grip oldu ardından diğer ikisi. Ama sabah geldik hastaneye ben de hasta idim, ben bakındım bunların ikisine baktılar üçüncüsüne bakamadılar,  ertesi gün tekrar gelin dediler. Çocuk doktoru servise çıkacakmış, öylece kaldık. Önceki günde geldim ama Kandil tatiliymiş, bilmiyordum. Okula gitmediler, bugün yine geleceğiz ve yine okula gidemeyecekler. Öğlen oldu ve hala yemek yemediler. Buralarda sabahtan öğlene kadar böyle bekliyoruz.”

Hastanede sıra numarası ve dokto için uzun süre bekleyen vatandaşlar ise şöyle konuştu:

Vijdan Keleşzade

“06:45’te hastaneye geldim.Sabah 05:00’de çıktım evden gelmek için 04:00 gibi kalktık yataktan.Gönyeli’den geliyorum. Allah köylerden gelenlere kolaylık versin. Ben 04.00’te kalktığıma göre onlar Allah bilir kaçta kalkar. Ben de eşimde şeker hastasıyız ve haftada 3-4 kez hastaneye geliyoruz. Ben 65 yaşındayım şimdi birde internetten randevu alacakmışız,ben ne anlarım internet kullanmayı, evimde de öyle bir şey yok ne yapacayığız bilmem.”

Hasan Karadeniz 

“Elim dün gece kırıldı acile geldim, sardılar ağrı kesici yaptılar gönderdiler sabah polikliniğe gel alçıya alsınlar dediler, bende geldim. Sabaha kadar uyuyamadım sabah 06.00 da evden çıktım işte saat yedi oldu sıra numarası alıp bekleyeceğim, yaşadığım bu durumla ilgili ne diyebilirim ki! Geldim bekliyorum işte.”

Mehmet Keşliuhlu ve eşi Gülçin Eşliuhlu

“Sabah 05:00’te kalktık geldik, saat şu anda 06.30 sıra numarası aldık. Eşim hamile özelde muayene oluyor ama hastanede doğum yapacak dolayısıyla bu hakka sahip olmak için son aylarımızda böyle poliklinikte eziyet çekiyoruz. Sabah 06.30’da gelmemize rağmen Diyetisyenden  sıra numarası numaramız 72. Eşim hamile olduğu için diyetisyene gelmesi şart,  tabiki bu durumdan hoşnut değiliz, hamile olan eşim sabahın erken saatlerin beklemeye başlıyor, oturamaz duramaz ağırlaştı. Geçen hafta üç kez geldik aynı saatte ama üçünde de numara aldık, kayıt yaptırdık, diyetisyen yok dediler eve geri döndük, inşallah bugün buluruz.” 

Mehmet Özdemir 

“Ben hastaneye ilk defa geliyorum ama Allah her zaman gelenlere sabır versin.Cilt doktoruna geldim sabah 06.30’da çıktım evden 07.00’de buradaydım. Cilt doktoru için aldığım numara 180. Benim merak ettiğim sabah 07.00’de gelmeme rağmen nasıl olurda cilt doktoru için 179 kişi sıra numarası almış onu merak ediyorum, ben 180. sırada olduğuma göre. Bakıyorum etrafıma çoğu insan başka doktorlardan numara aldı garip!”

Mustafa Tezel

“Ben nöroloji bölümü için sıra numarası aldım. Belim ağrıyor yaşlılık da var tabi saat 06.45’te hastaneden içeriye girdim nöroloji bölümü için aldığım sıra numarası 67. Ben 67 yaşında bir adamım aracım da yok otobüsle geldim oturdum kayıt için bekliyorum şimdi. Ne diyebilirim, ben genelde Domuzcular Burnu’ndaki hastaneye gidiyorum, orada çok sıra yok ama buraya Allah düşürmesin.”

Muhammed Atıç (çocuk)-Ali Atıç (babası)

“Sabah 06.30’da polikliniğe geldim çocuğumun öksürüğü ve ateşi var. Çocuk doktoru için aldığım sıra numarası 53. Çocuk çok hasta ama erken gelmezsek de sıra bulamıyoruz, ateşi var ama doktorun gelmesini bekleyeceğiz, inşallah birşey olmaz. Çocukla gelince daha da işkence oluyor. Dur desen anlamaz hasta sonuçta ne bilir o beklemesi gerektiğini,sen gel de hasta iki yaşında çocuğa anlat. Ne diyebilirim ki!.”

