KIBRIS SORUNUNDA DİPLOMASİ VE HAREKETLİLİK TAVAN YAPTI

ABD VE İSRAİL RUM YÖNETİMİNE AÇIKÇA, KIBRIS SORUNUNDA AÇILIMLAR İÇİN KONJONKTÜRÜN UYGUN OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

ANASTASİADİS SABAH ABD, ÖĞLEDEN SONRA İSRAİL BÜYÜKELÇİSİYLE GÖRÜŞTÜ

DOWNER KIBRIS YUNANİSTAN-KIBRIS TÜRKİYE HATTINDA MEKİK DOKUYACAK, AB BÜYÜKELÇİLERİNİ BİLGİLENDİRECEK

OBAMA’DAN ANASTASİADİS’E MESAJ... FEDERASYON ÇÖZÜMÜNE BAĞLILIĞINI YENİDEN TEYİT ET”

KIBRIS SORUNU, DOĞAL GAZ, MARAŞ, ERCAN, LİMANLAR, DOĞRUDAN TİCARET, TÜRK ÜYELİK BAŞLIKLARI, V.B. HER ŞEYİN MASADA OLACAĞI SICAK SONBAHAR

“TÜRKİYE GAZA KARŞILIK ROTA DEĞİŞİKLİĞİ VAAT EDİYOR”

ABD ve İsrail’in Güney Kıbrıs’taki büyükelçileri dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le Kıbrıs sorunu ve tali konuları görüştü, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer Ankara ve Atina ziyaretleri öncesinde AB büyükelçileriyle görüşmek üzere dün Ada’ya geldi, İsrail savaş gemileri Limasol’da...  Rum basını bu yoğun hareketliliğe “Kıbrıs sorununda diplomasi tavan yapıyor” yorumu getirdi.

Politis “Hareketlilik Tavan Yaptı... Anastasiadis ABD ve İsrail Büyükelçileriyle Görüştü... Downer’ın Seyahatleri” başlığıyla yansıttığı haberinde, son dönemlerde Doğu Akdeniz’le ilgi yakıcı konular, dengeler ile şekillenmekte olan ve Kıbrıs sorunu ve bölgedeki enerji faslıyla -bir dereceye kadar sürükleyen- ilgili diplomatik istişarelerin yoğunluk kazandığını yazdı.

Diplomatik kaynaklara dayanarak uluslararası unsurun Kıbrıs sorununu, çok daha büyük ölçekli projelere ilerleyebilmek için öncelikli olarak halletmeleri gereken konular listesinin en başına yerleştirdiğini yazdı, şöyle devam etti:

ABD VE İSRAİL RUM YÖNETİMİNE AÇIKÇA, KIBRIS SORUNUNDA AÇILIMLAR İÇİN KONJONKTÜRÜN UYGUN OLDUĞUNU SÖYLEDİ

“ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Türkiye’yi 3, İsrail’i 2 kere ziyaretiyle tam gaz hareketlilik içerisinde olan Amerikan unsuru menüye Kıbrıs sorunuyla ilgili konuları da koyuyor. Aynı kaynaklara göre Amerikan unsuru ve Tel Aviv Lefkoşa’ya açıkça, konjonktürün Kıbrıs sorununda açılımlar için uygun olduğunu söyledi.

Ancak aynı zamanda uluslararası unsur, ekonomi belasının Kıbrıs Rum tarafının şu anda bütün dikkatini toplayarak yeni bir çabaya girmesine engel olduğuna anlayış göstererek süre tanıyor. Tanınan süre, Anastasiadis hükümetinin istediği gibi,  eylül ayına kadar uzatılacak mı, çok yakında ortaya çıkacak.

Yine aynı diplomatik kaynaklar, Suriye’nin civar bölgeye kıvılcım yayabileceğini ima ederek, Kıbrıs meselelerinin genel görüntüsünün askeri nitelikli meseleler ve ittifak değişiklikleri de barındırdığını belirtiyorlar.

ANASTASİADİS SABAH ABD, ÖĞLEDEN SONRA İSRAİL BÜYÜKELÇİSİYLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Anastasiadis dün sabah Amerika, öğleden sonra da İsrail büyükelçisi ile görüştü. ABD büyükelçisiyle görüşme açıklanmadı. Edinilen bilgilere göre esasen, Başkan Anastasiadis’in müzakere ve çözüm hedefine bağlılık derecesi araştırıldı. Amerika Büyükelçisi’nin Ankara’nın, olumlu cevap vermeye hazır olduğu, buna paralel olarak ABD hükümetinin de çeşitli düzeylerde yardım edebileceği, bunu arzuladığı mesajı da getirdiği de öğrenildi.

