MAĞUSA LİMANI YOLGEÇEN HANI MI?

Denetim ve kontrol eksikliği hat safhada

KKTC’nin ithalat ve ihracatı açısından son derece önemli bir konum arzeden Mağusa Limanında denetim ve kontrol eksikliğinin hat safhada olduğu öne sürülüyor.

Taner ULUTAŞ

KKTC’nin ithalat ve ihracatı açısından son derece önemli bir konum arzeden Mağusa Limanında denetim ve kontrol eksikliğinin hat safhada olduğu öne sürülüyor.

TIR VE KAMYONLAR MESAİ BİTİMİNDEN SONRA KONTROL EDİLMİYOR

Mağusa Limanı çevrelerinden güvenilir bir kaynak yaptığı açıklamada, Mağusa Limanında denetim ile araçların – tırların kontrolündeki eksiklik demir, balya ve benzeri şeyler ile yüklü araçların muayene yapılmadan gümrükten çıkmasına neden oluyor dedi.

MESAİ BİTİNCE TIRLAR MUAYENE OLMADAN DIŞARI ÇIKIYOR

Ayni kaynak açıklamasına devamla, ithal edilen demir, balya, çimento ile benzeri şeyler Mağusa Limanına geliyor. Gelen demir ve balya gibi mallar tırlar içerisinde gümrükte bekletiliyor. Bunlar Polis ve Gümrükçü nezaretinde kontrol ve denetime tabi tutulduğu için mesai bitimi bekleniyor.  Mesai bitince ve görevli Polis gümrükten ayrılınca bütün tırlar bir bir muayene olmadan gümrükten dışarı çıkıyor ifadesinde bulundu.

TIRLAR VE KAMYONLAR TONAJLARINDAN FAZLA YÜK ALIYOR

Bu tırların ve kamyonların daraları alınmıyor. Ve Tonajlarından fazla yük alarak gümrükten çıkıyor. Denetim ve kontrol yalnız kalan gümrükçünün yetkisi altında olmadığından ve görevli Polisin de mesai sonu ayrılması nedeni ile tırlar ve kamyonlar Mağusa Gümrüğünden ayrılıyor diyen ayni kaynak,  Polis olmayınca daraları ve yükleri kontrol yetkisi olmayangümrükçünün bakışları arasından bunlar dışarıya çıkartılıyor. Gece 23.00’e kadar çıkış yapabilen tırlar ve kamyonların birçoğu üzeri kapatılmadan ve fazla yükleri kayıt altına alınmadan dışarı çıkıyor dedi.

KONTEYNERLER İÇİN KAMYONLARDA ÖZEL KİLİT YOK

Ayni kaynak açıklamasına devamla, balya, demir ve çimentonun üstü örtülü olması gerekir. Olmazsa çıkış yapma izini verilmiyor. Ayrıca konteyner yüklü kamyonların özel kilitleri olması gerekir. Hâlbuki Konteynerlerde özel kilit yok. Açık kamyonlara konteynerler konuyor. Özel kilit tertibatı olmadan kamyonlar yola çıkıyor ve kazaya davetiye çıkartıyorlar ifadesinde bulundu.

Detay Kıbrıs