MERKEZİ CEZAEVİ KONUSU

Son gelişmeler;

ULUÇAY, TERFİ SÜRECİYLE İLGİLİ YASAL SÜREÇ NETİCESİNDE VERİLECEK KARAR DOĞRULTUSUNDA TASARININ DEĞİŞİKLİĞE UĞRAYABİLECEĞİNİ BELİRTTİ

“YENİ CEZAEVİ İÇİN İHALENİN LEFKOŞA’DA ÇIKILMASI YÖNÜNDE ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Meclisin gündemine getirilmesinin  öncelikleri arasında olduğu, ancak terfi süreciyle ilgili yasal süreç neticesinde verilecek karar doğrultusunda tasarının değişikliğe uğramasının sözkonusu olabileceğini belirtti.

Uluçay, dün yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

“Merkezi Cezaevi’nin kuruluşu, yönetimi, görevleri ve burada görevlendirilecek personelin kadroları ile benzeri konuları düzenleyen 45/1988 sayılı Yasada kapsamlı değişikliler öngören Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Meclisin gündemine getirilmesi Bakanlığımızın öncelikleri arasındadır. Ancak, terfi sınavında başarılı olmasına rağmen kadro yetersizliği nedeniyle atanamayan ve bu sebeple o kadronun rütbesini taşıyamayan personelle ilgili Yüksek İdare Mahkemesi huzurunda görülmekte olan YİM 49/2012 sayılı davada konu Anayasa Mahkemesine havale edilmiş ve sonuçlanıncaya kadar dava ile ilgili işlemlerin durdurulmasına karar verilmiştir. Bu bağlamda Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karar, ilgili Yasa Tasarısı çalışmaları için önem taşımakta olup verilecek karar doğrultusunda tasarının değişikliğe uğraması sözkonusu olabilir.”

Uluçay, buna rağmen bakanlığın, tüm tarafların katılımıyla Yasa Tasarısının yeniden değerlendirilerek Meclisin gündemine getirilmesi doğrultusunda çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

“YENİ CEZAEVİ İÇİN İHALENİN LEFKOŞA’DA ÇIKILMASI YÖNÜNDE ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”

Öte yandan, çağdaş anlayışlara uygun ve teknolojik donanıma sahip yeni bir cezaevi yapımı için ihalenin Lefkoşa’da çıkılması yönünde çalışma ve görüşmelerinin devam ettiğine işaret eden Uluçay, şöyle devam etti:

“Yeni Cezaevinin yapımı geçmişte TC Adalet Bakanlığı tarafından kaynak ayrılarak tasarlanmış ve Ankara’da yapılacak olan ihale ile sonuçlandırılması öngörülmüştür.

Bakanlığımız bu konuda ihalenin Lefkoşa’da açılması ve hem yurt içinden hem de yurt dışından firmaların ihaleye katılabilmesi için çalışmalarına devam etmektedir.

Bu konuda çabamız yeni cezaevinin yapımını engelleme değil, ihalenin ülkemizde yapılmasını sağlamak yönündedir.”

Bakanlığın, Cezaevinin yasal ve alt yapısal sorunlarına hiçbir zaman ilgisiz kalmadığına işaret eden Uluçay, “Gardiyanların çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve mahkumların topluma yeniden kazandırılması konusunda projeler hazırlayıp uygulamaya koymuştur. Ayrıca Cezaevleri Değişiklik Tüzüğü’nü düzenleyerek 29 Nisan 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlayarak yürürlüğe koymuştur. Böylelikle cezaevindeki uygulamalara bir düzen ve rahatlama getirilmiştir. Bunlara ek olarak vardiyalarda gardiyanların yaşadıkları sıkıntılara da duyarsız kalmayan Bakanlığımız, 10 erkek gardiyan 2 de kadın Gardiyan Eri Mevkii için münhal ilan edilmesini sağlamıştır” dedi.

Uluçay açıklamasına şöyle devam etti:

“Tüm bu olumlu girişimlere, gelişmelere ve çalışmalara rağmen Cezaevi’nde güvenlik göz ardı edilerek şok grev yapılmıştır. Toplu iş sözleşmesi grev ve referandum yasasına göre cezaevinde bir vardiyanın greve gitmesinden dolayı, cezaevinin güvenliğinin tehlikeye girmemesi için diğer vardiyalarda görevli personelin göreve çağrılmış olması yasaya uygun olup, görev yapmalarının engellenmeye çalışılmasının aslında yasaya aykırı olduğu da ortadadır. Gerek mahkumların gerekse gardiyanların güvenliği her zaman Devletin sorumluluğu altındadır. Bu tür eylemleri saygıyla karşılamakla birlikte güvenliğin göz ardı edilmesi kabul edilebilir bir anlayış değildir. Bu çerçevede gereken önlemler her zaman alınacaktır.

TARAFLAR HAFTAYA TOPLANTIYA ÇAĞRILACAK

Her türlü yasal düzenlemenin karşılıklı görüş alış verişi ve uzlaşı kültürüyle çözülebileceği inancında olan Bakanlığımız bu yöndeki çalışmalara öncülük yapma ve sürece katkı koymaya her zaman hazır olmuştur. Bu anlayışla tüm tarafları önümüzdeki hafta yeniden toplantıya çağırma kararı almıştır.”