'ORTAK AÇIKLAMA' METNİ KABUL EDİLDİ!

Önce Anastasiadis, ardından da Eroğlu, ‘ortak açıklama’ metninin kabul edildiğini açıkladı!

Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan müzakerelerin yeniden başlaması için 4 aydan beri devam eden ‘ortak açıklama’ metni uzlaşmazlığı dün nihayet sona erdi. Taraflar, Ortak Açıklama metni üzerinde uzlaşının sağlandığını ve 29 Mart 2012’de kesilen müzakere sürecinin önümüzdeki hafta başlayabileceğini duyurdular.

ABD’nin  etkin bir şekilde devreye girmesinin ardından, ortak açıklama konusunda dört aydır uzlaşamayan taraflar, dün, BM’nin sunduğu ortak açıklama metninde uzlaşıya varıldığını açıkladı.

Rum lider Nikos Anastasiadis’in, Atina’da konuyla ilgili açıklama yaptığı saatlerde, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin desteğini aldı. Anastasiadis Atina’da Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ile düzenlediği basın toplantısında, müzakereleri başlatacak ortak metin konusunda BM’nin belgesini kabul ettiğini açıkladı. KKTC Cumhrubaşkanlığı da akşam saatlerinde yazılı açıklama ile metin üzerinde uzlaşıya varıldığını paylaştı.

Cumhurbaşkanlığı, siyasi parti temsilcileri ile yapılan görüşmeden sonra, kısa bir yazılı açıklama ile, ortak açıklama metninde uzlaşıya varıldığını ve görüşme sürecinin hafta başında başlamasının planlandığını duyurdu. Açıklamada şöyle denildi:

“Kıbrıs Türk ve Rum tarafları müzakerelerin devamı için hazırlanan “ortak açıklama” metninde uzlaşmaya vardı.Görüşme sürecinin hafta başında başlaması planlanıyor.”

Eroğlu Meclis Platformu ile görüştü

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan Meclis Platformu ile biraraya geldi. Görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

Ortak Açıklama metni CTP ve TDP tarafından olumlu bulundu. UBP ve DP-UG ise metnin içeriğine çekinceler koymakla birlikte, görüşmelerin biran önce başlaması noktasında Cumhurbaşkanı’na destek verdi.

Yorgancıoğlu: Görüşmeler için uygun zemin var

Cumhurbaşkanlığı’ndaki toplantının ardından basına ilk açıklamayı Başbakan ve CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu yaptı ve ortak açıklama metnini olumlu bulduklarını söyledi.

Yorgancıoğlu, uzun süredir bütünlüklü görüşmelerin başlaması adına ortak bir metin için çalışmalar yürütüldüğünü hatırlatarak, Cumhurbaşkanı’na ulaşan metnin son halinin, Cumhurbaşkanı tarafından kendileriyle paylaşıldığını belirtti.

Yorgancıoğlu, metni iyice değerlendirdiklerini ve bütünlüklü görüşmelerin başlamasına uygun zemin oluşturacağını, ortak metin olabileceğini, Türk tarafının bu metni kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Denktaş: Metinde sıkıntılar var ama giderilebilir

DP-UG Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, ortak açıklama belgesi üzerinde tartıştıklarını; içeriğiyle ilgili sıkıntı ve hassasiyetleri bulunduğunu, ancak bu sıkıntıların görüşmelerin bir an önce başlamasıyla giderilebileceğini anlattı.

Denktaş, “4 aydır gidip gelen bir belge var. 40 yıl daha bu belge gidip gelebilir ve hiçbir şey değişmez. O nedenle doğru yaklaşım, görüşmeleri bir an önce başlatarak, haklarımızı, kendi savlarımızı orada savunmaya başlamaktır. Cumhurbaşkanı’na da ‘bir an önce bu işi daha fazla uzatmadan devam edin’ mesajı verdik, çağrı yaptık” dedi.

Özgürgün:İçerikte ciddi sıkıntılar var

Ana muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de açıklamasında, toplantıda önceki gün Cumhurbaşkanlığı’na iletilen ortak açıklama metninin kendileriyle paylaşıldığını; belgenin içeriğinde ciddi sıkıntılar gördüklerini, ancak görüşmelerin başlamasını her zaman isteyen bir parti olduklarını söyledi.

Özgürgün, görüşmelerin herhangi bir ortak açıklama olmadan da başlamasını ve bir anlaşmayla sonuçlanmasını istediklerini belirterek, belgede ne kadar sıkıntı olsa da esas hedeflerinin görüşmelerin başlaması olduğunu vurguladı.

Özyiğit: Büyük çelişkiler içermiyor

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, ekim ayında başlaması planlanan sonuç alıcı özlü görüşmelerin ortak açıklama metnine takıldığı için başlayamadığını hatırlattı.

TDP olarak bundan rahatsızlık duyduklarını ve her fırsatta dile getirdiklerini kaydeden Özyiğit, Kıbrıs Türk tarafının 14 Aralık’ta sunduğu belgeden sonra da taraflar arasında kelime oyunlarıyla mesaj teatilerinin devam ettiğini ve sürecin önünün açılmadığını söyledi.

METNİN TÜRKÇESİ İÇİN TIKLAYINIZ