İNGİLTERE PARLAMENTOSU’NDA ETKİNLİK

İngiltere Parlamentosu’nda yurtdışındaki Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar ve İngiliz politikacıların bir araya geldiği bir etkinlik düzenlendiği haber verildi.

İngiltere Parlamentosu’nda yurtdışındaki Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar ve İngiliz politikacıların bir araya geldiği bir etkinlik düzenlendiği haber verildi.

Haravgi gazetesi “Yeniden Birleşme Kaçınılmaz... Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler İngiltere Parlamentosu’nda Etkinlikte” başlıklarıyla verdiği haberinde, etkinliğin Birleşik Kıbrıs Platformu tarafından Salı günü düzenlendiğini yazdı.

Habere göre etkinlikte konuşan Kıbrıs Türk Demokrasi Derneği Başkanı Hasan Raif, liderler arasındaki görüşmelerin yeterli olmadığı, kendilerine baskı gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin kolonizasyon politikasından ötürü Kıbrıslı Türklerin ülkelerinde azınlıkta olma eğilimine ilişkin endişelerini de dile getiren Raif, fazla zamanın kalmadığı uyarısında bulundu.

AKEL’İn İngiltere şubesi Genel Sekreteri Pambos Haralambus, “Buradayız çünkü bir ağızdan, BM kararları temelinde iki kesimli, iki toplumlu federasyon istediğimizi dile getirmek istiyoruz” dedi.

“Ulusal Kıbrıs Federasyonu” Başkanı Piter Drusiotis gerek Kıbrıs’ta gerekse yurtdışında vatandaşların bir araya gelmesinin, yeniden birleşmeye yönelik yeni bir çabada başarıya ulaşmanın hayati bir parçası olduğuna dikkat çekti.

İngiliz Muhafazakar Parti Milletvekili Roger Gale Kıbrıs sorununun çözümü için gösterilen çabalara ilişkin iyimserliğini dile getirdi.

İngiliz İşçi Partisi Milletvekili Gerald Kaufman da olumlu duygularını dile getirirken, partinin bir diğer Milletvekili Andy Love, Ekim ayında adayı ziyaret ettiğinde, Anastasiadis Hükümetinin ekonomik konularla meşgul olmasına rağmen müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik büyük bir isteğin olduğunu gördüğünü, Kıbrıs Türk toplumunda da benzer isteklerin dile getirdiğini söyledi. Love ayrıca güven yaratıcı önlemlerin ileri götürülmesi durumunda koşulların daha da elverişli olacağına işaret etti.

Avrupa’nın, Kıbrıs sorununun çözümünün kendisinin yararına olacağına, sorununun devamının çıkarlarını yaralayacağına dair ikna edilmesi gerektiğini belirten İşçi partisinden Alan Meale, her iki toplumdaki vatandaşlarının işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.

Aynı parti milletvekili Jim Sheridan her iki toplum da acılarının olduğunu söyleyerek, Kayıp Şahıslar Komitesi çerçevesinde bazı işbirliği eksikliklerinin olduğunu belirtti.

İngiltere Liberal Parti’den Julian Huppert ise, tarihin ağırlığının değil, ilerlemenin vurgulanması gerektiğini söyledi.

Habere göre DİKO Milletvekili Sofoklis Fittis, CTP /BG Milletvekili Armağan Candan ve Türkiye ile Yunanistan’dan iki toplumun temsilcileri de etkinlikte hazır bulundu.

Tak