Anastasiadis’in Michael Hariri ile görüşmesi konusunda ise açıklama yapıldı ve görüşmenin, Başkan’ın İsrail ziyareti ile alakalı olduğu belirtildi. Hariri “Başkan’la çok iyi bir görüşme yaptık. İsrail ziyaretini dört gözle bekliyoruz. İsrail’e gelecek olmasından mutluyum” ifadelerini kullandı. Bu arada Ortak arama kurtarma tatbikatı çerçevesinde ilk İsrail savaş gemileri dün Limasol’a geldi.

Dün ayrıca İsrail heyeti; Türk hükümetiyle ikili ilişkilerin daha da normalleştirilmesine yönelik temaslarda bulunmak üzere Ankara’daydı. ABD’nin Tayyip Erdoğan’dan (Barak Obama ile 16 Mayıs’taki görüşmesinden sonra) Gazze ziyaretini ertelemesini istediği de haber verildi.

DOWNER KIBRIS YUNANİSTAN-KIBRIS TÜRKİYE HATTINDA MEKİK DOKUYACAK, AB BÜYÜKELÇİLERİNİ BİLGİLENDİRECEK

Bütün bu hareketliliğin üzerine, Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer da dün Ada’ya geldi. Avustralyalı diplomat bugün 19.30’da Başkan Anastasiadis, yarın sabah saat 09.30’da da Derviş Eroğlu’nu görecek. Perşembe sabahı BM Barış Gücü’nün etkinliğine katılacak Downer daha sonra Atina’ya uçacak ve orada Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos’la görüşecek. Downer aynı gün Kıbrıs’a geri dönerek Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le görüşecek ve ardından AB üyesi ülkelerin Kıbrıs’taki büyükelçilerine bilgi verecek. Pazartesi günü ise Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmek için Ankara’ya uçacak.

Diplomatik kaynaklar Downer’ın ‘gezisinin’ zaman ve yöntem açısından Kıbrıs sorunundaki yeni gelişmeleri açmak hedefini taşıdığı görüşünde birleşiyor. Downer Mayıs sonunda Ada’ya geri dönecek.”

OBAMA’DAN ANASTASİADİS’E MESAJ.... FEDERASYON ÇÖZÜMÜNE BAĞLILIĞINI YENİDEN TEYİT ET”

Alithia “Obama’dan Anastasiadis’e Mesaj... Eylül’de Kıbrıs Sorununun Derinliklerine... Amerikan Başkanı Büyükelçi John Koeing Aracılığıyla Ne İstedi” başlığıyla manşete çektiği haberinde, ABD Başkanı Barack Obama’nın dün Güney Kıbrıs’taki ABD Büyükelçisi John Koeing aracılığıyla Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e Kıbrıs sorununa hararetli ilgisini gösterdiğini yazdı.

Gazeteye göre Obama Anastasiadis’ten, Rum yönetiminin zaman zaman verdiği Kıbrıs sorununa federasyon temelinde çözüm taahhüdüne bağlılığını yeniden teyit etmesini istedi. John Koeing’in “olumlu cevap” aldığı ancak Anastasiadis’in Obama’ya, Güney Kıbrıs’ın ekonomik sorunlarından kurtulması ve iki ayağı üzerinde durabilmesi için zamana ihtiyacı olduğu mesajını gönderdiği kaydedildi.

Gazete Amerikalıların, Anastasiadis’in tezine anlayış gösteriyor ve Kıbrıs sorunundaki ciddi gelişmelerin yaz döneminden sonra cereyan etmesi gerektiği fikrini içselleştirmiş göründüklerini, ancak düşük politika konularının canlı tutulmasının ve iki toplum arasındaki ilişkilerle alakalı her şeyin öldürülmemesinin (sözgelimi Kıbrıs sorununa ilişkin teknik komitelerin çalışmalarını sürdürmeleri) faydalı olacağı görüşünü ortaya koyduklarını belirtti.

