ÖDÜL TÖRENİ DÜN AKŞAM GERÇEKLEŞTİ

Dün akşam Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle

Necati Özkan Vakfı'nın, geleneksel “Necati Özkan Vakfı”, dün akşam Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle verildi.

Törende Necati Özkan’ın sesinden 1 dakikalık konuşma dinletildi, Necati Özkan Belgeseli’nden 8 dakikalık bir kesit gösterildi, Lefkoşa Belediye Orkestrası müzik dinletisi gerçekleştirdi, ödüller dağıtıldı ve konuşmalar yapıldı.

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan eski Başbakanlardan, M. Necati Özkan Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Hakkı Atun,  vakıf çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Atun, Necati Özkan’ın heykelini dikmek istediklerini anlattı.

Ahmet Necati Özkan da yaptığı konuşmada Lefkoşa Belediye Pazarı’na Necati Özkan için plaket asıldığını söyledi.

Gecede ödül alan isimler ve ödüle layık görülme nedenleri şöyle:

İsmail Bozkurt; Evliya Çelebi’nin doğumunun 400. yıldönümü nedeniyle, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yürütülen “Evliya Çelebi’nin İzinde” projesine davet olarak “Kuzey Kıbrıs Seyahatnamesi”ni büyük bir anlatım ustalığı ve duru Türkçe ile kaleme alan; yurdumuzun fiziksel özelliklerini, örf ve adetlerini, kültürel altyapısını araştırarak yazan, kitabını “Gezi Yazıları”nın  ötesinde kişisel anıları ve sosyal nitelikleri ile de zenginleştiren, araştırmacılar için değerli bir eser  ortaya koyan İsmail Bozkurt, “Kültür Ödülü”ne layık görüldü.

Halil Sadrazam; Kıbrıs’ın yakın tarihine ilişkin olarak yazdığı toplam 2,200 sayfa tutarındaki 4 kitapla; savaş tarihi kapsamında büyük bir projeye imza atmıştır. Ellili yılların başlarından itibaren; özellikle Kıbrıs’ın dönüm noktaları olan 1963 - 1964; 1967 ve 1974 yıllarına ilişkin çatışmaları; röportajlar, belgeler, fotoğraflar eşliğinde ciddi bir “eleştirel” mercekle soruşturan, yüzlerce kaynağa başvururken, karşıt anlatımlara da yer veren, bunu yaparken Türkçe yanında özellikle Rumca kaynaklara da başvuran ciddi çalışmasından dolayı “Kültür Ödülü”ne layık görüldü.

Özgür Oktay ve Döndü Özata; 16 yıldan beri Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nda kadın oyuncu olarak görev yapan Özgür Oktay ve Döndü Özata; 11. Kıbrıs Tiyatro Festivali’nde ilk kez sahnelenen ve Türkiye’de başta İstanbul olmak üzere çeşitli illerde turne gerçekleştiren “Ada” oyununda gösterdikleri üstün başarı, sahne performansı ve bir virtüöz ustalığı kıvamında sergiledikleri oyunculuk sanatı dolayısı ile “Sanat Ödülü”ne layık görüldü.

Prof. Dr. Alphan Sennaroğlu; 25 yılı aşkın süreden beri, yurtdışında lazer fiziği ve mühendisliği alanında araştırmalar yapan, 90’ın üzerinde bilimsel makalesi ve yabancı dilde yayımlanmış kitabı bulunan Prof. Dr. Alphan Sennaroğlu, Türkiye’de bir özel üniversitede Fen Fakültesi Dekanı olarak görev yapıyor. Sennaroğlu bir Kıbrıslı Türk olarak, yurtdışında bilim alanında yaptığı “üstün nitelikli” çalışmaları nedeniyle “Bilim Ödülü”ne layık görüldü.

Ömer Meraklı; Köyü Kalavaç’ın kültürel zenginliklerinin “görünür” kılınmasına, otantik değerinin korunmasına ve popülaritesinin artmasına katkı koyarak, kültürel mirasa sahip çıkma yolunda çanla başla çalışan, vizyonu ve enerjisiyle köyünde birçok projelere öncülük eden, köylülerinin yaşam kalitesini ve üretkenliğini artırırken, çevrenin ve kültürel mirasın korunmasına özenle sahip çıkan, eko-turizm ve endemik bitkilerin korunmasında, köyüne yeni eserler kazandırılmasında öncü ve etkin rolü ve katkısı nedeniyle “Kültür Ödülü”ne layık görüldü.

Bu arada gecede, uzun yıllar öğretmen ve eğitim alanında yönetici olarak hizmet vermiş olan Hüseyin Şenol; Necati Özkan’ın yayımladığı “İstiklal Gazetesi”nde, profesyonel olarak çalışmış, Necati Özkan’la yakın mesai yapmıştır. Hüseyin Şenol’a, çok zor koşullarda çıkarılan İstiklâl Gazetesi’ne yaptığı katkılar nedeniyle anı plaketi sunuldu.

Tak