KORUYUCU AİLE ARANIYOR

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Aydan Başkurt, devletin bakımını üstlendiği 19 çocuğun sıcak bir aile ortamına kavuşmaya ihtiyacı olduğunu açıkladı

Kampanya başlatıldı... Sosyal Hizmetler Dairesi, Lefkoşa Çocuk Yuvası’nda anne, baba ve kardeş sevgisinden yoksun yaşayan 19 çocuğun koruyucu aile sistemine geçmesi için bir kampanya başlattı. Bu kapsamda, halka “koruyucu aile” modeli tanıtılacak. Ülkemizde daha önce 32 ailenin, 32 bakıma muhtaç çocuğun tüm bakım ve sorumluluğunu üstlenerek örnek bir davranış ortaya koyduğunu belirten daire müdürü Aydan Başkurt, buna rağmen genel olarak ailelerin ülkemizde koruyucu aile modelini benimseyemediklerini söyledi.

Sosyal Hizmetler Dairesi, Lefkoşa Çocuk Yuvası’nda anne, baba ve kardeş sevgisinden yoksun yaşayan 19 çocuğun koruyucu aile sistemine geçmesi için bir kampanya başlattı. Bu kapsamda, halka “koruyucu aile” modeli tanıtılacak.
“1 Haziran Dünya Çocuk Günü” dolayısıyla KIBRIS’a konuşan Daire Müdürü Aydan Başkurt, ülkemizde 32 ailenin, 32 bakıma muhtaç çocuğun tüm bakım ve sorumluluğunu üstlendiğini söyledi.
32 koruyucu ailenin kendi çocukları bulunduğunun ve çocuklara yuva açtığının altını çizen Başkurt, bu ailelere devletin maddi katkı yaptığını belirtti. Başkurt, çocuğun tüm eğitim ve sağlık masraflarının ise Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından karşılandığı ifade etti.
Başkurt, Sosyal Hizmetler Dairesi’ne Lefkoşa Çocuk Yuvası’nda özellikle aile sıcaklığına ve korunmaya ihtiyacı olan 3 yaş altı 4 çocuğun, koruyucu aileye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Başkurt: Çocuklara, yuvanızı açın
Aydan Başkurt, ailelerin ülkemizde koruyucu aile modelini benimseyemediklerini söyledi.
Başkurt, “Aileler yasal anne ve baba rolüne bürünmek ve çocuklara kendi soyadlarını vermek istiyorlar ancak önemli olan bir çocuğu doğurmak değildir. Bakacak kimsesi olmayan bir çocuğu yuva açmak, insanlara manevi bir güç veriyor ve erdem sağlıyor. Ailelerin bu çocuklara yuvalarını açmalarını istiyoruz” dedi. 

Kampanyayla anlatılacak
Başkurt, koruyucu aile sistemini topluma daha iyi tanıtmayı amaçladıklarını ve önümüzdeki günlerde kampanya başlatacaklarını açıkladı.
Koruyucu aile modelinin bilindiğini ancak benimsenmediğini anlatan Başkurt, bu sistemi yayarak, çocukların aile ortamında kalmasını sağlamak ve farkındalık yaratarak, koruyucu aile olmanın önemini daha iyi anlatmak için kampanya başlatacaklarını kaydetti. 
Başkurt, “Amacımız, çocuğun anne baba, kardeşlik sıcağını hissederek, o aile içinde yetişmesini sağlamaktır. Bu konuda toplumda bir duyarlılık ve farkındalık için bu sistemin tanıtılmasına daha fazla önem vereceğiz” dedi. 
Sosyal Hizmetler Dairesi olarak çocukların kurumda değil, bir aile ortamında yetişmesine oluşacak şartları sağlamayı amaçladıklarına dikkat çekerek, şöyle devam etti: 
“Koruyucu aile buna olanak sağlayan bir sistemdir. Bir bakım türüdür. Devlet çocuğun bakımı için koruyucu aileye ekonomik anlamda da katkı sağlıyor. Korumaya muhtaç bir çocuğun bakımı gönüllü de üstlenebilir; örneğin akrabaları tarafından. Çocuğun akrabalarının ekonomik gücü yoksa, biz aileye maddi destek de verebiliriz. Ailenin çocukla hiçbir bağı olmayabilir ama kendi çocuklarının yanında bir çocuğa da yuvalarını açabilirler.”

Mertler: 32 koruyucu aile var
Aile ve Çocuk Refahı Birimi Sorumlusu Eda Mertler, ülkede 32 koruyucu aile olduğunu belirtti.
Mertler, koruyucu ailenin, evlat edinmeden tek farkının aile ile çocuk arasında yasal bağ kurulmaması olduğunu söyledi.
Koruyucu ailenin çocuğun her türlü bakımını üstlendiğini ifade eden Mertler, koruyucu ailelere Sosyal Hizmetler Dairesi’nin maddi katkıda bulunduğunu kaydetti.
Eda Mertler, “Çocuğun, aile ortamında yaşaması ve aile sıcaklığını hissetmesi en önemli koşuldur. Çocuk sürekli koruyucu aile yanında yaşar. Koruyucu aile olmayı isteyen çiftlerin kendi çocukları da olabilir” dedi.
Her bölgede Sosyal Hizmetler Dairesi’nin bir memurunun çocukla sürekli irtibat halinde olduğunu anlatan Mertler, çocuğun koruyucu aile yanında mutsuz olması durumunda koruyucu aileyi değiştirebileceğini kaydetti.
Mertler, çocukların akrabalarının koruyucu aile olmasını tercih ettiklerini belirterek, koruyucu aile olmak isteyen akrabalara da maddi katkı yaptıklarını anlattı. 
Aile ve Çocuk Refahı Birimi Sorumlusu Eda Mertler, Lefkoşa Çocuk Yuvası’nda 3 yaş altı 4 çocuk olduğunu ve toplam 19 çocuğun koruyucu aileye ihtiyacı olduğunu açıkladı. 
Mertler, “İnsanlar kendi çocuklarının olmasını isterler ama Lefkoşa Çocuk Yuvası’ndaki çocukların sıcak bir aile yuvasına ihtiyacı vardır” dedi.
Eda Mertler ayrıca, koruyucu aile olmak isteyen kişilerin KKTC vatandaşı olması, sağlık durumunun iyi olması, sabıkası bulunmamasının ön koşul olduğunu açıkladı.

KIBRIS GAZETESİ