Mustafa Kortun

“Saat 06.30’da geldim Kulak-Burun-Boğaz (KBB) için çocuğu baktıracağım, aldığım sıra numarası 50. Ben geldiğimde KBB için sıra bekleyen 10-15 kişi vardı benim numara nasıl oldu da 50 oldu bunun cevabını size bırakıyorum. Bana göre sıra numaralarında haksızlık yapılıyor. Birileri gelip sabah erken saatte alıyor bu numaraları, başkaları adına, biz erken gelmemize rağmen haksızlığa uğruyoruz.Hatta bazı çalışanların numaraları aldığını ve tanıdıklarına verdikleri söyleniyor. Artık onların vijdanına kaldı. Kayıt yapan iki memur var sadece numaranı alsan kayıtta bekliyorsun burada en az 150 kişi var, göz kararı baktığında iki memur neye yeter.”

Hüseyin Aslan

“Ben Gazimağusa’dan geliyorum. Kulak-Burun-Boğaz için geldim, Saat 06.00’da hastanedeydim, sıra numaram 69. Şaşkınım, numaradan dolayı. KBB için 69. Baktım toplasan 20 kişi var kayıt için, numara 69 nasıl olur tuhaf. Dişçiye de gitmem gerekiyor ama bu durumu görünce vazgeçtim.”

Nurettin Şaybak

“Sabaha yakın saat 04.00’te acile geldim, benim prostatım var. Genel Cerrahın beni görmesi gerekiyor. Ağrı kesici yaptılar, sabaha kadar bekledim. Oradan da polikliniğe geldim eve gitmedim, gitsem numara bulamayacağım, sabaha kadar pijamalarla kapının önünde bekledim. Acil Servis adı üzerinde ağrılar içinde geldim müdahale edecek, Genel Cerrah yokmuş ‘sabahı bekle polikliniğe gel’ dediler. Şimdi sıra numarası aldım bekliyorum. Genel Cerrah gelecek, bakacakmış. Burada eziyetten başka birşey yok. Hastane değil sanki. İnsanlar hasta olduğu için gelir ama daha beter hasta olur gider. Bana acilde ‘bıçaklanıp gelmem gerektiğini vücudumda kesik olmadığı için de cerrah çağıramayacaklarını’ söylediler. Ne yapayım yani doktor beni görsün diye kendimi mi keseyim.”

Dr. Arıkbuka: Vaka sayısı inanılmaz artı

Dr. Nurçin Arıkbuka, geçen yıllara göre viral enfeksiyonlarda ciddi bir artış ve salgıngörüldüğünü ifade ederek, viral enfeksiyonun yaklaşık 300 çeşidi ve alt grubunun olduğunu söyledi.

Aşılı olan insanlarda da viral enfeksiyonun devam ettiğini, ancak bunun korkulacak bir durum olmadığını vurgulayan Arıkbuka, çocuklar ve yaşılarla, tansiyon, akciğer gibi ek hastalığı olan kişilerin mutlaka doktora başvurması gerektiğini kaydetti.

Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılması çağrısı yapan Arıkbuka, “Şu anda çocuklarda olan tablo şu; üç-dört gün süren çok yüksek ateş, 38-39-40 derece ateş, gözler kıpkırmızı, hafif bir burun akıntısı, bazen vücutta olan bir döküntü ve paçavra gibi. Dökülen bir çocuk düşünün. Her tarafı ağrıyor, kas ve sırt ağrıları var. Bu dönemde istirahat çok önemli” dedi.

Doğal beslenme önemli

Rahatsızlık döneminde iyi beslenmenin de çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Arıkbuka, şöyle devam etti:

“Bu dönemde su kaybı olduğu için dogal ve mineralli su alımı önemli. Taze sebze meyve tüketilmeli, ilaçsız olmasına dikkat edilmeli. Tavuk çorbası tam bir şifa, ama kümes hayvanından doğal tavuk çorbası ollamı, tavuk çorbası iki öğün tüketilebilir. Çorbaların içine zeytin yağı, limon  katılabilir. Çocuklara günde iki öğün çorba, sebze-meyve öneriyoruz. Sabah çok iyi kahavaltı yapılmalı, köy yumurtasıyla, bitki çayı ve ballı-limanlı çay iyi gelir. Kalabalık ortamlara girmemek gerekiyor. Klimalar büyük sıkıntı, klimaları temizlemek zor, filtreler de virüs taşıyor, evlerin düzenli havalandırılması önemli. Korkulacak bir durum yok ama vatandaşa önlemler anlatılarak bilinçlendirme yapılmalı. İyi beslenen ve iyi korunan kişiler hasta olmuyor.Viral enfeksiyonlarda vaka sayısı inanılmaz biçimde artı. Böyle bir dönemde, viral enfeksiyonun maksimun düzeye çıktığı bir döndemde okullar tatil edilebilir. Sınıflarda yarı yarıya öğrenci yok zaten, Rapor yazdığımız öğrenci sayısı da fazla.”

Diyalog