MUNGAN: “SÜRDÜRÜLEBİLİR, İNSAN MERKEZLİ BİR KALKINMA HEDEFLENMELİ”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ekonominin hem kendi içinde, hem de uluslararası alanda rekabet gücünü artırmaya dönük adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ekonominin hem kendi içinde, hem de uluslararası alanda rekabet gücünü artırmaya dönük adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO), Kuzey Kıbrıs Ekonomisi 2013-2014 Rekabet Edebilirlik Raporu’nu açıkladığı formda yaptığı konuşmada, odayı, Kıbrıs Türk ekonomisini dünyayla uyumlaştırma adına çok anlamlı bir çalışma yapmasından dolayı kutladı.

Yorgancıoğlu, KTTO’nun, kurumların rekabet etmesine öncülük ederken, yönlendirmelerde de bulunmasının önemine vurgu yaptı.

KAMU REFORMU

Bütün hedeflere aynı anda ulaşmanın mümkün olmadığını, bunun ancak belirli bir çalışma planıyla gerçekleşebileceğini kaydeden Yorgancıoğlu, raporda söz edilen bürokratik engellerin kendilerinin de dikkatini çektiğini ve kamu reformunun bel kemiği olan Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nı  Meclis’e gönderdiklerini söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, kamunun daha sistemli çalışmasını sağlayacak İyi İdare Yasası’nın da Meclis’ten geçtiğini kaydetti. Yorgancıoğlu, kamudaki reformların takibi için bir kişi görevlendirdiklerini belirtti.

AB İLE UYUM

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, AB ile uyuma yönelik yasaların takibinin de Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldığını kaydetti. Yorgancıoğlu, uyum yasalarının, AB’nin Kıbrıs’ta görevli yetkilileriyle görüşerek, peyderpey hazırlandığını ve Meclis’e gönderildiğini söyledi.

Yorgancıoğlu, Reel Sektör Danışma Kurulu ile sürekli toplantı yaptıklarını ve mevcut yapının daha iyi nasıl çalıştırılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Dünyadaki ekonomik gelişmelerin olumsuz etkisini azaltmak için de sektör temsilcileriyle toplantı yaptıklarını kaydeden Yorgancıoğlu, finansman sıkıntılarının aşılması için de çalışmalarda bulunduklarını söyledi. Yorgancıoğlu, kısa, orta ve uzun vadede ekonomiyi yönlendirme adına DAÜ ile de bir sözleşme imzaladıklarını kaydetti.

Başbakan Yorgancıoğlu, ülkedeki bütün kesimlerin ekonomiyi geliştirme adına önem taşıdığını belirterek, sivil toplum örgütlerinin de bu işbirliğinin bir halkası olması gerektiğini belirtti.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan da konuşmasında, Rekabet Edebilirlik Raporu’nun, Kuzey Kıbrıs’ın mevcut potansiyelinin en iyi şekilde kullanılması anlayışının en temel kriter olması hedefini ortaya koyduğunu söyledi.

Mungan, raporun, reform çalışmasının doğru zeminde gerçekleştirilmesi ve standart gelişme açısından da önemli olduğunu belirtti. Zeren Mungan, raporda belirtilen devlet bürokrasisinde karşılaşılan sıkıntılar konusunda, hükümete, önemli görevler düştüğünü kaydetti.

Sürdürülebilir, insan merkezli bir kalkınmanın hedeflenmesi gerektiğini söyleyen Mungan, kamuda verimliliği artıracak sürdürülebilir bir yapı öngören Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı ile teşkilat yasasının Meclis’e yollandığını belirtti.

Zeren Mungan, kayıt dışı ekonomi konusunda Bakanlar Kurulu’nun bir eylem planı hazırladığını söyledi. Mungan, dönemsel sıkıntıları ortadan kaldırmak için de bazı çalışmalar yaptıklarını kaydetti. İnşaat sektörünün önünü açıcı bir takım düzenlemeler hazırladıklarını belirten Mungan, AB mevzuatıyla uyumlu şeffaflık esaslı ihale yasasının da tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Özel sektörün önünü açma amaçlı faaliyetlerde de bulunduklarını kaydeden Mungan, reel sektörde faiz destekli projelerin geliştirilmesine yönelik çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

TAK