O ATAMA GAYRI YASAL

O ATAMA GAYRI YASAL

Görev süresi bugün sora erecek olan Prof. Dr. Abdullah Öztoprak, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde  (DAÜ) vekaleten rektör atanmasının gayri yasal olduğunu savundu.

Öztoprak, “Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK)  görev süremin son saatlerinde şahsımı rektör olarak atamamış, bunun yerine gayrı yasal bir şekilde başka bir isimi vekaleten rektör olarak atamıştır” dedi.

DAÜ VYK’nın Prof. Dr. Necdet Osam’ı vekaleten rektör atamasının ardından Prof. Dr. Abdullah Öztoprak yazılı bir açıklama yaptı.

“HUKUKA AYKIRI”

Öztoprak, DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürlüğü aracılığıyla yaptığı açıklamada, VYK’nın aldığı kararın hukuka aykırı olduğunu savundu.
 
Öztoprak, “Tabii ki alınan bu karar açıkça hukuka aykırıdır. Abdullah Öztoprak olarak DAÜ ailesinin sunduğu % 78.53 iradeye sahip çıkmaktan ve hukuk yollarını çalıştırma dahil ne gerekiyorsa onu yapmaktan başka seçeneğim yoktur. Hangi pozisyonda veya ortamda olursam olayım DAÜ’nün geleceğini riske atanlarla, DAÜ’lülerin ve Senatomuzun iradesini yok sayanlarla mücadele edeceğim” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında rektör atama süreci ile ilgili DAÜ’de yaşanan gelişmeleri değerlendiren Öztoprak 5 yıl önce yüzde 80.39 katılımla gerçekleşen eğilim yoklamasında öğrenci ve çalışanların yüzde 75.2 desteği, Senato’nun tam desteği ve o günün VYK’sının bu iradeye saygı duyması ile rektör olarak atandığını anlattı.

“DAÜ’YÜ TEKRARDAN YÜZDÜRDÜK”

Beş yıl içinde “DAÜ amiral gemisinin” tekrar yüzdürülmesi için gerekli tüm akılcı adımları attıklarını belirten Öztoprak, 10 bine doğru inmekte olan öğrenci sayısını bugün itibarıyla 19 bine çıkardıklarını, Ekim sonuna kadar kayıt yaptıracak olan öğrencilerle bu sayının 20 bini bulmasının beklendiğini ifade etti.

10 MİLYON TL ARTI

Öztoprak, beş yılda üniversitenin borcunu 29 milyon dolardan  2013-14 Akademik Yılı sonu itibarı ile 14 milyon dolara düşürdüklerini, yeni kayıtlardan sonra bugün itibarıyla DAÜ’nün hiç borcunun olmadığını, banka hesaplarında 2 milyon TL’nin üzerinde para bulunduğunu bu rakamın  Ekim sonu itibarıyla 10 milyton TL’yi geçmesinin beklendiğini anlattı.

Öztoprak açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Beş yıl önce bir önceki dönemden yarım inşaat olarak yıllarca bekletilen Rektörlük ve Kültür Kongre Merkezi inşaatlarının tamamlanmasına ilaveten 6 yeni bina, 13 kapsamlı bina tadilatı yapılmıştır.

Beş yıl önce sadece 3 uluslararası akreditasyon alınmışken bugün itibarı ile alınan akreditasyonların sayısı 26’ya çıkmıştır; 23 programın akreditasyon süreci de devam etmektedir.

Akademik birimlerimize 27 yeni laboratuvar kazandırılmış, bilimsel yayınların sayısı akademik personel sayısında düşüş olmasına rağmen 112’den 181’e çıkmıştır. Beş yılda 4 yeni fakülte, 2 yüksekokul açılmıştır. Üniversite çapında 59 yeni program açılmış ve geçtiğimiz yıl itibarıyla bu programlara 6 bin öğrenci kaydedilmiştir. Bu programlar olmasa idi geçen yıl öğrenci sayısı 16 bin yerine 10 bin olacaktı”

Beş yıl içinde tüm bu çalışmalara ilaveten acı reçeteler de uygulanmak zorunda kalındığını anlatan Öztoprak, bazı çalışanların işlerini kaybettiklerini, tüm çalışanların maaşlarından feragat etmek zorunda kaldığını ancak DAÜ’yü beraberce yeniden ayağa kaldırarak daha ghüzel günlere hazırladıklarını ifade etti.

VYK’ya rektör belirleme süreciyle ilgili eleştirilerde bulunan Öztoprak açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Görev süremin 14 Ekim’de bitiyor olmasını dikkate alarak önemli gerekçelerle rektör belirleme sürecinin erkene alınması Senato tarafından büyük çoğunlukla (1 ret, 1 çekimser, 51 kabul) uygun bulunmuştur. Buna karşın yetkili sendikaların tüm olumsuz propaganda çalışmaları ve boykot çağrılarına rağmen, ve bazı siyasilerin olumsuz beyanatlarına rağmen 4 Temmuz 2014 tarihinde yapılan eğilim belirlemesinde 5 yıl önceye göre daha fazla bir katılım (%80.75) ve daha yüksek bir oy oranı ile (%78.6) destek almış bulunmaktayım. Senato da bu teveccühe paralel olarak 8 Temmuz tarihinde yine ezici bir çoğunlukla şahsımı VYK’ya rektör olarak önerme kararı almıştır.

Gelin görün ki VYK 3 kez gündemine almasına rağmen Senato’nun önerisini tam 84 gün sonra değerlendirerek kararı iade etme yoluna gitmiştir. DAÜ tarihinde hiç bir zaman Senato’nun önermesi ve VYK’nın karar alması arasında geçen süre 3 günü geçmemiştir. Yine DAÜ tarihinde hiç bir VYK Senato tarafından önerilen bir kişiyi rektör olarak atamadığı olmamıştır.”

Öztoprak açıklamasının sonunda, 5 yıl boyunca şahsına ve ekibine destek verenlere, DAÜ’ye sahip çıkma bilincini gösterenlere teşekkür etti.

TAK