“KOOPERATİF MALLARINI TROYKA YEDİ”

Troyka’nın 18 yeni kooperatif şirketi oluşturarak, 1974’ten önce, bugün KKTC sınırları içinde olan mallar hakkında Türkiye’den Kurtuldular, Troyka Yedi yorumu geldi;

Troyka’nın 18 yeni kooperatif şirketi oluşturarak, 1974’ten önce, bugün KKTC sınırları içinde olan bölgede faaliyet gösteren kooperatif şirketlerine ait malları “yediği” bildirildi.

Fileleftheros “Türkiye’den Kurtuldular, Troyka Yedi... 8 Kooperatif Şirketinin Malları Kooperatif Merkez Bankası’na ve Hükümete Ait... Savaş Öncesi Borçlar Da Mesele” başlıklı haberinde aralarında “Ay. Ambrosio” (Esentepe), “Makrasikas” (İncirli) “Akantu” (Tatlısu), “Lisi” (Akdoğan),

“Kondea” (Türkmenköy) “Omorfo” (Güzelyurt) kooperatif şirketlerinin de bulunduğu en az 8 kooperatifin mallarının Troyka düzenlemeleriyle kurulan 18 yeni kooperatiften bazılarının eline geçtiğini yazdı.

Bu kooperatif şirketlerinin mallarının Rum Kooperatif Merkez Bankası’na ve Rum Yönetimine ait olduğunu savunan gazete “işgal altındaki kooperatifler” ifadesiyle nitelediği kooperatiflerin mallarına ne olduğu konusunun dünkü Rum Meclisi “Göçmenler Komitesi”nde ele alındığını belirtti.

Habere göre Komite Başkanı Skevi Kukuma1974’ten önce, bugün KKTC sınırları içerisinde olan bölgede toplam 225 kooperatif şirketi bulunduğunu, bunlardan 11’inin Rum tarafında faaliyet göstermeye devam ettiğini, süreç içerisinde birleştirilerek sayılarının 8’e düştüğünü belirterek bu şirketlerin mallarına ne olduğu sorusunu sordu.

Rum Maliye Bakanlığı adına toplantıya katılan Dionisis Dionisu, 1974’ten sonra kooperatif şirketlerinin bazılarının Rum tarafında yeniden faaliyete geçtiğini, 2013’te Rum tarafında faaliyet gösteren 93 kooperatiften 8’inin 74 öncesinde Kuzey’de faaliyet gösterenler olduğunu  bu 8 kooperatifin borçlarının ve mallarının yeni Kooperatif şirket ve bankalarına taşındığını anlattı.

1974 öncesinde faaliyet gösteren 206 diğer kooperatifler sorulduğunda, bunların mallarının herhangi başka bir örgüte taşınmadığını söyleyen Dionisu, bunlar için Rum Bakanlar Kurulu tarafından emirname yayınlandığını söyledi. Dionisu, yeniden sermaye yapılandırmasına giren kurumların Eylül 2013’te faaliyette olanlar olduğunu, 74 sonrasında faaliyet gösteren 11 kooperatifin, yeniden yapılandırılma gündeme gelmeden çok önce birleştirilerek sayılarının 8’e düşürüldüğünü anlattı.

Gazete 8 kooperatifin, kendilerine ait malların, yeniden yapılandırmadan sonra ortaya çıkan 18 yeni kooperatife verilmemesini talep ettiklerini, ancak  bu talebin kooperatifler muhasipliği tarafından reddedildiğini yazdı.

Gazeteye göre dünkü toplantıda Rum Kooperatif Merkez Bankası Denetim Komitesi tarafından Rum “göçmenlerin” savaş öncesi borçlarının silinmesi konusu da gündeme getirildi. Her yıl, bugün KKTC sınırları içerisinde olan mallardan 20-25’inin Kooperatif Merkez Bankası’nın önüne gittiğini. Bunun, devir işlemi için tapuya başvurulduğunda ilgili malların üzerinde, bahsedilen 8 kooperatiften birinde ipotek altında olduğunun anlaşılmasından kaynaklandığını anlattı.

Gazete savaş öncesi borçların silinmiş olması nedeniyle Komite üyesi milletvekillerinin,  KKTC’de kalan eski mallarını 1974’ten önce ipotek veren Rumları, bu borç yükünden kurtulmak için başvuru yapmaya çağırdıklarını yazdı.

Gazete Komite Başkanı’nın ve üyelerinin, 74 öncesinde Kuzey’de faaliyet gösteren kooperatif şirketlerinin mallarının halen kendilerine (koop şirketlerine) mi ait olduğu yoksa KKTC’deki diğer bazı eski Rum mallarında olduğu gibi,-çoğu kişi kendilerine ait olmayan malları kendininmiş gibi beyan veriyor- hak sahibi olmayanların eline mi geçtiği konusunda kaygı belirttiklerini yazdı.

Haravgi haberi “İşgal Bölgelerindeki 206 Kooperatif Özel Statülü... Kooperatiflerin Yeniden Sermayelendirilmesi Emirnamesine Tabi Değil... Omorfo (Güzelyurt) Kooperatifinin, İşgal Altındaki Malının Omorfo Metropolitliğine Devretme Talebi Reddedildi” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Tak