HELLİM DAVASI AÇILDI!

5 dava dosyalandı!

 

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), Güney Kıbrıs’ta hellimle ilgili dava açtı. Rum Yüksek Mahkemesi’ne önceki gün hellimin tescili konusunda beş davanın dosyalandığı öğrenildi. Davalarda, Kuzey Kıbrıs’taki üreticilerin de hellimin tescilinin her aşamasına dahil edilmesi görüşü ortaya koyuluyor.

Yüksek Mahkeme’nin davaları gündeme alması ve görüşmesi ile birlikte bir yıldan kısa bir zamanda sonuç alınması bekleniyor. İç hukuk yollarının tükenmesi halinde, uluslararası alanda hukuki sürecin devam edeceği bildirildi.

Davalar ile ilgili görüşüne başvurduğumuz KTSO Başkanı Ali Çıralı, hellimin tescili ile ilgili sürecinin devam ettiğini belirterek, “Bu konudaki iç hukuk yolları bitmiş değil. Bugün Yüksek Mahkemeye beş dava dosyalanıyor” dedi.

Çıralı, davaların amacının Kuzey Kıbrıs’taki üreticilerin hellim tescilinin her aşamasına dahil edilmesi olduğunu aktardı.

Çıralı, dava dosyalarının, tescil sürecine Kıbrıslı Türk üreticilerin dahil edilmediği, danışılmadığı, bilgi verilmediği ve bu sürecin Kuzey Kıbrıs’taki üreticiler için adil olmadığı konularından oluştuğunu kaydetti.

Hellimin tescili çalışmalarına Kıbrıslı Türkler dahil edilmedi

Rum Yönetimi, Kıbrıslı Türk üreticileri dahil etmeden Hellim/Halloumi’nin coğrafi işaret tescili çalışmalarıyla ilgili AB’ye başvuruda bulunmuştu. Hellim çalışmalarında, Kıbrıslı Türklere danışılmadığı ve sürece dahil edilmediği ortaya çıkmıştı.

KTSO, hellimin denetiminin  Oda tarafından yapılmasını talep etmiş ancak bu talebe de olumlu bir yanıt verilmemişti.

Kıbrıslı Türk üreticiler tarafından hellim tesciline karşı, Rum Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na 8 ayrı itiraz dosyalanmış ancak söz konusu itirazlar dikkate alınmamıştı. Bakanlık KTSO, Koop-Süt ve diğer itiraz edenlerin Güney Kıbrıs’ta faaliyette bulunmadıkları gerekçesiyle itirazlarını değerlendirmemişti.

Dosya Brüksel’de
Rum hükümeti hellimin tescilli ürün olarak kaydettirilerek, patentini almak için hazırlamış olduğu dosyayı, 9 Temmuz 2014 tarihinde Brüksel’e göndermişti.

Rum Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Nikos Kuyalis, dosyayı göndermekle ürünün korunması yönünde, geçici ulusal bir korunma sağlandığını kaydetmişti. Rum bakan, altı ay içinde Komisyon’dan olumlu bir cevap almayı beklediklerini de belirtmişti.

Hellimde belirlenen yeni standartlara göre, keçi ve koyun sütü oranı yüzde 20’ye çıkması ve 10 yıllık geçiş dönemi içerisinde bu miktarın aşamalı olarak yüzde 50’yi aşması gerekiyor.

 

Kıbrıs