Gazete Anastasiadis’in aynı konuyu bugün saat 19.30’da görüşeceği Aleksander Downer’la da ele alacağını yazdı. Gazete edindiği bilgilere dayanarak, ABD gibi BM’nin de Güney Kıbrıs’ın ekonomik sorunları nedeniyle zamana ihtiyaç duyması konusuna anlayış gösterdiğini, ancak iki toplum arasındaki ilişkilerle ilgili düşük politika konularının canlı tutulmasından (örneğin, Downer’in Mayıs ayındaki ziyareti sırasında gerçekleşecek liderler yemeği) memnun olacağını yazan gazete devamla şunları ekledi:

“BM bu nedenle Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin yeni prosedürün derhal başlaması için Lefkoşa’ya baskı yapmıyor. Ancak yeni inisiyatif başlayana kadar her şeyin dondurulmaması gerektiği mesajını da veriyor.

Başkan Anastasiadis ise çok başarı ihtimali olmadan, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması prosedürünün yeniden başlamasının amaç olmadığını söyledi. Niyetinin askıda bulunan meseleleri halleder halletmez ve ekonomi yoluna girer girmez Kıbrıs sorunuyla ilgilenmek olduğunu ancak yeni prosedürün önce Kıbrıs içinde ve dışında son zamanlarda gelişen bütün yeni (jeopolitik) olgular incelenmesi ve iyi bir ön hazırlık yapılması gerektiğini vurguladı.

BM şu ana kadar Başkan Anastasiadis’in verdiği sinyallerden memnun görünüyor ve Kıbrıs’ın karşı karşıya bulunduğu ciddi ekonomik sorunları yönetmek için ihtiyaç duyduğu zamanı tanımak niyetinde görünüyor.

KIBRIS SORUNU, DOĞAL GAZ, MARAŞ, ERCAN, LİMANLAR, DOĞRUDAN TİCARET, TÜRK ÜYELİK BAŞLIKLARI, V.B. HER ŞEYİN MASADA OLACAĞI SICAK SONBAHAR

Bütün bilgiler, Başkan Anastasiadis’in önümüzdeki eylül ayında Kıbrıs sorununun derinine gireceği ve Kıbrıs’ı; Kıbrıs sorunu, doğal gaz, ekonomi, Güven Yaratıcı Önlemler (Maraş, Ercan, Türk limanlarının Kıbrıs uçak ve gemilerine açılması), doğrudan ticareti Türk üyelik başlıklarının (enerji) açılması v.b.  bütün meselelerin masada olacağı sıcak bir sonbahar beklediği noktasında birleşiyor.

“TÜRKİYE GAZA KARŞILIK ROTA DEĞİŞİKLİĞİ VAAT EDİYOR”

Fileleftheros “Gaza Karşılık Kıbrıs Sorununda Adımlar... Ankara,  Kendisini Enerji Alanına Katmamız Halinde ‘Rota Değişikliği’ Vaat Ediyor... Türk Yetkiliden Mesaj” başlıklı haberinde TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın açıklamalarından, Türkiye’nin Kıbrıs sorununda atacağı her türlü adımı, Doğu Akdeniz’deki doğal gazdan istifadeye kendisinin de katılmasına bağlamakta olduğunu sonucu çıktığını yazdı.

Türkiye’nin bunu ilk kez dillendirmediği, ancak bu dönemde Ankara için ön hat teşkil ediyor göründüğü yorumunu yapan gazete “Türk hükümetinin doğal gaza yatırım yaptığı ve gerek Kıbrıslı Türkler aracılığıyla, gerek doğrudan, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğal zenginliğine el atma çabasıyla hareket ettiği aşikardır” ifadesini kullandı.

Gazete devamla Yıldız’ın Itar-Tass isimli Rus haber ajansına; Rum tarafının da aynısını yapmak arzusunda olması halinde, Türkiye’nin Kıbrıs sorununda özlü yaklaşım adımları atmaya hazır olduğunu söylediği açıklamasını iktibas etti.

Devamla, Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak’ın Rusya’nın Doğu Akdeniz’deki faaliyetleriyle ilgili bir soruya karşılık, “Kıbrıs etrafında sularla alakalı bazı zor meseleler var. Biz Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerimizi bozmayacağız çünkü işbirliğimiz yıllara dayanıyor” sözünü okurlarının dikkatine getirdi.

 

Kaynak: TAK