"KKTC’DEKİ İŞ KAZALARININ ÇOĞU İNŞAAT SEKTÖRÜNDE "

KKTC’deki İş Kazalarının Çoğu İnşaat Sektöründe Yaşanıyor!

KKTC’deki İş Kazalarının Çoğu İnşaat Sektöründe Yaşanıyr!

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertan Akün, iş sağlığı ve güvenliği konusuna dikkat çekerek, ülkemizde son dönemlerde sıklıkla yaşanan iş kazalarının çoğunun inşaat sektöründe gerçekleştiğini açıkladı.

Bu tür iş kazalarının teknik ve bilimsel bir mesele olduğunu aktaran Akün, iş sağlığı ve güvenliği konusunun çalışanların çalışma ortamında karşılaşılabilecekleri sorunları ortadan kaldırmaya yönelik bir alan olduğunu açıkladı. Bunun bir kültür olduğunu ve bu bilincin bireyde oluşması gerektiğinin altını çizen Ertan Akün, iş sağlığı ve güvenliği yasasının çalışan kişilere ve iş verenlere bir takım sorumluluklar yüklediğini de belirtti.

Ağır ve tehlikli işlerde kişileri çalıştırabilmek için tam teşekküllü hastanelerden rapor alınması gerektiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Akün, ülklerin tümünde yasalar ve bu yasalara bağlı tüzüklerle yönetmeliklerin oluşturulduğunu belirtti. Buna bağlı olarak ülkemizdeki yasaların caydırıcı bir nitelik taşımadığına dikkat çeken Akün, özellikle son 15 yılda iş kazalarının inşaat sektöründe meydana geldiğini ve azami sayıda yaralanma ile ölümlerin söz konusu olduğunu açıkladı.

İnşaat sektöründe genellikle yüksekten düşme gibi durumların yaşandığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Akün, basit ama gerekli tedbirler alınarak, bu olayları sıfırlayabileceklerini  belirtti. Akün, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yürütülen tüm konuların etkinliğinin arttırılması, olayların gözden geçirilmesi, sürekli denetimin sağlanması, kurumların derinlemesine ve bağımsız olarak denetlenmesinin gerektiğini kaydetti. Özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ihtiyaç duyması halinde diğer birimlerden destek alarak bu uygulamayı çok sıkı hale getirmesinde yarar gördüğünü aktaran Akün, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi olarak her türlü iş birliğine açık olduklarını ifade etti.