“MEŞRUİYETİNİ TARTIŞMA HAKKINA SAHİP DEĞİLDİR”

Çelik, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs temaslarını değerlendirerek, “KKTC’yi tanıyıp tanımamakta özgürdür; ancak, KKTC’nin meşruiyetini tartışma hakkına sahip değildir” ifadesini kullandı.

ÇELİK: “KKTC’NİN MEŞRUİYETİNİ TARTIŞMA HAKKINA SAHİP DEĞİLDİR”

Kıbrıs Türk Milli Varoluş Konseyi Başkanı Vedat Çelik, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs temaslarını değerlendirerek, “KKTC’yi tanıyıp tanımamakta özgürdür; ancak, KKTC’nin meşruiyetini tartışma hakkına sahip değildir” ifadesini kullandı.

Çelik, tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Kaldı ki, ABD geçmiş başkanlarından Bill Clinton Kongre’ye verdiği bir raporda, ‘Kıbrıs Türklerinin iki toplumlu Cumhuriyetten zorla dışlandıkları 1963 yılından beri Kıbrıs’ta iki halkı temsil edebilen meşru bir hükümetin bulunmadığını’ açıkça ifade etmiştir. Biden’ın hem gerçek hem de hukuki bakımdan çok büyük bir çelişki içerisinde olduğu kesindir” denildi.

“Ortak Mutabakat Belgesine rağmen, Rum tarafı bizi hala ayrı bir halk ve eşit oluşturucu ortak olarak kabul etmemektedir” diyen Çelik, “Bunun esas nedeni, Batı’nın kendi emperyal çıkarları doğrultusunda oluşturduğu, Rumları şımartan yanlış siyasettir” ifadesini kullandı.

Açıklama, şöyle devam etti:

“Uluslararası camianın, Kıbrıs Türk halkının hak ve statüsüne saygı göstermediği sürece, Kıbrıs’ta çözüm olmayacaktır. Rumların bir anlaşmaya yaklaşmamasının ve şimdiye kadar yapılan tüm çözüm tekliflerini reddetmelerinin nedeni de budur. Tek taraflı olarak, tüm Kıbrıs’ın meşru hükümeti olarak kabul görmesi, tek başına tüm Kıbrıs’ı temsilen AB’ye alınması, ne hukuki, ne de ahlakidir.”

Çelik, “Müzakereler ilelebet süremez ve sürmeyecektir. İki eşit oluşturucu egemen devlet esası ve eşit halk statümüz kabul edilmediği sürece, Kıbrıs’ta çözüm beklenmemelidir. Kıbrıs Türk halkının yeniden Rum tahakkümü altına girmesini hiç kimse beklemesin. O gün gelmeyecektir” dedi.