KOMİTEDEN ONAY GELDİ!

KKTC’nin 1985 yılından beri yürürlükte olan ve bugüne dek hiç değişmeyen Anayasa'sında deişikliğe gidiliyor mu?

MECLİSİN SALI GÜNÜ OLAĞANÜSTÜ TOPLANARAK DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİNİ GÖRÜŞMESİ BEKLENİYOR

AKANSOY: “ANAYASA’DAKİ 19 MADDENİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ VE 4 YENİ MADDE EKLENMESİNİ ÖNGÖREN DEĞİŞİKLİKLER KOMİTEDE OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ”

KKTC’nin 1985 yılından beri yürürlükte olan ve bugüne dek hiç değişmeyen Anayasası’nın güncellenmesi için hazırlanan “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi” Meclis komitesinde bugün oy birliğiyle kabul edildi.

Cumhuriyet Meclisi’nin, 27 Mayıs Salı günü olağanüstü toplanarak Anayasa değişikliklerini görüşmesi ve görüşmenin aynı gün tamamlanması halinde cuma günü oya sunulması bekleniyor.

Cumhuriyet Meclisi’nden geçmesi için 34 milletvekilinin onay vermesi gereken Anayasa değişikliklerinin, 29 Haziran’da yapılacak yerel seçimde halkın referandumuna sunulması hedefleniyor.

KOMİTE GENELİNİ BUGÜN OYLADI

Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite, UBP’li üyelerin katılmadığı bugünkü son toplantısında, yasa önerisinin üçüncü ve son görüşmesini yaptı ve kısa isim okuyarak genelini oyladı.

Cumhuriyet Meclisi’nde toplanan komitenin Başkanı, CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy, toplantının ardından TAK muhabirine yaptığı açıklamada, Anayasa’daki 19 maddenin değiştirilmesi; 4 de yeni madde eklenmesini öngören değişikliklerin oy birliğiyle kabul edildiğini söyledi.

Komite üyeleri yanında Anayasa değişikliği için görüş belirten, katkıda bulunan herkese teşekkür eden Akansoy, Cumhuriyet Meclisi’nin 27 Mayıs Salı günü olağanüstü toplanarak Anayasa değişikliklerini görüşeceğini; bütününün oylamasının ise Cuma günü yapılacağını açıkladı.

AKANSOY: “DEMOKRASİ SINAVI”

Anayasa değişikliğini Meclis için “demokrasi sınavı” diye niteleyen Akansoy, “Ümit ederim ki Meclis olarak hep birlikte bu sınavdan başarıyla çıkarız” dedi.

Değişiklikler arasında “temel haklar”, “Meclis’in işlerliğinin ve güvenilirliğinin artırılması” ve “hesap sorma mekanizmalarının güçlendirilmesi” konularında yeni düzenlemeler bulunuyor.

Tak