KASULİDİS: “TÜRKİYE’NİN MÜZAKERE BAŞLIKLARI’NIN AÇILMASI, MARAŞ’A BAĞLI”

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım sürecinde yeni müzakere başlıklarının açılmasının, “kapalı bölge Maraş’ın BM’ye iadesiyle” mümkün olabileceğini söylediği bildirildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Kasulidis, Avrupa Birliği’ndeki (AB) temasları çerçevesinde AB Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stephan Füle, AP Sosyalist Grubu Başkanı Hannes Swoboda, AP Dışişleri Komitesi Üyesi Anna Gomez ve Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Arno Dezan’la görüştüğü bildirildi.

Habere göre, Kasulidis, Füle’yle görüşmesi sırasında Türkiye’nin AB’ye katılım sürecine değindi ve Türkiye’nin müzakere sürecine yeni müzakere başlıklarının açılmasının “kapalı bölge Maraş’ın BM’ye iadesiyle” mümkün olabileceği mesajını verdi.

Gazete, Kasulidis’in gerek Füle, gerekse Swoboda’yla yaptığı görüşmelerde Kıbrıs sorununa da değindiğini ve Güney Kıbrıs’ta hüküm süren ekonomik kriz sebebiyle Kıbrıs sorununda müzakere sürecinin hemen başlamasının mümkün olmadığı mesajını verdiğini belirtti.

Kasulidis’in bu görüşünün Füle ve Swoboda tarafından anlayışla karşılandığını iddia eden gazete, Kasulidis’in, Swoboda ve Sosyalist grubun Dışişleri Komitesi’ndeki üyesi Anna Gomez’le görüşmesinde ise, “Kıbrıslı Türklerin 2014 yılındaki AP milletvekilliği seçimlerine katılımlarının güçlendirilmesi yöntemlerinin aranacağı” taahhüdünde bulunduğunu yazdı.

Gazete, Kasulidis’in bu açıklamasının, Kıbrıslı Türk milletvekillerine AP’da gözlemci statüsü verilmesi girişimlerine karşılık gerçekleştiğini vurguladı.

Habere göre, Kasulidis, temasları sırasında ve özellikle AP Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Arno Dezan’la görüşmesinde, Güney Kıbrıs’ın Barış İçin Ortaklık Örgütü’ne üyelik başvurusunda bulunma niyetini de dile getirdi.

 

Kaynak: TAK