NASIL KANSER OLMAYALIM?

Nasıl kanser olmayalım?

İlçelere su sağlayan, akiferlerin ana hattı Güzelyurt Barajı’nın içi pislikten ve çöpten geçilmiyor; bazı duyarsız vatandaşlar peynir altı sularını dahi buraya boşaltıyor.
 
Güren TİLKİ

Kalkanlı çöp alanının kapatılması, Güzelyurt’ta büyük bir çevre felaketinin doğmasına neden oldu.

Ülke geneline su sağlayan Güzelyurt Barajı, adeta çöplüğe döndü. Evsel atıklarının yanı sıra molozların hatta peynir altı sularının dahi döküldüğü baraj, mikrop saçıyor.

En son Güzelyurt’ta 2009 yılında yaşanan sel felaketinden sonra tamamen dolan, son yıllarda özellikle yaz aylarında boş kalan baraj, bölgenin çöplük alanı olarak kullanılmaya başlandı.

Ülkemizin en önemli değerlerinden olan baraj, yıllardır bakımsız ve atıl durumda. Hiçbir yetkili, barajın durumuyla ilgilenmiyor.

Barajdaki toprak yıllardır pis su çekiyor

Barajın içi gibi dışı da çöplüğü andırıyor. Aşırı yağışlarla birlikte dolması beklenen Güzelyurt Barajı’na dolacak su ülke akiferleri için büyük su kaynağı olacak. Ancak baraj içerisindeki toprak yıllardır pis atık suları emiyor. Buradan sağlanacak suyun ne kadar sağlıklı olacağı ise tartışma konusu.

Uyarı levhası yok

Güzelyurt Barajı çevresinde akla gelebilecek herhangi bir uyarı levhası yok.

Baraja çöp dökülmemesi veya atık bırakılmaması gerektiği konusunda halkı uyaran bir yazı olmaması, barajın ne kadar sahipsiz olduğunu ortaya koyuyor.

Barajın toprağını çalıyorlar, çökebilir

Güzelyurt Barajı’nın çöplük olarak kullanılmasının yanı sıra barajdan toprak ve çakıl da çalınıyor.

İnşaat işlerinde kullanılmak amacıyla baraj içerisinde kimi zaman kepçe, kimi zaman ise kürekle zemin veya sınır duvarları kazılarak tonlarca toprak alınıyor.

Barajın çökme tehlikesinin bile söz konusu olduğu bu durum, çevre dostu birçok insanı tedirgin ediyor ancak yetkililerin bu konuda duyarsız kalması büyük eleştirilere sebep oluyor.

Kıbrıs