"IRAK'TAKİ DURUM ABD'NİN YIKIMI VE UTANCIDIR"

"LONDRA'DA MEYDANA GELEN SALDIRI DA BUSH'UN, MÜSLÜMANLARI BATI VE DEMOKRASİ KARŞITI GÖSTEREREK İSLAM DÜNYASINDA OLUŞTURDUĞU GERİLİMİN SONUCUDUR"

İRLANDA QUEEN’S ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. SHİRLOW: "IRAK'TAKİ DURUM ABD'NİN YIKIMI VE UTANCIDIR"

İrlanda Queen’s Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peter Shirlow, Irak'taki durumun ABD'nin yıkımı ve utancı olduğunu söyledi.

Çatışma sonrası çözüm süreçlerini inceleyen ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin geçiş dönemleri üzerine çalışmaları bulunan Prof. Dr. Shirlow, Irak'taki gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Shirlow, "ABD ve müttefikleri, Irak'ı işgal ederek büyük bir dış politika hatası yaptı. Bush, Amerikalıları işgale ikna etmek için konuştuğunda, ne dediğini halkı bile anlamıyordu. Şuan Irak'taki durum ABD'nin yıkımı ve utancıdır. Siz demokrasi götüreceğinizi söyleseniz de uygulamanız teorinizle aynı değilse neyi amaçladığınız önemli değildir" dedi.

Bush yönetiminin yanlış politikalarının Irak ile sınırlı kalmadığını ve hala etkin olduğunu vurgulayan Shirlow, "Geçen Çarşamba günü Londra'da meydana gelen saldırı da Bush'un, Müslümanları Batı ve demokrasi karşıtı göstererek İslam dünyasında oluşturduğu gerilimin sonucudur" ifadesini kullandı.

Shirlow, ABD işgalinin Irak'ta bıraktığı en kötü şeyin "otoriter rejim" olduğunu ve bunun mezhep çatışmasına yol açtığını belirterek, "İşgal sonrası kurulan geçiş hükümeti, demokratik olmadı ve azınlıklar kendilerini güvende hissetmedi. Yönetim Şiilere verilince, "azınlık" Sünniler, Şiiler tarafından sindirilmeye başladı. Şiiler, iş ve diğer imkanlardan faydalanabilirken, Sünniler bunlardan mahrum bırakıldı. Mezhepçilik bir kez başlarsa, tüm sosyal yapıya yayılır ve azınlıkta olan dışlanır" diye konuştu.

Çatışma sonrası ülkelerde her farklı grubun kendi hassasiyetlerini öncelediğini dile getiren Shirlow, Irak'ta da aynı durumun söz konusu olduğunu savundu. Shirlow, eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından ülkede demokrasinin inşa edilip edilmediği sorusuna, "Her gün bombaların patladığı, sivil kanının aktığı, şiddetin kol gezdiği, yolsuzlukların oduğu ve gücün kötüye kullanıldığı sistem demokrasi ise bu nasıl bir demokrasi? Polis düzeni tesis etmek için vardır ancak Irak'ta düzen yok, insanlar kendilerini güvende hissetmiyor. Bu durumda halk demokrasiyi sorguluyor?" şeklinde cevap verdi.

 

Kaynak: TAK