OLUMSUZLUKLARI GİDERECEKLER

Olumsuzlukları giderecekler;

 

Olumsuzlukları giderecekler

Bafra’daki arıtma tesisi çevreye zarar verdiği gerekçesiyle Mehmetçik Belediyesi tarafından mühürlendi, ancak tesis yetkililerinin verdiği söz üzerine mühür öğleden sonra kaldırıldı

Bafra Arıtma Tesisi çevreye zarar verdiği gerekçesiyle dün sabah saat 09.30 sıralarında Mehmetçik Belediyesi tarafından mühürledi.

Ancak, tesis yetkililerinin olumsuzlukları giderecekleri yönünde verdikleri söz üzerine mühür öğleden sonra kırılırken, 6 Eylül tarihine kadar gerekli önlemler alınmazsa tesisin yeniden mühürleneceği bildirildi.


Mehmetçik Belediye Başkanı Celil Sarıçizmeli, Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, bazı belediye meclis üyeleri ve bölgedeki köy muhtarları ile zabıta görevlileri ve bir polis ekibi mühürleme sırasında olası bir olaya karşı tesiste hazır bulundu.


Arıtma tesisi çalışanları tesisin kapılarını içeriden kilitleyerek, işlemi engellemeye çalışmasına rağmen, tesis yetkilileriyle yapılan telefon görüşmesinden sonra kapılar açılarak, mühürlemenin yapılmasına izin verildi. Bu işlemden sonra Artemis Otel’in girişinde bulunan transfer istasyonu da mühürlendi.

Söz konusu tesisin denizin bin 300 metre açığına ve 30 metre derinliğine boşaltması gereken atık suyu, borunun kırıldığı gerekçesiyle yaklaşık 300-400 metre açığa boşalttığı da iddia edildi. Bu durumun hem denizi kirlettiği hem de etrafa pis bir kokunun yayılmasına neden olduğu da belirtildi.

Sarıçizmeli, endişelerini anlattı
Belediye başkanları tesis ve çevresinde incelemeler yaparken, gördüklerinin tam bir çevre felaketi olduğunu söylediler.


Mehmetçik Belediye Başkanı Celil Sarıçizmeli, Bafra Arıtma tesisinin çevreye verdiği zararı engellemek amacıyla tesisi mühürlediklerini söyleyerek,  sağlık açısından ciddi endişeler yaşadıklarına işaret etti. Sarıçizmeli, söz konusu firmanın suyu arıtmadan denize boşalttığını kaydetti.


Sarıçizmeli, daha önce birçok kez uyarıda bulundukları halde sorunun çözülmediğini ifade ederek, tesisi kapatmaktan başka çareleri bulunmadığını söyledi.


Celil Sarıçizmeli, “tesis yükümlülüğünü yerine getiremediği için Mehmetçik ve Büyükkonuk belediyesine dolaylı olarak maddi zarar veriyor, herhangi birinin mağdur edilmesini istemiyoruz, sorunun çözülmesi gerekir artık yeter demek için geldik buraya” dedi ve tesisin gerçek anlamda çalıştırılması için görev almaya hazır olduklarını belirtti.


Sarıçizmeli, tesisin yükümlülüklerini yerine getirememesinden dolayı Bafra’daki iki otele bahçe sulamada kullanılacak olan suyu veremediğini, bu nedenle otellerin su ihtiyacını Tahal firmasından karşıladığını anlatarak, Mehmetçik ve civar bölgelerinin bu nedenden dolayı su sıkıntısı yaşadığını söyledi. Sarıçizmeli köylerin susuz kalmasını engellemek için tankerlere su taşıdıklarını ancak bunun da büyük bir külfet getirdiğini kaydetti.

Mühürler öğleden sonra kaldırıldı
Taraflar arasında varılan mutabakat sonunda Bafra Arıtma tesisinin faaliyetini durduran mühürler öğleden sonra kaldırıldı. Turizm Bakanlığı’nın atadığı Bafra Arıtma Tesisi Koordinatörü İsmail Kırmızı, Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçimeli ile görüşerek anlaşmaya vardı. Kırmızı, turizm sezonu olduğundan dolayı otellerin mağdur edilmemesi gerektiğine işaret ederek, belediye başkanına gerekli önlemlerin alınmasına başlanacağı taahhüdünü verdiğini bildirdi.

Belediye Başkanı Sarıçizmeli ise İsmail Kırmızı’nın 06 Eylül 2014 tarihine kadar sorunun giderileceği sözünü verdiğini belirtti.

Kıbrıs