HRİSTODULİDİS: “BM VE DİĞER DEVLETLER KIBRIS TÜRK TARAFININ TUTUMDAN RAHATSIZ”

Hristodulidis: “BM ve diğer Devletler Kıbrıs Türk tarafının tutumdan rahatsız”

Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerdeki tutumunun ve bazı taleplerinin “müzakere sürecinin ilerlemesine engel teşkil ettiği” yönündeki iddialar Rum basınında geniş yer bulurken, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis de dün bu yönde bir açıklamada bulundu.

Alithia gazetesi: “Kıbrıs Sorunu Sahte Seçimlerin Ağında” başlığı altında verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin KKTC’de 2015 yılının ilk yarısında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin “ağına takıldığı” iddiasında bulundu.

Gazete, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve KKTC’deki siyasi güçlerin, 2015 yılının ilk yarısında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanmaya başladıklarını ve Eroğlu’nun yeniden seçilmeye öncelik tanıması sebebiyle müzakerelerdeki tutumunu sertleştirmesinin beklendiğini savundu.

Gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün müzakerelere ilişkin yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının genel tutumunun ve özellikle Eroğlu ve Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay’ın açıklamalarının KKTC’deki seçimlere yönelik olduğunu iddia etti.

Hristodulidis: “Bu tür açıklamalar tarafların müzakere masasındaki gerçek niyetlerine ilişkin bizim argümanlarımızı doğruluyor” iddiasında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer yabancı faktörlerin Kıbrıs Türk tarafının tutumundan endişe duyduklarını öne süren Hristodulidis, “hali hazırda yabancı faktörlerin Kıbrıs Türk tarafının açıklama ve hareketlerinden rahatsız olduğunu biliyoruz ve bu rahatsızlıklarını hali hazırda ifade ettiler” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Türk tarafının bu tutumunda kimlerin rahatsız olduğu şeklindeki bir soruya karşılık ise Hristodulidis, “BM’nin yanı sıra, Kıbrıs sorunuyla daha aktif şekilde ilgilenen ve Türk tarafının taktiğinden ve kişisel çıkarları hedefleyen bu açıklamalardan rahatsız olan bazı devletler var ve endişelerini hali hazırda dile getirdiler” iddiasında bulundu.

Hristodulidis, bu konunun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından 23 Haziran tarihinde yapılacak liderler görüşmesinde gündeme getirileceğini ifade etti.

TAK