“KKTC’DEKİ RUM MALLARININ YÜZDE 5’İ BEYAN EDİLMEMİŞ”

Rum basınında bugün yer alan bir haberde, KKTC’deki Rum mallarının yüzde 5’inin beyan edilmemiş olduğu haber verildi.

GÖÇMENLER İÇİN ARŞİV OLUŞTURULMASI KONUSU DA ELE ALINDI

Rum basınında bugün yer alan bir haberde, KKTC’deki Rum mallarının yüzde 5’inin beyan edilmemiş olduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, DİKO milletvekillerinden Sofoklis Fittis, dün Rum Meclisi Göçmenler Komitesi huzurunda yaptığı konuşmada, KKTC’deki Rum mallarının yüzde 5’inin beyan edilmemiş veya şüpheli (tartışmalı) olmaya devam ettiklerini dile getirdi; bununla birlikte kendisinin bu oranın yüzde 5’i geçtiğini düşündüğünü de ifade etti.

Buna paralel olarak, ileri sürülen Türk işgalinin 40 yıl sonrasında, göçmenler için bir arşiv oluşturulmadığını ve bunu yetkili devlet birimlerinin temsilcilerinin de kabul ettiğini yazan gazete, göçmenlerin aldığı yardım ve KKTC’deki mallarının kayıt edilmesi için bir arşiv oluşturulması gerektiğinin, dün gerçekleştirilen Rum Meclisi Göçmenler Komitesi toplantısında ele alındığını kaydetti.

Konunun, Rum göçmenlerin KKTC Taşınmaz Mal Komisyonuna başvurmalarının önlenmesi için, göçmenlerin desteklenmesinden doğan ihtiyaçtan ötürü ele alındığını kaydeden gazete, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi Başkanı Skevi Kukuma’nın, yetkililerin çeşitli başvuruları incelerken gerekli olan unsurları bilmeleri için, böyle bir arşiv oluşturulması gerektiğine vurgu yaptığını belirtti.

Rum İçişleri Bakanlığı adına söz alan Yorgallas ise, arşiv oluşturulması için Kıbrıs Türk Malları İdaresi, Tapu Dairesi, Kentsel Planlama Dairesi ve Göçmenlerle İlgili Rehabilitasyon Merkezi gibi çeşitli birimlerde bulunan bilgilerin toplanması gerektiğinden söz etti.

Rum Tapu Dairesinden bir temsilcisinin ise, milletvekillerini, göçmenlerin mallarının neredeyse tümünün bilgisayar ortamına geçirildiği konusunda bilgilendirdiğini kaydeden gazete, bahse konu kişinin, Kıbrıslı Türklerle Rumların birlikte yaşadıkları karma köylerdeki malların ise bilgisayar ortamına geçirilmediğini söylediğini aktardı.

Bazı köyler için de hiçbir bilgi bulunmadığını ifade eden yetkili, bu köylerde tapunun arşivlerinin, ileri sürülen “Türk işgalinin” ardından, Türk Ordusunun kontrolünde kaldığını ileri sürdü.

Buna paralel olarak, malların sahipleriyle ilgili bilgiler bulunmayan Yerolakko (Alayköy), Kaymaklı aynı zamanda başka köyler ve mahalleler de bulunduğuna dikkati çeken gazete, Tapu Dairesi temsilcisinin, bir göçmenden daha fazla kişinin hak talep ettiği şüpheli (tartışmalı) mallar bulunduğunu söylediğini de iletti.

Gazete, mülk sahiplerinin ne kadarının Barış Harekâtına kadar KKTC’de yaşadığı, ya da KKTC’de sadece mülk sahibi olup da Güney Kıbrıs’ta yaşadıklarının net olmamasından ötürü, KKTC’deki mallarla ilgili sistemin tam anlamıyla güncel olmadığına da dikkati çekti.

Gazeteye göre, DİKO milletvekillerinden Sofoklis Fittis, Kıbrıs müzakerelerinde mülklerin 1963 nüfus sayımında geçerli olan durumlarının göz önüne alındığını ifade ederken, ileri sürülen “işgal altındaki köylerin” temsilcisi ise, Tapu Dairesinde Kaputi (Kalkanlı), Yukarı ve Aşağı Zodya (Bostancı), Lurucina (Akıncılar) ve başka yerlerdeki mülklerin sahipleriyle ilgili bilgiler bulunmadığını ifade etti.

Tapu Dairesi temsilcisinin, birçok mülkün, mülk sahibinin kimliğine göre listelenmediğini anlattığını da aktaran gazete, geçmişte mülk sahibine malı için bir rakam verildiğini ifade etti.

Gazeteye göre, Rum milletvekillerinden Zaharias Kulyas, göçmenlerle ilgili bir arşiv oluşturulmasının, Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi tarafından da kullanılabilecek bilgiler toplanmasına yardımcı olabileceğine de dikkati çekti.

Haravgi gazetesi ise haberinde, Rum Meclisi Göçmenler Komitesinin, göçmenlere verilen yardımın aynı zamanda tüm göçmenlerin mülklerinin kayda geçirilmesi için, göçmenlerle ilgili bir arşiv oluşturulmasını önermekte olduğunu yazdı.

Alithia gazetesi ise haberinde, Rum Göçmenler ve Mağdurların Haklarını Talep Etme Hareketi’nin, Rum hükümetinden, devam ettiği ileri sürülen “Türk işgalinin” sebep olduğu külfetin eşit bir şekilde paylaştırılmasını istediğini haber verdi.

Tak